10.10. Aktuálne! Z minúty na minútu!
10 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, v Zahraničí, v regiónoch Slovenska, ale aj v oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:50 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev je na zozname hľadaných osôb, ktorý zostavili ukrajinskí bezpečnostní predstavitelia, informovala agentúra Reuters. Vo vyhlásení sa uvádza, že Medvedev, teraz podpredseda ruskej bezpečnosti, bol hľadaný podľa paragrafu trestného zákona, ktorý sa týkal pokusov o narušenie územnej celistvosti Ukrajiny a nedotknuteľnosť jej hraníc. Väčšina členov Ruskej bezpečnostnej rady je na zozname. Bezprostredne nebolo jasné, prečo ukrajinské úrady nezverejnili informácie skôr alebo prečo ich zverejnili až teraz. Vo vyhlásení sa uvádza, že na zozname hľadaných osôb figurujú ďalší prominentní Rusi vrátane ministra obrany Sergeja Šojgu, predsedu dolnej komory parlamentu Vjačeslava Volodina, predsedníčky hornej komory Valentiny Matvijenkovej a tajomníka Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa.                                                  "Bezpečnostná služba Ukrajiny potvrdzuje, že Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident štátu agresora, je vyhlásený za hľadanú osobu," uviedla SBU vo vyhlásení.                                                                                                                                                  "Stalo sa to v marci 2022 na začiatku ruskej agresie v plnom rozsahu."
Medvedev bol považovaný za niečo ako umiernený, keď bol prezidentom v rokoch 2008 až 2012, keď si vymenil prácu s Vladimírom Putinom, ktorý sa stal premiérom. V posledných rokoch vyjadril niektoré z najtvrdších názorov Ruska na Ukrajinu.

20:43 Program Kultúra hýbe Európou podporí mobilitu umelcov a kultúrnych pracovníkov
Európska komisia (EK) v pondelok na bruselskom stretnutí na vysokej úrovni spustila program Kultúra hýbe Európou. Ide o nový stály projekt pre umelcov a kultúrnych pracovníkov a zároveň prvú výzvu v oblasti mobility jednotlivcov v oblasti kultúry, informuje spravodajca TASR.
Program s celkovým rozpočtom 21 miliónov eur na trojročné obdobie (2022 – 2025) sa stáva najväčším európskym projektom mobility pre umelcov a profesionálov pôsobiacich v kultúre, ktorý je určený všetkým krajinám a sektorom zapojeným do sekcie programu Kreatívna Európa. Dôraz je na začínajúcich umelcov.
Program, ktorý pod hlavičkou EK realizuje Goetheho inštitút, podporí individuálnu mobilitu aj rezidenčné pobyty.

20:35 Spojené kráľovstvo v pondelok zaviedlo sankcie voči iránskej mravnostnej polícii a viacerým predstaviteľom bezpečnostných zložiek v reakcii na násilné potlačenie protivládnych protestov v Iráne. TASR správu prevzala z agentúry AP.
Britské ministerstvo zahraničných oznámilo, že zmrazuje aktíva a zakazuje vstup do krajiny "celej mravnostnej polícii". Na zozname je okrem toho aj Gholámrezá Solejmání – šéf jednej zo zložiek iránskych revolučných gárd Basídž-e Mostazafín (Mobilizácia utláčaných) –, a ďalší dvaja velitelia iránskej polície.
Podľa britského ministra zahraničných vecí Jamesa Cleverlyho tieto sankcie vysielajú "jasný odkaz" predstaviteľom iránskych úradov, že Británia voči nim vyvodí zodpovednosť za utláčanie žien a dievčat a násilie voči vlastným občanom.

20:15 Ruský prezident Vladimir Putin sa má v utorok v Petrohrade stretnúť so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AFP a Reuters.
MAAE sa už celé mesiace usiluje dosiahnuť dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o vyhlásení demilitarizovanej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorá je terčom ostreľovania, pripomína Reuters.
Grossi vyjadril presvedčenie, že takáto zóna zníži riziko nehody na tejto elektrárni, ktorá v poslednom období v dôsledku ostreľovania zaznamenala opakované výpadky potrebného prísunu elektrickej energie.
ZAES je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Závod od marca okupujú ruské sily, stále tam však pracuje ukrajinský personál. Elektráreň sa nachádza v blízkosti frontovej línie a opakovane sa stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. To vyvolalo obavy z možnej jadrovej katastrofy.

20:00 Nitrianski enviropolicajti odhalili v obci Dolné Saliby v okrese Galanta veľké množstvo odpadu ukrytého pod zemou. Druh a množstvo odpadu budú určené znaleckým dokazovaním, na základe ktorého bude za toto konanie vznesené obvinenie zodpovednej osobe, potvrdilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

19:49 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že medzinárodné spoločenstvo je „zodpovedné“ za to, aby bolo jasné, že kroky ruského prezidenta Vladimira Putina sú „úplne neprijateľné“. Blinken vo vyhlásení uviedol, že ruské útoky na Ukrajinu predstavujú „hlboký morálny problém“.

"Teraz je čas vyjadriť sa na podporu Ukrajiny; nie je čas na zdržanie sa hlasovania, upokojujúce slová alebo dvojzmysly pod tvrdeniami o neutralite. V hre sú základné princípy Charty OSN."

Americká ministerka armády Christine Wormuthová medzitým povedala, že ruské útoky na civilistov na Ukrajine sú „rozšírením“ druhov „taktiky“, ktoré Putin používa počas konfliktu s Ukrajinou.

19:33 Mimoparlamentné hnutie Republika je vždy otvorené konštruktívnej opozičnej spolupráci a zmysluplným rokovaniam. Nemusia mať nevyhnutne podobu podpísaných deklarácií, dôležité sú činy. Pre TASR to uviedol predseda hnutia Milan Uhrík v reakcii na návrh Smeru-SD o dohode na podpore nevyhnutných zákonov a termíne predčasných volieb. V Republike pôsobí viacero parlamentných poslancov.
"Na rozdiel od kolegov v Smere však nie sme takí optimistickí napríklad v schopnosti parlamentu prijímať zákony v boji proti energetickej kríze, keďže politici z vládnej koalície dokážu dobabrať ešte aj to," poznamenal Uhrík.

19:25 Konečne presný počet                                                                                                                                                                                              Šesť mŕtvych a 51 zranených pri ruských útokoch v Kyjeve, uvádzajú predstavitelia. Pri ruskom raketovom útoku na Kyjev v pondelok ráno zahynulo podľa predstaviteľov mesta šesť ľudí a ďalších 51 utrpelo zranenia.

19:15 Poľsko nebolo ohrozené, ale pripravovuje sa na najhorší scenár                                                                                                                              Poľské úrady kontrolujú stav pumových krytov v krajine v rámci prípravy na najhorší možný scenár, uviedol námestník ministra. Agentúra Reuters uvádza, že námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik bol citovaný rozhlasovou stanicou Polsat News: "V celej krajine máme 62 000 takýchto zariadení. Hasiči kontrolujú ich stav, či sú vybavené a či sú spôsobilé na použitie. Ak nie, podnikneme kroky na ich prispôsobenie."

19:05 Pondelkové ruské útoky na území Ukrajiny znamenajú "zásadnú zmenu" v charaktere vojny na Ukrajine. Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron. 
Najvyšší predstaviteľ Francúzska – ktorý je na návšteve v departemente Mayenne na severozápade Francúzska – dodal, že po návrate do Paríža zvolá svojich diplomatických a vojenských poradcov.
Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruská armáda vypálila na ukrajinské územie celkovo najmenej 83 rakiet. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila približne 43 z nich. Rusi podľa Ukrajiny do útokov nasadili aj iránske samovražedné drony.
Podľa najnovšej bilancie, ktorú na sieti Telegram zverejnila ukrajinská polícia, si pondelkové ruské útoky na mestá po celej Ukrajine vyžiadali najmenej desať mŕtvych a 60 zranených.  

18:50 Visolajský: Situácia v zdravotníctve je tak vážna, že by ju mala riešiť vláda
Aktuálna situácia v zdravotníctve je tak vážna, že by ju mala riešiť vláda. Vyhlásil to šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po pondelkovom stretnutí so zástupcami Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Rezort ubezpečil, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v tejto súvislosti komunikuje s premiérom Eduardom Hegerom aj ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽANO).
Jednou z hlavných tém stretnutia bolo podľa hovorkyne rezortu Petry Lánikovej vzdelávanie v zdravotníctve. "Keďže sa v pondelok na pôde ministerstva uskutočnilo stretnutie s dekanmi lekárskych fakúlt," priblížila s tým, že by sa malo podpísať memorandum v oblasti vzdelávania. Predmetom rokovania tiež mali byť kroky, ktoré MZ plánuje urobiť na stabilizáciu sektora. Dodala, že ide o systémové zmeny, pričom niektoré z tém sa prekrývajú s požiadavkami lekárskych odborárov.

18:39 Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) spúšťa edukačný projekt Týždeň pre budúcnosť bez zubného kazu. V rámci neho sa môžu študenti základných škôl zapojiť do online vyučovacej hodiny s názvom Nebojím sa zubného lekára. Do projektu sa dosiaľ zapojilo takmer 6000 žiakov. TASR o tom informovala Lujza Hanová zo SKZL.
Prihlásiť sa možno vyplnením formulára na stránke www.skzl.sk alebo e-mailom na [email protected], a to aj počas trvania projektu. Online hodiny pre žiakov prvého stupňa budú denne od utorka (11. 10.) do piatka (15. 10.) v čase od 9.50 do 10.35 h a pre žiakov druhého stupňa od 10.55 do 11.40 h.

18:25 Vlachynský: Zdravotníctvo čaká v roku 2023 dramatické obdobie
V návrhu budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo chýbajú podľa analytika Martina Smatanu stovky miliónov eur. Aj analytik INESS Martin Vlachynský upozornil, že zdravotníctvo čaká dramatické obdobie. Predpokladá, že ho bude potrebné núdzovo dofinancovať. Šéf INEKO Dušan Zachar ozrejmil, že zdravotníctvo potrebuje rekordné zdroje, pričom zverejnený návrh rozpočtu náklady nepokrýva.
"Dajme bokom výdavky z eurofondov a plánu obnovy, ktoré reálne ovplyvnia každodenné fungovanie sektora až o pár rokov, ak vôbec. Reálne tak "prevádzkové" výdavky zdravotníctva medziročne narastú o 539 miliónov eur, čo je deväť percent. Napriek impozantne znejúcemu číslu to pri inflácii presahujúcej desať percent znamená reálny pokles," reagoval pre TASR Vlachynský.

18:11 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zasiahlo „všetky určené ciele“ v masívnej vlne raketových útokov na ukrajinskú vojenskú, komunikačnú a energetickú infraštruktúru. Ciele raketových útokov boli dosiahnuté, uviedlo.

Ruské ministerstvo obrany na svojom dennom brífingu uviedlo: "Ruské ozbrojené sily dnes zasadili masívny úder vysoko presnými zbraňami dlhého doletu proti ukrajinským vojenským, komunikačným a energetickým cieľom. Cieľ útoku bol splnený. Všetky určené ciele boli zasiahnuté.

17:59 Verejnosť na Slovensku sa dodnes nespamätala z nedávnej tragédie, najmä blízki príbuzní obetí. Opitý šofér Dušan Dědeček, ktorý minulý týždeň v nedeľu (02.10.2022) usmrtil piatich ľudí na bratislavskej zastávke Zochova nakoniec pravdepodobne vyviazne so smiešnym trestom. Odborník na trestné právo spomínanú možnosť pripúšťa.

Dědeček môže skončiť so smiešnym trestom!
Verejnosť na Slovensku sa dodnes nespamätala z nedávnej tragédie, najmä blízki príbuzní obetí. Opitý šofér Dušan Dědeček, ktorý minulý týždeň v nedeľu (02.10.2022) usmrtil piatich ľudí na bratislavskej zastávke Zochova nakoniec pravdepodobne... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

17:50 Téma bezdomovectva, nedostačujúceho a nedôstojného bývania je podľa občianskeho združenia Vagus dlhodobo na okraji záujmu štátu a naďalej chýbajú systémové riešenia. Pri príležitosti pondelkového Medzinárodného dňa ľudí bez domova spustila organizácia preto podpisovú akciu. Chce dosiahnuť, aby sa z tejto témy stala "verejná objednávka". Štát však deklaruje, že sa bezdomovectvom zaoberá a má spustených viacero projektov.
Vagus upozorňuje na štatistiku, podľa ktorej žije na Slovensku 23.483 ľudí bez domova. "Ďalších približne 660.000 ľudí momentálne žije pod hranicou príjmovej chudoby. Pre energetickú krízu a infláciu sa tento problém bude týkať čoraz viac ľudí," varuje združenie.

17:37 Zo Slovenska stiahnu jednu z batérií systému protivzdušnej obrany Patriot. V rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR sa zároveň zníži počet holandských vojakov. Ministerstvo obrany (MO) SR hovorí o prirodzenom rozhodnutí vychádzajúcom z vyhodnotenia bezpečnostnej situácie v SR a v regióne, a tiež zo zavedenia množstva iných opatrení, ktoré od začiatku invázie viedli k posilneniu obrany Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

17:20 Zomrela autorka francúzskej polievky Darina Matyášová. Mesto Prievidza o tom v pondelok  informovalo na svojej stránke na sociálnej sieti.
Matyášová, ktorá sa narodila v roku 1943, celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. Tie sa vyrábali a vyrábajú v prievidzskom potravinárskom závode, kde pracovala od roku 1966 až do odchodu na dôchodok v roku 2000. V závode zastávala rôzne pozície až po generálnu riaditeľku.
V roku 1971 vymyslela dehydrovanú francúzsku polievku, ktorá patrí medzi najpredávanejšie na Slovensku. Je autorkou a spoluautorkou receptúr ďalších dehydrovaných a sterilizovaných polievok.

17:05 Slovensko podporuje centralizovaný návrh spoločného výcviku ukrajinských vojakov v krajinách Európskej únie, teda pod jedným velením. Oznámil to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer

16:49 Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) sa v pondelok stretol v Bratislave s odchádzajúcim veľvyslancom Ukrajiny Jurijom Muškom. "S výmenou na poste veľvyslanca sa na našej podpore Ukrajiny nič nemení a naším cieľom naďalej zostáva ukončenie konfliktu a stabilná Ukrajina ukotvená v Európskej únii," zdôraznil premiér.

16:35 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok uviedol, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských "radikálov" na teroristický útok. Povedal to po tom, ako vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach Bieloruska spoločnú bojovú operačnú skupinu.

Lukašenko: Ukrajina, Poľsko a Litva cvičia bieloruských radikálov na teroristický útok
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok uviedol, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských "radikálov" na teroristický útok. Povedal to po tom, ako vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach Bieloruska spoločnú... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

16:25 Oliver Carroll z The Economist sa odvoláva na ukrajinský vojenský zdroj, podľa ktorého vlna ruských raketových útokov na ukrajinské mestá dnes ráno nebola z ničoho nič.

Prezident Vladimir Putin čaká na signál, či sa západní lídri postavia a budú viesť. "Kde je vedenie? Akoby ľudia čakali na Bidena,"  hovorí zdroj.

16:15 Von der Leyenová: „šokovaná a zhrozená brutálnym útokom na Kyjev“

Estónska premiérka Kaja Kallasová a Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie, zverejnili spoločné video z hraničného priechodu Narva medzi Estónskom a Ruskom. "Som šokovaná a zhrozená brutálnym útokom na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Rusko opäť raz ukázalo svetu, čo znamená – je to teror a brutalita. Tí, ktorí sú zodpovední, musia byť braní na zodpovednosť. Smútime za obeťami a vyjadrujem úprimnú sústrasť našim ukrajinským priateľom. Viem, že Ukrajinci sa nenechajú zastrašiť a Ukrajinci vedia, že budeme stáť na ich strane, kým to bude potrebné."

15:59 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) z bezpečnostných dôvodov pozastavil svoju činnosť na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, pre ktorú to v pondelok po ruských útokoch na ukrajinské mestá potvrdil hovorca tejto organizácie.
"Z bezpečnostných dôvodov dnes naše tímy prerušili operácie," uviedol hovorca.
MVČK má na Ukrajine približne 700 zamestnancov, ktorí pôsobia v desiatich lokalitách po celej krajine. Okrem iného dodávajú lieky a poskytujú pomoc ľuďom vysídlených v dôsledku vojny s Ruskom.

15:47 Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných očakávaných takmer 5 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady predkladá Ministerstvo financií (MF) SR.
Dôvodom nárastu schodku je podľa rezortu financií reakcia vlády na výrazný rast cien energií. Na tento účel si v rozpočte vytvára priestor v objeme 3,5 miliardy eur.

15:35 Rada Európy udelila v pondelok zadržanému ruskému opozičnému politikovi Vladimirovi Kara-Murzovi Cenu za ľudské práva Václava Havla za to, čo nazvala jeho statočnosťou postaviť sa ruským lídrom.

15:23 Pracovníci Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve, ako aj objekt zastupiteľského úradu sú v týchto chvíľach v poriadku. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s útokmi v hlavnom meste Ukrajiny. Rezort podľa stanoviska aktuálne neregistruje žiadosť o pomoc či súčinnosť.
"Pripomíname, že pre Ukrajinu platí najvyšší stupeň z cestovných odporúčaní – bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu," dodal rezort diplomacie.

15:15 Vladimir Putin sa možno tento týždeň stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom na summite v Kazachstane, uviedol Kremeľ.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že je „možné“, že dvojica bude diskutovať o tureckom návrhu na usporiadanie rozhovorov medzi Ruskom a Západom o Ukrajine .

15:07 Tichá a Kôprová dolina budú uzavreté, dôvodom je taktické cvičenie
Správa Tatranského národného parku (TANAP) upozorňuje návštevníkov, že v stredu 12. októbra budú Tichá a Kôprová dolina uzavreté. Dôvodom je taktické cvičenie zamerané na hasenie požiarov v prírodnom prostredí v bezzásahových územiach národných parkov, evakuáciu osôb a ochranu významných nehnuteľností s nedostatkom vody a vodných zdrojov.
Cvičenie s riadiacim štábom organizuje Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove. "Turistov žiadame, aby sa spomínaným dolinám vyhli a v ten deň uprednostnili túru v iných lokalitách," uvádza Správa TANAP.

14:55 Posunutím účinnosti súdnej mapy o päť mesiacov nedôjde k zmenám vo vecných otázkach reformy ani k spomaleniu procesov jej implementácie. Ohrozené nie je podľa ministra spravodlivosti Viliama Karasa ani čerpanie prostriedkov z plánu obnovy. Uviedol to v pondelok v Banskej Bystrici na spoločnej tlačovej konferencii s predsedami krajských súdov a sudcami poverenými plnením úloh predsedov správnych súdov.

14:33 Vladimir Putin uviedol, že pondelkové raketové útoky na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá boli reakciou na to, čo nazval „teroristickou akciou“, pričom poukázal na sobotňajší útok na Kerčský most, ktorý spája Ruskom okupovaný Krym s Ruskom .

"Je jednoducho nemožné nechať zločiny tohto druhu bez odpovede," povedal a dodal, že rozhodnutie zasiahnuť rôzne ukrajinské mestá bolo prijaté po tom, čo ruské ministerstvo obrany predložilo návrh.

Putin na stretnutí ruskej bezpečnostnej rady tiež povedal, že Rusko bude tvrdo reagovať na akékoľvek pretrvávajúce hrozby. „Reakcia Ruska bude tvrdá a jej rozsah bude zodpovedať hrozbe, ktorú voči Ruskej federácii predstavuje,“ povedal.

14:20 V Kyjeve opäť hlásia náletové sirény.

14:15 Vodička skončila s autom v rieke Slaná, vyviazla bez zranení
Pri obci Henckovce v okrese Rožňava skončila so svojím autom v rieke Slaná 28-ročná vodička, ktorá pravdepodobne neprispôsobila rýchlosť jazdy svojim schopnostiam. Z nehody vyviazla bez zranení. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.
"Po prejdení pravotočivej zákruty zišla z cesty na trávnatú plochu, kde prešla ešte asi 40 metrov a narazila do zábradlia mosta, a následne preletela do rieky Slaná," priblížila Ivanová.

14:07 V prejave pred prezidentskou kanceláriou v blízkosti miesta, kde dopadli niektoré z rakiet, Zelenskyj obvinil Rusko, že mieri na energetické zariadenia a civilistov. "Zámerne si vybrali taký čas, také ciele, aby spôsobili čo najviac škody," povedal.

Ukrajinská vojenská rozviedka uviedla, že Rusko plánovalo pondelkové raketové útoky na ukrajinské mestá od začiatku októbra.

Ruské jednotky „dostali od Kremľa pokyny na prípravu masívnych raketových útokov na civilnú infraštruktúru Ukrajiny 2. a 3. októbra“, uviedla spravodajská zložka ukrajinského ministerstva obrany vo vyhlásení.

Vyhlásenie pokračovalo: "Vojenské jednotky strategického a diaľkového letectva dostali rozkazy pripraviť sa na úlohu masívnych raketových útokov. Ako ciele boli identifikované objekty kritickej civilnej infraštruktúry a centrálne oblasti husto osídlených ukrajinských miest."

14:03 Obyvatelia Kyjeva sa vracajú do ulíc ukrajinskej metropoly po tom, čo sa po takmer šiestich hodinách skončil náletový pohotovostný režim.

13:51 Prezident Spojených arabských emirátovšejk Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, zajtra navštívi Moskvu, aby sa stretol s Vladimirom Putinom, informovali štátne médiá SAE. Mohamed "bude diskutovať s prezidentom Putinom o priateľských vzťahoch medzi Spojenými arabskými emirátmi a Ruskom spolu s množstvom regionálnych a medzinárodných otázok a vývoja spoločného záujmu", uviedla štátna tlačová agentúra SAE WAM.                                                                                                                      Návšteva vodcu Spojených arabských emirátov prichádza niekoľko dní po tom, ako sa saudskoarabský ropný kartel OPEC a jeho spojenci vrátane Ruska dohodli na znížení produkcie ropy v snahe zvýšiť ceny, a to napriek výzvam USA na zvýšenie produkcie.

13:45 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ informoval, že pri pondelkových ruských úderoch na ciele na Ukrajine bolo v ôsmich oblastiach a v hlavnom meste Kyjev poškodených najmenej 11 dôležitých zariadení infraštruktúry.
Vo svojom statuse na platforme Telegram Šmyhaľ napísal, že niektoré oblasti nemajú dodávky elektriny. Upozornil, že sa treba pripraviť na dočasné prerušenie dodávok svetla a vody i na  telekomunikačných sietí.
Spoločnosť Ukrenerho upozornila, že výpadky v dodávkach elektriny sú v dôsledku ruských raketových útokov možné po celej Ukrajine.

13:37 Viaceré zdravotnícke i pacientske organizácie budú v utorok (11. 10.) rokovať s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) o situácii v sektore. Hovoriť majú aj o jeho financovaní. Zároveň vyzývajú vládu, aby začala konať a odvrátila kolaps zdravotníctva.

Zdravotnícke a pacientske organizácie varujú Lengvarského: KONAJTE! Hrozí nám kolaps!
Viaceré zdravotnícke i pacientske organizácie budú v utorok (11. 10.) rokovať s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) o situácii v sektore. Hovoriť majú aj o jeho financovaní. Zároveň vyzývajú vládu, aby začala konať a... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:26 Rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu uviedol, že ruská raketa na Kyjev dopadla dnes ráno 850 metrov od rumunského veľvyslanectva v ukrajinskom hlavnom meste.

13:16 Najmenej štyri deti utrpeli zranenia počas paľby na dva školské autobusy na severozápade Pakistanu. Útoky sa odohrali v meste Svát, ktoré je rodiskom laureátky Nobelovej ceny za mier Malály Júsufzajovej. V pondelok o tom informovala miestna polícia. 
Pri streľbe na autobus v Sváte prišiel o život vodič autobusu a jedného mladíka zranili dve guľky, jeho stav je však stabilizovaný a nachádza sa mimo ohrozenia života. Druhý útok sa odohral na predmestí Svátu a zranenia pri ňom utrpeli traja študenti.
"Páchatelia prišli na motocykloch a po streľbe z miesta činu ušli. V súčasnosti po nich pátrame," uviedla polícia.

13:05 Zámerné ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je prejavom cynizmu a slabosti. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že Slovensko stojí pri Ukrajine a jej obyvateľoch.

12:53 Členovia G7 a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj budú zajtra viesť mimoriadne rokovania o situácii na Ukrajine , potvrdil hovorca nemeckej vlády. Kancelár Olaf Scholz už telefonicky hovoril so Zelenským a ubezpečil ho „o solidarite Nemecka a ostatných štátov G7“.                                                                                                                                                                                G7 začne rozhovory prostredníctvom video spojenia v utorok o 14:00 miestneho času (12:00 GMT). Prezident Zelenskyj potvrdil, že so Scholzom hovoril o zvyšovaní tlaku na Rusko , ako aj o pomoci Ukrajine.

12:40 Valné zhromaždenie OSN začne v pondelok rokovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktorou chcú západné štáty podčiarknuť medzinárodnú izoláciu Moskvy. 

Valné zhromaždenie OSN začne rokovanie o rezolúcii odsudzujúcej ruskú anexiu
Valné zhromaždenie OSN začne v pondelok rokovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktorou chcú západné štáty podčiarknuť medzinárodnú izoláciu Moskvy. Rezolúciu Rusko vetovalo na zhromaždení Bezpečnostnej... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:28 Premiér Eduard Heger (OĽANO) odsudzuje útoky na civilné ciele na Ukrajine. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako vo viacerých ukrajinských mestách boli v pondelok výbuchy.
"Je to neospravedlniteľná brutalita a teror na civilnom obyvateľstve, akým sa Vladimir Putin pravdepodobne mstí za výbuchy na Kerčskom moste," skonštatoval Heger s tým, že most je z pohľadu Ukrajiny aj iných krajín ilegálna stavba.

12:03 Rusko úspešne vypustilo navigačnú družicu GLONASS-K
Ruská nosná raketa Sojuz-2.1b vyniesla v pondelok na obežnú dráhu družicu s navigačným systémom GLONASS-K. S odvolaním sa na agentúru Interfax to v pondelok uviedla agentúra Reuters.
GLONASS-K je súčasťou ruského satelitného navigačného systému GLONASS založeného na rádiovom vysielaní. Rusko na jeho vývoj v posledných dvoch desaťročiach vynaložilo miliardy dolárov, približuje Reuters.
Nosná raketa Sojuz-2.1b odštartovala v pondelok o 05.52 h miestneho času z kozmodromu Pleseck v Archangeľskej oblasti na severnom pobreží európskej časti Ruska, dodal Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.
GLONASS je jedným zo štyroch svetových navigačných systémov; je to ruská obdoba amerického GPS, európskeho systému Galileo alebo čínskeho Pej-tou. GLONASS je dôležitý najmä pre ruskú armádu, ktorá ho využíva na navigáciu zbraňových systémov, bezpilotných lietadiel i na operačné riadenie vojsk.

11:54 Postrelenú medvedicu pod Poľanou sa stále nepodarilo nájsť a aktívne ju už hľadať ani nebudú. TASR to v pondelok potvrdila hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková s tým, že oblasť je však monitorovaná zásahovým tímom.

11:44 Nález munície v lesnom poraste v katastri obce nová Kelča v okrese Vranov nad Topľou nahlásil na linku 158 v sobotu (8. 10.) dopoludnia 49-ročný Bardejovčan.

11:38 Nadchádzajúce komunálne a krajské voľby budú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa budú mať možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

V Sliači bude aj referendum o základni USA
Nadchádzajúce komunálne a krajské voľby budú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa budú mať možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:24 Najmenej 75 rakiet vypálili v pondelok ráno na Ukrajinu ruské sily, ktoré zasiahli metropolu Kyjev aj mnohé ďalšie mestá na západe a juhu krajiny. V príspevku na sociálnych sieťach to uviedol vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s tým, že 41 z ruských rakiet bolo zostrelených protivzdušnou obranou. 
Podľa slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruské útoky zameriavajú na energetické zariadenia a na obyvateľstvo a ich cieľom je spôsobiť čo najväčšie škody. Pri ranných útokoch na ukrajinské mestá boli podľa neho použité okrem rakiet aj iránske samovražedné drony Šáhid.

11:13 Koaličné hnutie OĽANO odmieta "kšefty" predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Tvrdí, že jeho cieľom nie je pomoc ľuďom, ale zabezpečenie si osobnej ochrany pred zákonom.

OĽaNO: Odmietame Ficove kšefty!
Koaličné hnutie OĽANO odmieta "kšefty" predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Tvrdí, že jeho cieľom nie je pomoc ľuďom, ale zabezpečenie si osobnej ochrany pred zákonom. Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Hnutie OĽANO od... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:09 Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok začal proces so šiestimi obžalovanými v kauze Mýtnik.

Advokát v kauze Mýtnik: Na Hegera existujú dôvodné podozrenia z korupčnej trestnej činnosti
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok začal proces so šiestimi obžalovanými v kauze Mýtnik, podnikateľom Jozefom Brhelom, jeho synom Jozefom Brhelom mladším, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:59 Predseda Smeru-SD Robert Fico nie je pre mimoparlamentnú stranu Progresívne Slovensko partnerom na diskusiu. Pre TASR to uviedol predseda hnutia Michal Šimečka, ktorý reagoval na Ficov návrh dohody medzi predsedami vládnych strán, parlamentných opozičných strán a nezaradenými poslancami.

Šimečka: Fico nie je pre PS partnerom na diskusiu
Robert Fico nie je pre Progresívne Slovensko partnerom na diskusiu, uviedol to predseda hnutia Michal Šimečka. Predseda Smeru-SD Robert Fico nie je pre mimoparlamentnú stranu Progresívne Slovensko partnerom na diskusiu. Šimečka tak reagoval na... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:42 Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) vyhlásila výzvu na podávanie žiadostí na riešenie spoločných projektov výskumu a vývoja podporujúcich spoluprácu medzi organizáciami v SR a vo Francúzskej republike. Možné je predkladať návrhy projektov zo všetkých oblastí výskumu a vývoja s dobou trvania maximálne 24 mesiacov. 

10:27 Nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu sa zúčastnia na každom rokovaní o tom, ako zlepšiť prijímanie zákonov a dohodnúť predčasné voľby.

Tarabovci sa chcú zúčastniť na rokovaniach o predčasných voľbách
Nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu sa zúčastnia na každom rokovaní o tom, ako zlepšiť prijímanie zákonov a dohodnúť predčasné voľby. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie predsedu Život - národná strana Juraj Moravčík. Reagoval tak na... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:18 Útoky na mestá po celej Ukrajine pokračujú                                                                                                                            Len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na most ako „teroristický akt“, z ktorého obvinil ukrajinské tajné služby, rakety dopadli počas rannej špičky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev a zasiahli hlavnú križovatku a park. Prvé správy hovorili o najmenej ôsmich mŕtvych.

Útoky na mestá po celej Ukrajine pokračujú
Rusko spustilo masívnu vlnu útokov na mestá po celej Ukrajine ako odvetu za útok na Kerčský most spájajúci Rusko a Krym, informuje Guardian. Len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na most ako „teroristický akt“,... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

10:13 Tichý infarkt je rovnako nebezpečný ako klasický, môže byť dokonca zákernejší. Upozornila na to primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Ivana Šoóšová s tým, že bolesť nesignalizuje jeho vážnosť.  

"Tichý" infarkt je rovnako nebezpečný ako klasický, dokonca zákernejší
Tichý infarkt je rovnako nebezpečný ako klasický, môže byť dokonca zákernejší. Upozornila na to primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Ivana Šoóšová s tým, že bolesť nesignalizuje jeho... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:50 Na celom Slovensku sa začína od pondelka dopravná akcia Radar. Dopravní, poriadkoví a železniční policajti sa zamerajú najmä na alkohol, rýchlosť a spôsob jazdy. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
"Kontrolám sa nevyhnú vodiči motorových i nemotorových vozidiel. Budú na miestach, kde dochádza k nehodám prekročením rýchlosti a pod vplyvom alkoholu," priblížili policajti. Dodali, že akcia Radar potrvá do konca mesiaca.

9:17 Zelenskyj: Snažia sa nás zničiť a vymazať z povrchu zeme                                                                                            Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval na sériu útokov na ukrajinské mestá z dnešného rána.

Zelenskyj reaguje na ruskú odvetu: Snažia sa nás zničiť a vymazať z povrchu zeme!
Kyjev je terčom najmenej štyroch rakiet, zatiaľ čo ďalšie ukrajinské mestá sú pod útokom Ruska. Na ukrajinskú metropolu zaútočili v pondelok ráno najmenej štyri rakety, prvé údery za niekoľko mesiacov, keďže aj ďalšie ukrajinské mestá sa dostali... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

9:01 Vo veku 75 rokov zomrel televízny poľnohospodársky redaktor Peter Maťašovský. Svoj pracovný život zasvätil spravodajstvu a aktuálnej publicistike v Československej a neskôr v Slovenskej televízii.

Zomrel dlhoročný televízny redaktor
Vo veku 75 rokov zomrel televízny poľnohospodársky redaktor Peter Maťašovský. Svoj pracovný život zasvätil spravodajstvu a aktuálnej publicistike v Československej a neskôr v Slovenskej televízii. TASR o tom informovala jeho dcéra Petra Stano... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:45 Prvé univerzity už v uplynulých dňoch zrealizovali verejné vypočutie kandidátov na členov správnych rád. Ide o prvé podujatie tohto druhu podľa novej legislatívy. Medzi kandidátmi na členov správnych rád sú aj viaceré známe mená z rôznych oblastí, ako sú napríklad priemysel, IT či veda.

8:22 Bývalý americký prezident Donald Trump vyjadril podporu španielskej krajne pravicovej strane Vox a jej lídrovi Santagovi Abascalovi. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a denníka El País.
Trump v krátkom videu zhotovenom na palube svojho súkromného lietadla vyjadril Abascalovi poďakovanie za "neuveriteľnú prácu", ktorú odvádza. "Musíme sa uistiť, že chránime svoje hranice a robíme množstvo dobrých konzervatívnych vecí," povedal Trump vo videu, ktoré bolo zverejnené na zhromaždení v Madride.

8:09 Na severe Slovenska sa ráno môže vyskytovať hmla. Na strednom a východnom Slovensku môže byť mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa.

7:59 Kyjevom otriasli výbuchy, hovorí starosta                                                                                                                              Podľa správ miestnych médií a regionálnych predstaviteľov otriasla ukrajinským hlavným mestom Kyjev séria výbuchov.            Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vydal prostredníctvom svojho oficiálneho telegramového účtu tesne po 8.30 h miestneho času vyhlásenie, v ktorom uviedol: „Niekoľko výbuchov v okrese Ševčenkiv - v centre hlavného mesta.

AKTUALIZOVANÉ: Kyjevom otriasli výbuchy (FOTO)
Podľa správ miestnych médií a regionálnych predstaviteľov otriasla ukrajinským hlavným mestom Kyjev séria výbuchov. O udalosti informuje The Guardian. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vydal prostredníctvom svojho oficiálneho telegramového účtu tesne... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

7:52 Ruské jednotky v noci na pondelok opäť ostreľovali mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny.  Zásah dostal poschodový bytový dom a poškodená je aj civilná infraštruktúra. O život prišla jedna osoba a päť ďalších ľudí vrátane jedného dieťaťa utrpelo zranenia.

7:42 Poľsko odsúdilo ruský raketový útok na obytnú oblasť v meste Záporožie
Ruský raketový útok na obytnú zónu v juhoukrajinskom meste Záporožie je ďalším dôkazom ruského barbarizmu, vyhlásilo poľské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok. 
Ukrajinské úrady potvrdili, že ruskí vojaci odpálili v noci na nedeľu najmenej 12 rakiet na obytné budovy.
"Nočný raketový útok na obytnú infraštruktúru v meste Záporožie je ďalšou ukážkou barbarizmu ruskej armády. Absolútne odsudzujeme akékoľvek útoky na civilistov," poľské ministerstvo napísalo na Twitteri.

7:21 Valné zhromaždenie OSN začne v pondelok rokovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktorou chcú západné štáty podčiarknuť medzinárodnú izoláciu Moskvy. 
Rezolúciu Rusko vetovalo na zhromaždení Bezpečnostnej rady OSN 30. septembra. Tá však bola následne predložená Valnému zhromaždeniu, v ktorom má každý zo 193 členských štátov OSN jeden hlas bez akejkoľvek možnosti použiť právo veta.      
"Je to enormne dôležité," vyhlásil Olof Skoog, ktorý ako zástupca EÚ rezolúciu vypracoval spoločne s Ukrajinou a ďalšími krajinami.
"Pokiaľ systém OSN a medzinárodné spoločenstvo prostredníctvom Valného zhromaždenia nebudú reagovať na takýto pokus o ilegálny krok, dostaneme sa do veľmi, veľmi zlej situácie," švédsky diplomat povedal novinárom.
Pokiaľ by Valné zhromaždenie ruský krok neodsúdilo, ostatné štáty by získali voľnú ruku na anektovanie cudzích území.

7:10 Kim Čong-un sa zúčastnil výcviku jednotiek s taktickými jadrovými zbraňami
Severokórejský líder Kim Čong-un si pozrel vojenský výcvik jednotiek vybavených taktickými jadrovými zbraňami, uviedla v pondelok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na štátne médiá v KĽDR.
Kim poskytol "inštruktáž" k výcvikom, ktoré sa konali medzi 25. septembrom a 9. októbrom, obdobím prekrývajúcim sa s rozsiahlym námorným cvičením organizovaným vo Východočínskom mori Spojenými štátmi a Južnou Kóreou. Na manévroch sa zúčastnila aj americká lietadlová loď na jadrový pohon USS Ronald Reagan. Stalo sa tak po tom, ako Severná Kórea v utorok, prvýkrát po piatich rokoch, odpálila raketu stredného doletu smerom na Japonsko.

6:59 Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v nedeľu medzinárodné spoločenstvo aby vyslalo ozbrojené sily na Haiti po tom, čo tento karibský štát požiadal o pomoc pri riešení svojej  zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. Informovala o tom agentúra AFP.
"Generálny tajomník vyzýva medzinárodné spoločenstvo, vrátane členov Bezpečnostnej rady OSN, aby zvážili urgentnú žiadosť haitskej vlády o okamžité nasadenie medzinárodných špecializovaných ozbrojených síl v dôsledku zhoršujúcej sa humanitárnej krízy," uviedol hovorca Stephane Dujarric.