Načisto sa zbláznili?
04 | 10 | 2022 I Milan Laca
Macron šetrí, pridajte sa!

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa prvýkrát objavil na verejnosti v roláku, namiesto bielej košele.  Video sa objavilo na webovej stránke televízneho kanála BFM.

Sporivý

Počas prejavu za znovuzrodenie Francúzska, Macron opustil svoj klasický štýl tak, že si pod oblekom navliekol čierny rolák. Táto zmena imidžu prezidenta je spojená s úsporami energie, pretože v posledných mesiacoch cena plynu v Európe prudko vzrástla a to aj v dôsledku zníženia dodávok z Ruska. Výsledkom bolo zvýšenie cien elektriny, prečo museli niektoré krajiny prudko zvýšiť maximálnu úroveň taríf pre obyvateľstvo.

Milovník národa

Macron nahral video, ktoré sa zhoduje so spustením online platformy Národnej rady pre reštrukturalizáciu, kde môžu občania vyjadriť svoje návrhy na naliehavé problémy, ako sú klimatické zmeny alebo zamestnanosť. Francúzske médiá napísali, že Macron mal na sebe sako a rolák, čo je nový symbol politiky „energetickej triezvosti“, ktorú francúzsky prezident vyhlásil v lete. V rámci nového vládneho programu musí Francúzsko znížiť spotrebu elektrickej energie o 10 %, aby sa vyhlo nedostatku počas nadchádzajúcej zimy. Vláda vyzvala podniky a dopravné spoločnosti, aby predložili konkrétne plány na zníženie spotreby energie. Medzi povinné opatrenia patrí udržiavanie teploty v priestoroch najviac 19 stupňov, aby sa ušetrilo na vykurovaní.

USA odkazujú EÚ: Pripravte si miliardy pre Ukrajinu... Mesačne!
USA naliehajú na EÚ, aby poskytovala pomoc Ukrajine vo výške jeden a pol miliardy dolárov mesačne. Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Kyjevu mesačnú finančnú podporu vo výške 1,5 miliardy dolárov počas celého konfliktu na Ukrajine, informuje... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďalší nadšenec
Minister finacié   Bruno Le Maire  rádiu France Inter povedal, že zamestnanci jeho rezortu sa budú teplejšie obliekať, aby na ministerstve dlhšie nezapínali kúrenie. "Uvidíte nás nie v kravatách, ale v rolákoch - to bude veľmi dobré, pretože nám to umožní ušetriť energiu a preukázať "energetickú triezvosť," povedal minister. Neskôr na Twitteri zverejnil fotografiu, na ktorej je vo svojej kancelárii oblečený v modrom roláku.
Ďalšia hlúposť

Španielsky premiér Pedro Sanchez vyzval obyvateľov krajiny, aby prestali nosiť kravaty v záujme úspory energie. "Nemám kravatu." To znamená, že z energetického hľadiska ich stále môžeme odmietnuť, “povedal Sanchez a požiadal občanov Španielska, aby čo najviac prestali nosiť takéto doplnky.

A Briti?

V júli sa tiež objavil nápad, že obyvatelia Veľkej Británie by mali  nahradiť šampón  prostriedokom na umývanie riadu, kvôli rastúcim cenám. Zástupcovia charitatívnej nadácie uviedli, že Briti sú nútení šetriť na potravinách a základných veciach, najmä na výrobkoch osobnej hygieny. Tak začali používať gél na umývanie riadu nielen na pôvodný účel, ale aj ako šampón a prací prostriedok.

Zelenina z dovozu bude meškať
Štáty Európskej únie čaká ďalšia výzva. Trh so zeleninou sa reorganizuje, zvyšujúce sa náklady neustále premietané do produktov už zákazníci nebudú ďalej tolerovať, a tak budú producenti musieť šetriť. Nebudú umelo osvetľovať, zelenina bude... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.