Ako bude pokračovať vojna.........
25 | 09 | 2022 I Milan Laca

Americký inštitút pre štúdium vojny vydal prognózu vývoja na Ukrajine po čiastočnej mobilizácii v Rusku.

Čiastočná mobilizácia brancov v Ruskej federácii úspešne vyrieši otázku uspokojenia potreby ďalších jednotiek na nových územiach (na územiach LĽR, DĽR, Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti). Pomôže tiež sformovať záložné sily, ktoré potom môžu byť nasadené v mnohých oblastiach. Vyplýva to zo zistení amerického Inštitútu pre štúdium vojny, ktorého experti teraz starostlivo študujú vojenskú operáciu a jej vplyv na Rusko a Ukrajinu.

Bude horšie

Americkí analytici zároveň veria, že situácia na fronte sa bude naďalej zhoršovať. Podľa ich názoru je nepravdepodobné, že by rokovania strán s MAAE o udalostiach v Záporožskej jadrovej elektrárni situáciu v tomto strategickom zariadení zmenili. Riziko nehody zostane aj v budúcnosti.

Front

Ukrajinská armáda v súčasnosti pokračuje v obmedzených pokusoch o protiofenzívu v smere Charkov – Luhansk. Pokračuje aj útok na Krasnyj Liman, ktorý držia ruské spojenecké sily. Na druhej strane ruské sily pokračujú v útokoch na ukrajinské opevnené oblasti na frontovej línii v Doneckej ľudovej republike. Paralelne útočia na severnú a západnú časť Záporožskej oblasti, ktorá je stále pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl.

Tvrdé tresty pre kolaborantov...
Učiteľom a lekárom na okupovaných územiach hrozia tresty. Učitelia a profesori, ktorí súhlasili s vyučovaním školákov a študentov podľa ruských štandardov na okupovaných územiach, budú trestne zodpovední a lekári budú potrestaní, píše Ukrajinská... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Milan Laca

Otázky

V Chersonskej oblasti nie je situácia veľmi jasná. Ukrajinské vojenské velenie, podľa amerických expertov, odmieta komentovať situáciu okolo protiofenzívy v Chersonskej oblasti. Dôvodom môže byť neúspech plánov na rýchlu protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny.

Smer Krym

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým vkladal veľké nádeje do protiofenzívy južným smerom. Podľa niektorých analytikov v Kyjeve snívali o prelomení hraníc Krymu, ako aj o zablokovaní pozemného koridoru na Krym. Zelenskyj chcel tento výsledok prezentovať Západu. Ale nevyšlo to  a výsledky charkovskej protiofenzívy, hoci netešia ruskú stranu, stále nie sú také pôsobivé, aby Kyjev mohol hovoriť o niečom podobnom ako o zlome v priebehu nepriateľských akcií.

Referendá

Americký inštitút pre štúdium vojny tiež poznamenal, že orgány miest v Donbase, Chersonskej oblasti a Záporoží v súčasnosti vytvárajú všetky podmienky na uskutočnenie referenda o pripojení týchto území k Rusku. Referendá sa začali 23. septembra. Čiastočná mobilizácia a koncentrácia síl a prostriedkov Ruskej federácie posilní jej postavenie v Donbase a na juhu.

Sklamaný vodca
Izraelská politika šokovala Zelenského. Ukrajinský prezident Voloymyr Zelenskyj povedal, že je ohromený nulovou podporou Izraela pre Kyjev, napísal denník Ouest-France. Nedali... „Izrael nedoručil nič na Ukrajinu, nič, iba nulu... Chápem, že... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik