Na juhu Slovenska chcú viac rárohov. Sokolov
22 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Sokol rároh je vzácny vták, ktorý hniezdiská sa nachádzajú od strednej Európy až po východnú Áziu. Dravec si vlastné hniezda nestavia. Napriek tomu ho vídať viac.

Kde a ako hniezdi

Na Slovensku hlavne v nížinných oblastiach, prípadne do nadmorskej výšky 800 m. nad morom.  Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku hovorí, že je adaptabilný a s obľubou vychováva potomstvo v obsadených hniezdach, bútľavých stromoch, či búdkach. A práve dvadsať nových búdok na hniezdenie ochranári pre nich inštalujú v okolí Nových Zámkov a Štúrova. 

"Po prvýkrát je to na stožiaroch vedení 110 kV napätia. Aktivitu zastrešuje medzinárodný projekt LIFE Danube Free Sky," informuje portál MyNovéZámky.

Jaroslav Naď: Putinova úbohosť (VIDEO)
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) je na návšteve v Južnej Kórey, odkiaľ reaguje na vyhlásenie mobilizácie v Rusku svojsky typickým spôsobom. Putin, Putin, zle dopadneš! Slovenský minister obrany je presvedčený, že Rusom sa nebude páčiť... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

V Maďarsku ich je viac

"Búdky umiestnime aj do území s historickým výskytom tohto druhu, z ktorých v nedávnej minulosti vymizol. Ide o lokality v blízkosti hraníc s Maďarskom, kde sa nachádzajú distribučné vedenia vhodné pre osadenie búdok," hovorí Chavko. Radi by docielili spojenie populácií na oboch stranách Dunaja.

Ekologizácia stĺpov

Tieto dravce radi využívajú na lov či odpočinok stĺpy vysokého napätia a preto má na ich šastom úhyne či závažných zraneniach tzv. elektrokúcia - zásah elektrickým prúdom. 

"Ako účinné riešenie sa nám osvedčila ekologizácia takýchto rizikových stĺpov," hovorí Marek Gális z Ochrany dravcov na SK. Ochranári pritom vypozorovali, že takéto búdky mu vyhovujú a cíti sa v nich bezpečne.

Nie je to novinka

"Dodnes sme ich namontovali asi 80. Je to príležitosť využiť stožiare elektrického vedenia na zvýšenie biodiverzity v krajine," vysvetľuje Zuzana Lančaričová, enviromentálna špecialistka o búdkach nainštalovaných už v roku 2019, ktoré boli určené na ochranu sokola myšiara.

Sokol rároh na Slovensku

"Na Slovensku tento rok zaznamenali rekordných 48 párov, so spolu 163 mláďatami. Prevažná väčšina slovenskej populácie (43 párov, ktoré so 144 mláďatami) sa sústreďuje na západnom Slovensku, na východnom Slovensku zahniezdilo len päť párov s 19 mláďatami. Celkovú európsku populáciu odhadujú na 430-630 párov," približuje ochranár.

Výstavba luxusných bytov pod hradom je problém
Projekt Vydrica je plánovaný, ako bývanie pre tých majetnejších. Je situovaný pod bralom Bratislavského hradu a práce na ňom pokračujú. Lenže narušenie jeho statiky môžu byť katastrofálne. Projekt Vydrica Za byt s výmerou 10 metrov štvorcových si... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik