Gordon G. Chang: Biden otvoril dvere ruským jadrovým útokom
29 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Ruská jadrová doktrína sa nazýva „eskalovať k deeskalácii“ alebo vhodnejšie „eskalovať k víťazstvu“, čo znamená vyhrážanie sa jadrovými zbraňami na začiatku konvenčného konfliktu. Aj keď Putin teraz blafuje – väčšina analytikov si myslí, že áno –, hrozbami dostáva, čo chce. Biden bol napríklad taký opatrný a dokonca nesmelý pri poskytovaní vojenskej pomoci sužovanej Ukrajine, že Putin si to očividne všimol. To je dôvod, prečo je takýchto hrozieb stále viac, vysvetľuje Gordon G. Chang, autor knihy The Coming Collapse of China a uznávaný pracovník Gatestone Institute. 

Budeme svedkami jadrového konfliktu?

"Ak Rusko prekročí túto hranicu, bude to mať preň katastrofálne následky," povedal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pre NBC 25. septembra s odkazom na hrozby použitia jadrových zbraní. "Spojené štáty budú reagovať rozhodne."

Sullivan okrem iného reagoval na varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré predniesol v televíznom prejave 21. septembra. 

"Chcem pripomenúť tým, ktorí robia takéto vyhlásenia o Rusku, že aj naša krajina má rôzne druhy zbraní a niektoré z nich sú modernejšie ako zbrane, ktoré majú krajiny NATO," povedal ruský líder. "V prípade ohrozenia územnej celistvosti našej krajiny a na obranu Ruska a našich ľudí určite využijeme všetky zbraňové systémy, ktoré máme k dispozícii."

"Toto nie je bluf," dodal.

"Myšlienka jadrového konfliktu, kedysi nemysliteľná, sa stala predmetom diskusie," povedal generálny tajomník OSN António Guterres nasledujúci deň na zasadnutí Bezpečnostnej rady o Ukrajine. "Toto samo o sebe je úplne neprijateľné."

Európa si musí uvedomiť, že už je vo vojne
Pre správne zvládnutie krízy si musí Európa uvedomiť, že je vo vojne. Západní lídri by si mali uvedomiť, že „ekonomika sa musí riadiť inak v čase vojny ako v čase mieru“. Podľa nositeľa Nobelovej ceny, amerického ekonóma Josepha E. Stiglitza sú... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Prvá totálna vojna v histórii

Či je to prijateľné alebo nie, použitie jadrových zbraní sa rýchlo stáva pravdepodobným. Svet môže poďakovať prezidentovi Joeovi Bidenovi za to, že pomohol vytvoriť podmienky pre prvú totálnu vojnu v histórii.

Putin sa vyhrážal použitím jadrových zbraní – pravdepodobne proti Ukrajine, ale možno aj iným – v čase, keď ohlásil vojenskú mobilizáciu, prvú od druhej svetovej vojny.

Ruský líder tento rok vyslovil sériu implicitných a explicitných jadrových hrozieb. Napríklad 27. februára uviedol svoje jadrové sily do stavu najvyššej pohotovosti . Dňa 1. marca zoradil svoje ponorky s balistickými raketami a pozemné mobilné odpaľovacie zariadenia rakiet v tom, čo sa nazývalo „cvičenie“.

Eskalovať k deeskalácii

Ruská jadrová doktrína sa nazýva „eskalovať k deeskalácii“ alebo vhodnejšie „eskalovať k víťazstvu“, čo znamená vyhrážanie sa alebo použitie jadrových zbraní na začiatku konvenčného konfliktu.

Aj keď Putin teraz blafuje – väčšina analytikov si myslí, že áno –, hrozbami dostáva, čo chce. Biden bol napríklad opatrný a dokonca nesmelý pri poskytovaní vojenskej pomoci sužovanej Ukrajine. Putin si to očividne všimol, čo je dôvod, prečo je takýchto hrozieb stále viac .

"Jadrovú vojnu nemožno vyhrať," uviedol Biden vo svojom prejave Valného zhromaždenia OSN 21. septembra, ale tento výrok nemusí byť nutne pravdivý.

S riadenými strelami s jadrovým hrotom by ruský líder mohol v okamihu zvrátiť svoje šťastie spálením ukrajinských miest a veľkou koncentráciou vojenských prostriedkov, čo by nakoniec Rusku umožnilo anektovať celú krajinu.

Chmelár: Jediným víťazstvom v tejto vojne môže byť už len zastavenie bojov a krviprelievania
Hovorí sa, že máte právo na vlastný názor, nie na vlastné fakty. V poslednom období som preto nútený zamýšľať sa nad tým, čo vedie aj inteligentných ľudí k tomu, aby popierali realitu a vymýšľali si o vojne na Ukrajine niečo, čo nemá oporu v ľahko... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Mohol by Putin vycúvať? 

Hlavným odstrašujúcim prostriedkom pre prvý úder taktickými jadrovými zbraňami je hroziaci druhý úder jadrovými zbraňami. V súčasnosti majú USA v Európe taktické jadrové zbrane vo forme „gravitačných bômb“ dodávaných prúdovými lietadlami F-16 a F-35.

Tieto bomby, akokoľvek sú deštruktívne, nie sú z praktického hľadiska veľmi odstrašujúce pri prvom použití taktických jadrových zbraní. Môžu byť zničené na zemi a všetky, ktoré prežijú, musia preletieť na veľké vzdialenosti cez sporný vzdušný priestor, aby dosiahli ciele. Stručne povedané, Putin sa pravdepodobne nebude báť amerických bômb.

Putin vie, že Biden vie

Prezidentovi Spojených štátov tak zostáva len jedna ďalšia jadrová hrozba na účely odstrašenia: vypustenie medzikontinentálnych balistických rakiet. Medzikontinentálne balistické rakety nesúce jadrové hlavice môžu úplne zničiť Rusko, ale Putin vie, že Biden v tejto situácii nikdy nesplní žiadnu hrozbu použitia týchto zbraní. Putin vie, že Biden vie, že Putin môže zničiť Spojené štáty druhým úderom svojimi ICBM.

Keď Sullivan povie „katastrofálne“, Putin si nepochybne myslí, že je „smiešny“. Americké hrozby použiť svoje najničivejšie zbrane sú v tejto situácii jednoducho nedôveryhodné.

Neprehlbujte rozpory! Môže sa stať, že sa vojna v Európe stane vojnou globálnou!
Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, upozorňuje vo svojom komentári pre Global Times vedúci redaktor denníka People's Daily a vedúci pracovník... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Prečo teda Spojené štáty nemajú to, čo v tejto rozhodujúcej chvíli potrebujú: riadené strely s jadrovým hrotom, aké má Putin? 

Komunita ovládajúca zbrane argumentovala, že takéto zbrane s nízkou výťažnosťou by zvýšili pravdepodobnosť jadrovej vojny, presvedčila amerických prezidentov, aby ich nevyrábali. Prezident Trump povolil ich vývoj, ale Biden program zrušil.

Bohužiaľ, zástancom kontroly zbrojenia sa to vypomstilo. Ako je zrejmé z dnešného vývoja, Amerike, chýbajú jadrové hlavice s nízkou výťažnosťou na riadených strelách, a o to je jadrová vojna pravdepodobnejšia.

Čo teda komunita na kontrolu zbraní teraz odporúča?

„Spojené štáty budú musieť znížiť svoj jadrový arzenál, aby povzbudili Rusko, aby urobilo to isté,“ napísali Tom Collina a Angela Kellett 21. 9. na stránke Defense One.

Ján Baránek: Koledujete si o to, aby na Slovensku tiekla krv
Miliarda je pre Slovensko astronomická suma. Vláda ju prešustrovala na celoplošné testovanie a teraz, keď treba riešiť energetickú krízu, nám táto suma chýba, hovorí RNDr Ján Baránek. O peletách a solidarite s Nemcami Baránek na príklade mladého... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nalákať Rusko na odzbrojenie? Bol tam. Skúsili to. Nešťastne zlyhali

"V roku 2010 sme zneškodnili raketu s riadeným jadrom námorníctva a Rusko odpovedalo potvrdením, že skutočne buduje 32 nových strategických jadrových systémov, z ktorých 90 % je už hotových," povedal Peter Huessy z Hudsonovho inštitútu pre Gatestone. "Porovnateľné čínske číslo je 28."

Collina a Kellett však naliehajú na Bidenovu administratívu, aby nedovolila, aby Putinova vojna zabránila rokovaniam s Putinom o obmedzení jadrových zbraní. „Ak chceme Rusku zabrániť v použití svojich jadrových zbraní na umožnenie väčšej agresie proti slabším štátom, musíme nájsť spôsob, ako spolupracovať s Moskvou na znížení jej jadrového arzenálu,“ píše dvojica v knihe „Vojna nie je dôvod na kontrolu zbrojenia“. 

Dá sa v tejto dobe spolupracovať s Putinom?

Aj keby sme nechali bokom morálku rozhovorov s Putinom – čo nemôžeme – je naivné veriť, že Putin by mohol skutočne dodržiavať dohody o kontrole zbrojenia, keď ich neustále beztrestne porušoval.

Okrem toho je dosť zlé argumentovať za odzbrojenie v čase mieru, ale je to vrchol hlúposti robiť to počas vojny – a keď Čína a Severná Kórea robia vlastné jadrové hrozby prvým úderom.

Americkí zástancovia kontroly zbraní boli vždy naivní. Teraz tápu v úplnom blude.

Domýlený celý Biely dom! Po Bidenovi obrovské FAUX PAS Harrisovej
Ak je týždeň v politike dlhý čas, 24 hodín sa môže zdať ako večnosť, najmä keď je viceprezidentka Spojených štátov zmätená v základných historických faktoch, píše portál Breitbart. Harrisová vychválila silné spojenectvo so Severnou Kóreou! Zmätený... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik