Prognóza pre Slovensko: Zatvorené hotely, reštaurácie a chlieb za 10 eur
26 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Hotelieri, pekári, podnikatelia už nevidia inú možnosť, ako ukončiť činnosť. Ceny energií ničia všetkých. Chlieb za 10 eur, obedové menu 25 eur a noc v hoteli 300 eur. Bude Slovensko vyzerať o pár týždňov takto?

Mohlo by sa to ľahko stať, ak by podnikatelia premietli rastúce poplatky za energie do cien. Urobiť to však nemôžu. Ich služby a výrobky by boli nepredajné. Tak čo teraz? Téme sa venovala v reportáži TV Markíza.

Ďalšia rana pre reštaurácie. Tentoraz smrteľná?

Podnikateľ z Nitry má dve reštaurácie. No len čo sa spamätal z koronového obdobia, vyrazili mu dych nové ceny energií. 

„Platil som okolo 700 až 900 eur mesačne za elektrickú energiu. Po novom som mal zálohovú platbu štyri a pol tisíc a po mesiaci mi prišiel doplatok tri a pol tisíc. Takže z 900 sme skočili na osemtisíc,“ hovorí Andrej Berkes z Nitry. Vyzerá to tak, že pre neho nebude mať zmysel pokračovať v podnikaní.

Každý jeden zárobok aktuálne ide na energie. Ceny obedov drasticky zvyšovať nechcú, aby nestratili zákazníkov. Plyn zatiaľ platia podľa starých cien. „Akonáhle nám to skončí, tak príde šok číslo dva a ja si myslím, že možno do tej doby ani nebudeme,“ hovorí Berkes.

Judita Laššáková: Sme svedkami mediálnej vojny gangov
Neotravujte nás s tým a choďte sa vymlátiť za mesto na pole, v danom prípade na nezávislý súd, odporúča ústavná právnička dvom rivalom. O kom hovorí? Jeden "gang" tvoria Fico, Kaliňák, Gašpar a Para a druhý policajný prezident Hamran a jeho "naši... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ak by zvýšili ceny, hotel by bol nepredajný

Podobne je na tom aj majiteľ hotela v Žiline. Ten lapalpo vzduchu, keď uvidel faktúru za mesiac júl. Zaplatiť musel 52-tisíc eur.

Nárast oproti predošlým mesiacom bol až päťnásobný. Okamžite začali v hoteli šetriť. „Znížili sme spotrebu o 30-tisíc kilowatov a napriek tomu nám za august prišla faktúra 50-tisíc eur,“ hovorí majiteľ Jozef Mihalík.

Zvýšené náklady nechceli premietnuť do cien pre zákazníkov, lebo hotel by bol nepredajný. „Mali sme aj snahu niekedy obmedzovať klimatizáciu alebo aj vypínať, samozrejme že sa to stretlo s veľkou nevôľou hostí,“ komentuje situáciu Mihalík.

Na rade je vláda

Pred pár mesiacmi tvorili platby za elektrinu v žilinskom hoteli asi päť percent z tržieb, teraz je to 25 percent, čo je pre nich absolútne neúnosné. V rámci šetrenia urobili už maximum, dokonca si za vlastné náklady budujú solárny systém. Teraz je vraj na rade vláda.

Majiteľ hotela hovorí, že sa ak im nepomôžu, bude nútený situáciu riešiť radikálne. V zimných mesiacoch by musel hotel zatvoriť.

Remišová bez ZÁBRAN školila Takáča
V nedeľnej diskusnej relácii na TA3 sa stretli v ringu ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) a podpredseda strany Smer- SD Richard Takáč. Reláciu tradične viedol moderátor Richard Direr, ktorý si však popri Remišovej mohol dať pokojne aj voľno.... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Slovensko bez chleba?

Vysoké ceny energií tvrdo zasiahli aj rodinnú pekáreň v Považskej Bystrici. „Čo sa týka elektrickej energie, oproti minulým rokom nám stúpla okolo 500 percent, a čo sa týka plynu je to okolo 350 percent,“ hovorí majiteľ Milan Brojo.

Používajú plynové pece, takže plyn je u nich najväčším žrútom energie. Nevyhnutné sú aj pekárenské stroje, ktoré zas spotrebujú veľa elektriny.

Okrem toho rapídne stúpli aj ceny vstupných surovín. Soľ, cukor, maslo, margaríny či oleje išli hore aj o tridsať percent. „Melieme z posledného,“ dodáva majiteľ pekárne. Tak ako ostatní, aj oni s napätím čakajú, čo urobí vláda.

Bekmatov: Slovensko zatvára dvere
Rusom, ktorí v uplynulých dňoch utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by mali byť vydané víza. Myslí si to ľavicový politik a redaktor Artur Bekmatov. Myslel som, že otvoríme dvere pre každého, kto uteká pred touto vojnou. Každému, kto... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik