Zelenina z dovozu bude meškať
03 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Štáty Európskej únie čaká ďalšia výzva. Trh so zeleninou sa reorganizuje, zvyšujúce sa náklady neustále premietané do produktov už zákazníci nebudú ďalej tolerovať, a tak budú producenti musieť šetriť. Nebudú umelo osvetľovať, zelenina bude dozrievať neskôr a na police sa dovážaná zelenina dostane súčasne s domácou produkciou. 

Informáciu o tom, že trh so zeleninou sa bude musieť nutne reorganizovať priniesol denník Magyar Nemzet. Kým zatiaľ sa porducentom darí zvýšené vstupné náklady zakomponovať do spotrebiteľských cien, v nasledujúcich mesiacoch budú musieť hráči v tomto sketore prekonať množstvo výziev. 

Zákazníci si zdražovanie už nebudú môcť dovoliť

Budúcoročná jar už môže priniesť nepríjemné prekvapenia. V celoeurópskych pomeroch kúpna sila klesá a obyvateľstvo sa snaží šetriť. Nárast výrobných cien sa však nezastavil a v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi zdraželi nielen energie, ale aj hnojivá. V nadchádzajúcom období si aj spotrebitelia rozmyslia, čo do svojho nákupného košíka vložia a príliš vysokú cenu už podľa predpokladov nebudú tolerovať.

MDV pripravuje zákon na zjednotenie podmienok verejnej osobnej dopravy
Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou by sa mali zjednotiť. Cieľom je umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Zelenina bude dozrievať neskôr

Väčšina skleníkov v západnej Európe vykuruje skleníky plynom a na to, aby sa rastliny vyvíjali primeraným tempom, sa používa doplnkové osvetlenie. Kvôli drastickému nárastu cien energií sa však výrobcovia na mnohých miestach doplnkovéh osvetlenia radšej zriekajú a tak takto vyprodukovaná prvotriedna zelenina bude smerovať na police predajní neskôr.

Vyzerá to tak, že rok 2023 bude veľmi zaujímavým rokom, ktorý určite prinesie reorganizáciu trhu v Európe. Keďže holandské záhradnícke spoločnosti budú môcť distribuovať svoj tovar na exportné trhy neskôr ako zvyčajne, ich miesto môžu nahradiť španielske a marocké produkty, upozorňujú v článku. Ak budú Holanďania schopní vyvážať neskôr ako zvyčajne, domáci tovar a ten dovezený sa môže dostať na trh súčasne. V máji až júni sa preto očakáva prebytok tovarov, ktorý aj napriek vysokým výrobným nákladom udrží cenu zeleniny na nízkej úrovni.

Nekompromisné vyhlásenie Turecka
Vstup Švédov a Fínov do NATO môžu vetovať Turci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu opäť vyhlásil: nepodporia vstup Švédska a Fínska do NATO, kým obe krajiny nesplnia sľuby, ktoré im dali. Vstup týchto dvoch krajín do NATO neblokuje... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.