Schmőgnerová varuje: Matovičovo-Sulíkove hry, ktorým sa Heger iba prizerá, nás môžu stáť stámilióny
25 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Exministerka financií Brigita Schmőgnerová nastavuje legislatívne zrkadlo nestabilite slovenskej vlády a to, aké riziká či straty nám to prináša. Šetriť nás podľa nej nebudú ani svetové ratingové agentúry, čo v konečnom dôsledku zaplatíme všetci, na vyšších štátnych úrokoch. 

Prečo?

OĽaNO v rámci svojej kampane pred parlamentnými voľbami sľubovalo prijať aj zákon o hmotnej zodpovednosti politikov. Vláda je za polovicou svojho volebného obdobia a zákon ešte prijatý nie je.

"Podľa čl. 5 ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa po dosiahnutí výšky dlhu v rozmedzí 43 až 45 % HDP majú znížiť platy členov vlády na ich úroveň v predchádzajúcom rozpočtovom roku, pokiaľ boli v predchádzajúcom roku nižšie. Súdiac podľa bodu 10 toho istého článku táto sankcia, akokoľvek je komická, sa má realizovať hneď, ako sa dlh verejnej správy vyšplhá nad 43 %. Úrad vlády, ktorý má na starosti platové dekréty ministrov, mal na to reagovať oveľa skôr. Už na konci roka 2021, t. j. na konci prvého roka vlády Eduarda Hegera, hrubý dlh SR dosiahol úroveň 63,1 %,“ pripomenula exministerka financií pre denník Pravda.

Na Úrad špec. prokuratúry poslal Robert Fico "esesácky" kabát
Predseda Smer-SD tak urobil v rámci tlačovky, v ktorej sa venoval dvojici prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Repa a Šurek, ktorí dozorovali prípad Mariána Kučerku. Hrubý nátlak, vydieranie a vyhrážanie sa deťom a rodinám! Takto sa... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Návrh neprešiel

"Začiatkom júna skupina poslancov tohto hnutia návrh zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci predložila do Národnej rady SR, ale bez súhlasu koaličných partnerov. Tak aj návrh skončil – neprešiel. Z čoho by niektorí členovia vlády napríklad uhradili výdavky na zbytočné plošné testovanie, na zbytočný nákup testov a očkovacích látok, ktoré sa pred ich exspiráciou urýchlene aspoň darovali do tretích krajín, navrhovatelia zákona o hmotnej zodpovednosti zrejme nedomysleli,“ píše Schmögnerová.

Ako je to s tými ratingovými agentúrami

Trojka veľkých ratingových agentúr v priebehu roka znížila slovenský rating zo stabilného na negatívny. Môže za to naša energetická závislosť na Rusku, energetická kríza, ale aj vnútropolitická situácia.

"Ratingové agentúry zvyčajne hodnotia i politickú stabilitu štátu, ktorá predurčuje úroveň jeho riadenia. O stabilite vládnutia Matovičovo-Hegerovej vlády, ktorá začala s ústavnou väčšinou, aby stratila aj obyčajnú väčšinu, no možno nakrátko znovu väčšinu získa, sotva možno hovoriť. Na úrovni riadenia štátu sa nestabilita vládnej moci (a nielen nestabilita) už odráža dlhšie. Čakajme preto, že najbližšie hodnotenie ratingovými agentúrami bude možno znamenať i zhoršenie ratingu SR. Dosah zhoršenia ratingu sa odrazí na zvýšení úroku, ktorý bude musieť štát platiť. Už po zmene politiky ECB úrok na štátne dlhopisy s približne rovnakým termínom splatnosti vyskočil z mínusových hodnôt na plusové hodnoty, ktoré sa pohybujú v závislosti od dĺžky splatnosti až nad 3 %. Matovičovo-Sulíkove hry, ktorým sa E. Heger iba prizerá, nás môžu stáť aj na zvýšení úrokov stámilióny,“ avizuje Schmőgnerová.

Nezabúdajme, alebo TAKTO FB stránka polície manipuluje
Policajná stránka na sociálnej sieti je dôkazom toho, ako v posledných rokoch na Slovensku strácame mieru pri nálepkovaní a urážaní sa navzájom. Komik môže, štátny orgán nesmie Konzervatívny denník Postoj upozorňuje, že kým politická satira si... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Reálna hrozba - rozpočtové provizórium

"Súčasná vládna moc, pokiaľ nezíska po decembri 2022 väčšinu, bude sa musieť držať zákona o rozpočtových pravidlách, paragraf 11 bod 2. Podľa neho počas rozpočtového provizória výdavky štátneho rozpočtu v každom kalendárnom mesiaci nesmú prekročiť jednu dvanástinu celkových výdavkov štátneho rozpočtu z predchádzajúceho roka. Rozpočtové provizórium by teda znamenalo, že by sa počas jeho trvania nemohli realizovať tie výdavky protiinflačnej a prorodinnej pomoci, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. 1. 2023,“ opiera sa niekdajšia ministerka financií o aktuálnu legislatívu, pričom pripomína prípady, kedy sa Slovensko v rozpočtovom provizóriu ocitlo.

Budú nútení požiadať o dôveru

„Vláda E. Hegera získala dôveru 4. apríla 2021. Znamená to, že po 4. apríli 2023, ak dovtedy zotrvá pri moci a dlh zázračne neklesne pod určenú hranicu, bude musieť vláda požiadať NR SR o vyslovenie dôvery. Až následne, po neviemkoľkonásobnom pokuse o znovuzískanie dôvery, by nasledovali nové voľby do NR SR. Straty pre spoločnosť by sa dovtedy iba kumulovali,“ uzatvára Brigita Schmőgnerová.

Náš PRACOVITÝ a SILNÝ premiér Heger (VIDEO)
Eduard Heger (OĽaNO) svoju vládu považuje za najlepšiu za 17 rokov a hodnotu svojej práce prirovnáva k hodnote práce lekárov. K zvýšeniu platov lekárov "Mnohí lekári majú už dnes vyšší plat ako premiér," upozornil Heger. "Ja pracujem tristo... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik