Po Maďarsku už aj Poľsko: JE TOTO Európa, akú chceme?
25 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Je toto Európa, akú chceme? ... Že eurokrati v Bruseli diktujú, aká má byť vláda? Toto sa verejne pýta poľský premiér Mateusz Morawiecki. Označil za „škandalózne“ vyjadrenia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, že EÚ má „nástroje“ na to, aby sa vysporiadala s členským štátom, ak veci „pôjdu zložitým smerom“, píše portál Politico.

Má nástroje

Vo štvrtok sa von der Leyenovej na konferencii na Princetonskej univerzite pýtali na kandidátov v nedeľňajších parlamentných voľbách v Taliansku, do svojej odpovede však zahrnula aj Poľsko a Maďarsko.

„Ak sa veci uberú zložitým smerom – a hovorila som o Maďarsku a Poľsku – máme nástroje,“ povedala von der Leyenová v jasnom odkaze na schopnosť Komisie znížiť finančné prostriedky pridelené vládam EÚ, keď budú podľa nej porušovať zásady právneho štátu.

Ako bude pokračovať vojna.........
Americký inštitút pre štúdium vojny vydal prognózu vývoja na Ukrajine po čiastočnej mobilizácii v Rusku. Čiastočná mobilizácia brancov v Ruskej federácii úspešne vyrieši otázku uspokojenia potreby ďalších jednotiek na nových územiach (na územiach... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Milan Laca

Škandál

"Vyhlásenie von der Leyenovej bolo škandalózne," povedal Morawiecki v sobotu v poľskom meste Świdnik, informovala štátna tlačová agentúra PAP . "Povedala, že Brusel má nástroje na potrestanie Talianska, ak vytvorí vládu, ktorá nebude naklonená Bruselu," povedal.

„Je toto Európa, ktorú chceme? ... Že eurokrati v Bruseli diktujú, aká má byť vláda? spýtal sa Morawiecki. „Toto nie je právny štát; je to diktát a nedostatok právneho štátu,“ povedal premiér.

Poslušnosť si vynútia!

Komisia uvalila na Poľsko súbor „míľnikov“ v oblasti právneho štátu vrátane reformy kontroverzného súdneho disciplinárneho režimu, aby mala Varšava prístup k peniazom z fondu EÚ na obnovu po koronavíruse. 

Rada EÚ plán podpísala v júni. Európski sudcovia zažalovali Radu koncom augusta kvôli jej rozhodnutiu s tým, že rozsudky Európskeho súdneho dvora neboli zohľadnené.

Pokiaľ ide o Maďarsko, Komisia 18. septembra navrhla znížiť 7,5 miliardy EUR z fondov EÚ pridelených Budapešti v súvislosti s obavami o vládu zákona.

Spoluzakladateľ Pink Floyd poprel zrušene koncertov v Poľsku: Hlasujú o mne ako o persone non grata
Roger Waters z Pink Floyd poprel zrušenie dvoch poľských dátumov svojho svetového turné v roku 2023 v reakcii na odpor voči jeho postoju k vojne Ruska proti Ukrajine, informuje Guardian. Zrušenie koncertov dementoval Krakovská mestská rada má... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik