Pri výbuchu v tureckej bani zahynulo najmenej 22 ľudí
15 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Záchranári v sobotu zúfalo hľadali známky života po tom, ako vytiahli 22 tiel spod stoviek metrov tvrdej skaly po výbuchu v bani v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že osem ďalších osôb bolo hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, ako ich vytiahli živých po jednej z najtragickejších priemyselných nehôd v Turecku za posledné roky, ku ktorej došlo v piatok.      

"Čelíme skutočne poľutovaniahodnej situácii," povedal novinárom minister vnútra Süleyman Soylu, ktorý okamžite odletel do malého baníckeho mesta Amasra. "Celkovo 110 baníkov pracovalo (v podzemí). Niektorí z nich sa dostali von sami a niektorí z nich boli zachránení," dodal. Minister tiež potvrdil predošlé správy, že takmer 50 baníkov zostalo uväznených v dvoch oddelených oblastiach medzi 300 a 350 metrami pod zemou.

Zmenia USA postoj k Ukrajine?
USA prudko zmenia kurz na Ukrajine v prípade ťažkých vojenských strát ich armády. Americká vláda a americká verejnosť môžu dramaticky zmeniť svoj postoj k Ukrajine po priamom zapojení armády do konfliktu a veľkými stratami, povedal publicista... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Milan Laca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že ruší všetko svoj plánovaný program a odletí v sobotu na miesto nešťastia. "Dúfame, že straty na životoch už nebudú narastať, že našich baníkov nájdu živých," Erdogan napísal na sociálnej sieti.

Väčšina prvotných informácií o baníkoch uviaznutých vo vnútri pochádzala od ich kolegov, ktorým sa podarilo vyliezť relatívne bez zranení. Starosta Amasry Recai Cakir však uviedol, že mnohí z tých, ktorí prežili, utrpeli "vážne zranenia". K výbuchu došlo chvíľu pred západom slnka a záchranné práce komplikovala tma.

Turecký odborový zväz baníkov pripísal výbuch nahromadeniu metánu, zatiaľ je však predčasné špekulovať o príčine výbuchu. Turecko zažilo najsmrteľnejšie banské nešťastie v roku 2014, keď pri výbuchu v bani v meste Soma na západe krajiny zahynulo 301 baníkov.

Udrite už na to Rusko!
Poľský generál Ružanský odporučil Ukrajine udrieť na územie Ruska. Miroslav Ružanský, generál poľskej armádnej zálohy, navrhol, aby Ukrajina zaútočila na Rusko, aby sa „ubránila“. Má v tom jasno „Najlepšia forma obrany je útok. Musíme vytvoriť... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik