Giorgia Meloniová - Trójsky kôň Putina spolu s Orbánom?
26 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Líderka krajnej pravice Giorgia Meloniová je pripravená riadiť Taliansko. V roku 2008 sa Giorgia Meloniová vo veku 31 rokov stala najmladšou talianskou ministerkou v histórii, ktorú do portfólia mládeže a športu vymenoval Silvio Berlusconi. Dnes pravicový blok na čele s jej stranou Bratia Talianska vyhrala voľby.

Tvrdá konzervatívna sociálna politika

Po založení vlastnej strany v roku 2012 získala Meloniová v posledných voľbách v roku 2018 len 4 % hlasov. Teraz, ako jediná veľká strana, ktorá zostala mimo koaličnú vládu národnej jednoty Maria Draghiho, Bratia Talianska vyhrali voľby, píše BBC.

Pomohlo, samozrejme, aj pravicové spojenectvo so Silviom Berlusconim a krajnou pravicovou stranou Liga bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho.

Ale aj keď sa snaží ubezpečiť západných spojencov Talianska tým, že napríklad silne podporovala proukrajinskú líniu Draghiho vlády, jej tvrdá konzervatívna sociálna politika mnohých znepokojuje.

Zastavte vojnu! Alebo nie?
Po Putinových slovách o jadrovej hrozbe by sa mal konflikt na Ukrajine čo najskôr ukončiť. Británia by nemala podnecovať konflikt na Ukrajine, ale snažiť sa dosiahnuť mier, píše Peter Hitchens v článku pre Daily Mail. Prečo? " Aký má Británia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca

"Áno prirodzenej rodine, nie LGBT lobby!" zahrmela Meloniová na nedávnom zhromaždení španielskej krajne pravicovej strany Vox. Námorne zablokovala Líbyu pri lodiach s migrantmi.

Trójsky kôň Putina spolu s Orbánom?

"Meloniová nie je nebezpečenstvo pre demokraciu v Taliansku, ale nebezpečenstvo pre Európsku úniu," hovorí profesor Passarelli, ktorý ju stavia do rovnakej formy ako nacionalistickí lídri v Maďarsku a Francúzsku.

"Stojí na rovnakej strane ako Marine Le Penová alebo Viktor Orbán. A chce "Európu národov", takže každý je v podstate sám. Taliansko by sa mohlo stať trójskym koňom Putina, ktorý by podkopal solidaritu, takže by mohol pokračovať v oslabovaní Európy."

Nemecký pozorovateľ o referendách na ukrajinskom území: Urobila na mňa dojem transparentnosť
Ukázalo sa, že jedným z pozorovateľov vyslaných na pozvanie ruského štátu, aby posúdili legitimitu prebiehajúcich referend v okupovaných oblastiach Ukrajiny, nie je nikto iný ako generálny riaditeľ nemeckého verejného dodávateľa energie Stefan... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

V snahe stať sa vôbec prvou ženskou predsedníčkou vlády v Taliansku potvrdila svoju ženskú identitu, ale Passarelli verí, že je macho, politickým spôsobom: „Dominanciou talianskej rodiny je 'mama'. Je to macho postava, ktorá ovláda kuchyňu. Meloniová to používa inteligentne, pretože to ide priamo do jadra nášho systému.“

Talianska gerontokracia

Pre svojich spojencov by Meloniová predstavovala radikálny politický posun, ktorý Taliansko potrebuje vzhľadom na jeho dlhú ekonomickú stagnáciu a spoločnosť vnímanú ako gerontokraciu.

„Cítim sa skvele, ako otec, ktorý vedie svoju dcéru k oltáru,“ hovorí jej strannícky kolega Marco Marsilio, predseda regiónu Abruzzo a člen strany Európski konzervatívci a reformisti. "Nezaložili by sme stranu, pokiaľ by sme si nemysleli, že má na to potenciál."

"Choď do toho!", vyzýva Meloniovú. "Všetci sme to tak veľmi chceli. Teraz sa postav a tancuj!"

Taliansko: Predčasné voľby vyhral pravicový blok
Víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Taliansku sa stal pravicový blok vedený nacionalistickou a krajne pravicovou stranou Bratia Talianska (FdI). Vyplýva to z exit pollov, ktoré po zatvorení volebných miestností o 23.00 h SELČ... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Víťazi volieb

Pravicový blok, ktorý bol podľa prieskumov jasným favoritom volieb, podľa prognóz dostal 41 - 45 percent hlasov. Vzhľadom na osobitosť talianskeho volebného systému by to malo stačiť na zisk väčšiny mandátov.

Najsilnejším subjektom bloku je strana Bratia Talianska, ktorá získala 22 - 26 percent hlasov. Jej predsedníčka Giorgie Meloniová by sa v prípade potvrdenia víťazstva mohla stať prvou talianskou premiérkou.

Ďalšími stranami bloku sú Liga Mattea Salviniho a Vpred Taliansko (FI) bývalého viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho.

Referendá na Donbase sú platné!
Referendá o vstupe DĽR a LĽR do Ruska uznali za platné. Predsedníčka ústrednej volebnej komisie Luhanskej ľudovej republiky Elena Kravčenko uviedla, že za tri dni hlasovania o vstupe LĽR do Ruska bola účasť 76,09 %. Podľa ÚVK Doneckej ľudovej... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik