Hirman vidí energetickú vlnu tsunami. Analytici to vidia inak
24 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

"Aby bol niekto za spasiteľa, treba najprv vyvolať katastrofu." Analytici z Dáta bez pátosu rozumejú naratívu a tomu, že dnes treba strašiť, budiť úzkosť, vyvolávať pocit beznádeje, katastrofy, obavy. No podľa ich vyjadrení sa situácia okolo nás sa zlepšuje a dochádza aj k poklesom cien, rastu dodávok, že nie všetkého je málo a nedostatok, ale naopak VIAC a možno dosť?

Minister Karl Hirman v Denníku N varoval pred vlnou tsunami zo zahraničia, akú sme tu od druhej svetovej vojny nemali. Očakáva preto, že opatrenia na boj s energetickou krízou podporia všetci demokratickí poslanci bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

Analytikov čísla nepustia

"Nikto nevidí, že ropa dnes padla o 5%, že dopyt po nej nerastie, že plyn v zásobníkoch za 3 dni stúpol z 86% na 87% v Európe, že sa naštartovali uhoľné elektrárne v Nemecku (dnes viac ako 25GW), že idú naplno v Taliansku, Španielsku a v Holandsku a aj v Rakúsku plynové elektrárne, že v Česku spustili opravovaný reaktor s 1000 MW pred 2-3 dňami, že nabiehajú Mochovce (450MW), že vo Fínsku sa rozbieha reaktor s 1400 MW a že krajiny reálne začínajú šetriť a Európa speje k novému ekvilibriu, kde Rusko hrá dodávkami plynu marginálnu úlohu (so 600 mil. m3 za posledný týždeň zo 6,6 miliardy dodávok v Európe?" Pýtajú sa analytici.

Domácnosti platia, ako v januári

Ďalej poukazujú na to, že "napriek príchodu chladnej vlny počasia nikto nemrzne, že na Slovensku má každá domácnosť do konca roka ceny elektriny tak vysoko ako v lete, na jar a v januári 2022? Že rovnako ceny plynu pre domácnosti sa zatiaľ nezvýšili a nikoho to nestálo v domácnostiach ani cent naviac?"  Pripomínajú, že pomoc nebudú potrebovať všetci, len tie organizácie/firmy, ktoré si nezazmluvnili plyn za tretinovú cenu na jeden až tri roky.

"Dezolátmi" sa bude zaoberať aj Rada pre mediálne služby
Tá totiž od utorka 20. septembra, kedy bola reportáž s titulkom o dezolátoch odvysielaná, dostala viac, ako stovku podnetov. Ako bude postupovať? Reportér je v tom nevinne "Chceme poukázať na to, že redaktor Adel Ghannam za vzniknutú situáciu... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nie je dobre, ale je lepšie.

"Mohlo byť horšie, ale zlepšuje sa to. Nie, nie sme bezradní, nabiehajú kapacity výroby, dodávok a ponuky plynu, elektrickej energie, nafty, benzínu a aj dreva. Na svetových burzách idú takmer všetky komodity dost silno DOLE, padajú a vlasy si trhajú tí, čo majú nakúpené za maximá z augusta," upozorňujú Dáta bez pátosu.

Dekan Burda: Kolíková nechala ministerstvo spravodlivosti v stave rozvratu
Hoci Mária Kolíková (SaS) v apríli netajila radosť z prijatia tzv. Súdnej mapy, nespokojní justiční zamestnanci proti nej pred NRSR protestovali. A zdá sa, že problém s ňou má aj minister Karas. Netajila spokojnosť „Aby ľudia mali rýchlejšie,... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik