Tvrdé tresty pre kolaborantov...
24 | 09 | 2022 I Milan Laca

Učiteľom a lekárom na okupovaných územiach hrozia tresty.

Učitelia a profesori, ktorí súhlasili s vyučovaním školákov a študentov podľa ruských štandardov na okupovaných územiach, budú trestne zodpovední a lekári budú potrestaní, píše Ukrajinská pravda, len ak budú súhlasiť s obsadením vedúcich funkcií pod okupantmi.   

Zákon je zákon...

Najvyššia rada Ukrajiny prijala do zákona článok 111-1 o aktivitách pri spolupráci.  Tento článok hovorí  o zodpovednosti učiteľov, ktorí učia deti na okupovaných územiach. Môžu byť odsúdení na 3 roky odňatia slobody, alebo verejnoprospešné práce až na 2 roky.

Postihy

Podľa hovorcu Bezpečnostnej služby Ukrajiny Artema Dechťarenka sa „V Najvyššej rade  momentálne zvažujú relevantné zmeny legislatívy. Ide o normy, ktoré určia mieru zodpovednosti ľudí, ktorí boli nútení zostať na dočasne okupovaných územiach a pracovať v oblasti tzv. podpory života. Týka sa to pracovníkov v pedagogickej oblasti, lekárov, ľudí pracujúcich v komunálnych službách a pod.  Každý z týchto prípadov sa bude študovať samostatne. Je zrejmé, že určité oblasti života sú chránené medzinárodnou legislatívou. Teda podmienečne, ak lekár, ktorý plní Hippokratovu prísahu a zachraňuje ľudské životy, je zbavený zodpovednosti, pretože v jeho konaní nie je kolaborácia ani zrada.  Ak však táto osoba súhlasí s tým, že zaujme vedúcu pozíciu v pseudozdravotnom úrade, podnikneme príslušné opatrenia.

Berlusconi: Putin bol k spusteniu vojny na Ukrajine dotlačený
Ruský prezident Vladimir Putin bol dotlačený k tomu, aby na Ukrajine spustil vojenskú operáciu a nastolil v Kyjeve novú vládu. Vo štvrtok to uviedol bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v rozhovore pre taliansku televíziu RAI. TASR informuje... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Na tvrdo 

Čo sa týka zamestnancov školskej sféry, je potrebné, aby boli ostražitejší, pretože v rámci platnej legislatívy - najmä § 111 pozn. 1 „spolupracujúca činnosť“ – ak zamestnanec v oblasti školstva implementuje vzdelávacie štandardy štátu agresora v ukrajinských vzdelávacích inštitúciách, alebo prispeje k vytvoreniu okupačnej moci v tomto dočasne okupovanom regióne, potom sa bude zodpovedať podľa zákona .

Prečo je to dôležité

Ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková vyhlásila, že pedagógovia, ktorí pracujú pre okupantov, sa budú zodpovedať pred zákonom. Zároveň nevysvetlila, ako mohli ľudia prežiť pod okupáciou bez práce. Jediné, čo Vereščuková mohla spoluobčanom ponúknuť, bolo dostať sa z okupovaných území vlastnými silami. Ministerka tiež vyzvala rodičov, aby neposielali svoje deti  do škôl na dočasne okupovaných územiach.

Blinken vyzval na vyvodenie zodpovednosti voči Putinovi
Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku apeloval na to, aby bola voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi vyvodená zodpovednosť za inváziu na Ukrajinu. TASR správu... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik