USA odkazujú EÚ: Pripravte si miliardy pre Ukrajinu... Mesačne!
03 | 10 | 2022 I Milan Laca

USA naliehajú na EÚ, aby poskytovala pomoc Ukrajine vo výške jeden a pol miliardy dolárov mesačne.

Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Kyjevu mesačnú finančnú podporu vo výške 1,5 miliardy dolárov počas celého konfliktu na Ukrajine, informuje agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje. 

USA žiadajú

Kancelária prezidenta Spojených štátov Joea Bidena,  podľa agentúry, rokovala s predstaviteľmi Európskej únie, pričom trvala na tom, aby krajiny európskeho spoločenstva zvýšili svoju pomoc Ukrajine.

Agentúra uviedla, že o výške finančnej podpory pre Kyjev budú hlavy členských krajín EÚ diskutovať počas summitu, ktorý sa bude konať budúci týždeň v Českej republike.

 

Putin upratoval, čo s ním bude ďalej?
Putin urobil čistku, pre neúspechy na Ukrajine odvolal veliteľa okruhu. Novým veliteľom Západného vojenského okruhu sa namiesto Alexandra Žuravľova stal generálporučík Roman Berdnikov. Investigatívna komunita InformNapalm sa odvoláva na údaje z... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

"Balíčky" budú?

Jeden zdroj agentúry Bloomberg poznamenal, že diplomati EÚ, ktorí organizujú prípravy na summit, boli informovaní, že Biely dom očakáva, že EÚ poskytne Ukrajine mesačnú finančnú pomoc v rovnakej výške, akú sú ochotné poskytnúť Spojené štáty (1,5 miliardy dolárov). 

Takéto finančné balíčky sa použijú na pokrytie verejných výdavkov ukrajinského štátu, vrátane údržby škôl, nemocníc a prevádzky elektrickej siete v krajine.

Podpora pretrvá

Okrem toho zdroje agentúry oznámili zámer rokovať o obnove Ukrajiny po konflikte. Diplomati sa však domnievajú, že dôležitejšie sú súčasné potreby Kyjeva. Šéf Pentagonu Lloyd Austin už skôr povedal, že Spojené štáty budú naďalej podporovať Kyjev, bez ohľadu na to, ako sa bude vyvíjať konflikt na území Ukrajiny. 

Šéf amerického ministerstva obrany poznamenal, že Biely dom pozoruje "určité zmeny v dynamike na bojisku". Austin zároveň odmietol predpovedať, ako bude konflikt pokračovať.

Maďarská prezidentka nepodpísala spoločné vyhlásenie prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO
Maďarská prezidentka Katalin Novák z akéhosi dôvodu pseudoreferendá na Ukrajine neodsúdila. V spoločnom vyhlásení, v ktorom stredoeurópske a východoeurópske členské štáty NATO odsúdili pseudoreferendá na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny,... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik