Advokát v kauze Mýtnik: Na Hegera existujú dôvodné podozrenia z korupčnej trestnej činnosti
10 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok začal proces so šiestimi obžalovanými v kauze Mýtnik, podnikateľom Jozefom Brhelom, jeho synom Jozefom Brhelom mladším, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva financií Radkom Kurucom, podnikateľom Martinom Bahledom, Milanom Gregom a Miroslavom Slahučkom. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ich viní z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti.

Ešte pred začiatkom hlavného pojednávania Michal Mandzák, advokát Jozefa B. a Jozefa B. ml., informoval, že minulý týždeň podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre dôvodné podozrenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

"Ide o fiktívny reťazec, kde na začiatku bol Michal S., ktorý je podľa obvinenia v kauze Daniari hlavou zločineckej skupiny, ktorá pripravila štátny rozpočet o 19 miliónov eur na vratkách DPH, a na konci je výber hotovosti z bankomatu. Sú dôvodné podozrenia, že tieto skutočnosti súvisia s manipuláciou kauzy Mýtnik a s korupčnou trestnou činnosťou," reagoval Mandzák. Michal S. je označovaný za kľúčového svedka v procese.

Gustáv Murín: Zlý koniec rozprávky, ktorou nás kŕmili Jarko Naď, Korčok i Čaputová
Vyšiel na povrch návrh na uzavretie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Zviditeľnil ho v najnovšom statuse na sociálnej sieti spisovateľ a publicista Gustáv Murín. "TOTO je... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ako Mandzák tiež konštatoval, zároveň budú navrhovať vypočuť predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) a šéfa finančnej správy Jiřího Žežulku, "pretože taktiež existujú dôvodné podozrenia z korupčnej trestnej činnosti".

Podľa Mandzáka obaja jeho klienti popierajú spáchanie skutkov, tvrdia, že sú nevinní a sú pripravení aktívne sa brániť.

Šesť osôb čelí obžalobe z piatich skutkov. Podľa ÚŠP v jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a v zostávajúcich troch o zločin prijímania úplatku.

"Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť nesprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít," tvrdí ÚŠP.

Matúš Šutaj Eštok: Poslucháči Slovenského rozhlasu dnes opäť museli ostať v šoku
"Matovičove diskusie by mali byť iba po 22:00 hod. a s hviezdičkou," myslí si Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD), poslanec NR SR. Igor Matovič (OĽaNO), bol hosťom diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy. Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že sledovanie diskusií... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik