Schmőgnerová: Jediné, o čom sa nediskutuje, sú výdavky na zbrojenie. Čo nás to vlastne stojí?
18 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Politickí súčasníci Brigity Schmőgnerovej o nej hovoria, že je jedným z najcennejších ekonomických mozgov Slovenska. Počas pôsobenia vo vláde presadila množstvo pre Slovensko prospešných ekonomických opatrení. Ako vidí súčasnú situáciu na Slovensku?

Neustojí to

Brigita Schmögnerová na súčasnú koaličnú krízu reagovala konštatovaním, že vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) občanov Slovenskej republiky nastávajúcim náročným obdobím neprevedie a situáciu okolo koalície považuje za obrovský zmätok.

„Zrejme už väčší zmätok si ťažko vieme predstaviť. Skutočne, veľmi ťažko si predstaviť, že by táto menšinová vláda bola schopná dovládnuť. Niet tam vyjednávača takého kalibru, akí boli v rokoch druhej Dzurindovej vlády. Tie spory, ktoré sú medzi SaS a OĽaNO a hlavnými lídrami týchto dvoch politických strán, evidentne budú pokračovať. To, že je to vrchol nezodpovednosti, o tom snáď ani netreba hovoriť,“ konštatovala bývalá finacmajsterka.

Zima nespokojnosti: Európa sa musí pripraviť na sociálne nepokoje, situácia je HROZNÁ, varuje už aj MMF
Winter of Discontent alebo Zima nespokojnosti - tak západné médiá označujú nadchádzajúcu zimu v Európe. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) varuje, že studená zima môže byť to, čo kontinent dostane za okraj, informuje Breitbart. Ekonomická... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Dopady pandémie

„Ešte sme sa celkom nedostali z obdobia covidovej krízy, tie postocovidové syndrómy rôzneho druhu tu ešte zotrvávajú, dopady na časť podnikateľského sektora, ale dokonca aj na ľudí ako takých, na zdravotníctvo. Dneska za dverami takmer máme vojnu,“ ilustruje Schmőgnerová ekonomické pozadie.

Aký je rozsah pomoci Ukrajine?

Podľa Schmőgnerovej nemáme reálnu predstavu o tom, koľko z ich zarobených peňazí dáva štát na pomoc režimu v Kyjeve.

„Prestávame vlastne o tom hovoriť, čo nás to stojí. Jediná výdavková položka v rozpočte, o ktorej sa nediskutuje, sú výdavky na zbrojenie. Tak sa to volá: na obranu. Ale keď sa pozrieme na to, veď treba brániť aj zdravie ľudí, aj vzdelanie ľudí, aj možnosť, aby prežili. Pretože, bude tu energetická kríza a tak ďalej," vyratúva.

"No a máme tu infláciu, ktorá dosiahla skutočne viac ako dvadsaťročné maximum. Máme tu situáciu nielen na východných hraniciach, ale aj na západných hraniciach, ktorá je kritická. Veď sa pozrime, náš hlavný obchodný partner je Nemecko. Nemecko sa dostáva do recesie. To znamená, že náš partner, kde vyvážame produkciu, ale odkiaľ aj dovážame produkciu, sa dostáva do situácie, ktorá bude mimoriadne komplikovaná a bude sa odrážať aj na Slovensku. No a potom tu máme okrem inflácie, ktorá nie sú len energie, sú to aj potraviny a máme tu aj energetickú krízu, čo opäť nie sú len ceny energií, ale to je aj, či máme naozaj zabezpečený dostatok dodávok energií,“ vysvetľuje Schmögnerová.

Politológ: Nezahmlievajte pán premiér!
Stretnutie Jána Kaľavského s premiérom Hegerom sa v máji minulého roku malo uskutočniť v priestoroch Tiposu a za účasti jej riaditeľa Mareka Kaňku. Premiér o stretnutí mlčí a tak sa vynárajú otázky, či sa nepokúšal zasahovať do... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Historicky najslabšia vláda

„Situácia je asi najzložitejšia, či porovnávam menšinovú vládu v roku 1994, menšinovú vládu počas druhej Dzurindovej vlády. Žiadna z týchto menšinových vlád nebola konfrontovaná s tak zložitou situáciou ako táto. A pritom toto je najslabšia vláda, akú sme mali,“ hodnotí exministerka financií.

Kolaps, kolaps, kolaps

Keďže vláda podľa bývalej ministerky dlho nekonala, hrozí nie len kolaps veľkých podnikov, ale aj v zdravotníctve, verejnom sektore, či školstve. V tejto súvislosti poukázala na vyhlásenie reaktora jednej z  vysokých škôl, ktorý avizoval, že 17. novembra na Medzinárodný deň študentstva ukončí z dôvodu vysokých nákladov na energie semester. 

„My musíme uvažovať. Keď vznikne vojnová situácia 24. februára, musíme predvídať, aké dôsledky to bude mať. Nehovoriac o tom, že bol to tento premiér, ktorý hovoril: ´no odpojme sa hneď od plynu´. Neuveriteľné niečo! Ako keby nevedel, aká bola a ešte dodnes je závislosť na ruskom plyne! Veď to sa nedá z večera do rána takto rozhodovať,“ vyčíta vláde ekonómka a pripomína, že vláda premrhala deväť mesiacov.

Výčitky aj smerom k EÚ

Bývalá ministerka si myslí, že po vypuknutí vojny na Ukrajine sa malo múdrejšie rokovať na európskej úrovni. „Keby boli predstavitelia východných štátov EÚ dostatočne pripravení, koordinovaní, tak mohli presadiť iné riešenia,“ upozorňuje Brigita Schmőgnerová.

Zlatica Kušnírová odkazuje vláde: Nie pre TOTO sme vás volili!
Zlaticu Kušnírovú pozná celé Slovensko od februára 2018, kedy zavraždili jej dcéru a nastávajúceho zaťa - novinára Jána Kuciaka. Zdá sa, že už aj ju prestáva baviť to, čo sa na Slovensku deje v ostatných mesiacoch a tak našim vládnym činiteľom... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik