Zima nespokojnosti: Európa sa musí pripraviť na sociálne nepokoje, situácia je HROZNÁ, varuje už aj MMF
18 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Winter of Discontent alebo Zima nespokojnosti - tak západné médiá označujú nadchádzajúcu zimu v Európe. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) varuje, že studená zima môže byť to, čo kontinent dostane za okraj, informuje Breitbart.

Ekonomická cárovná varuje

„Sociálne nepokoje“ sú v Európe podľa generálnej riaditeľky MMF Kristaliny Georgievovej túto zimu veľkou pravdepodobnosťou pre zúfalú energetickú a ekonomickú situáciu kontinentu. Je to len posledné z mnohých varovaní, že kontinent teraz čelí spoločenskej nestabilite. Komentátori v Anglicku, Francúzsku a Nemecku vyjadrujú obavy, že verejnosť by mohla stratiť trpezlivosť, ak si v najbližších mesiacoch nebude môcť vykurovať svoje domovy.

Podľa správy agentúry Reuters vyjadrila teraz podobné obavy aj Georgievová, pričom odborníčka na ekonómiu varoval, že súčasná situácia je už „hrozná“.

"V niektorých krajinách určite existuje strach z recesie, alebo aj keď to nie je recesia, túto zimu to bude vyzerať ako recesia," povedala ekonomická cárovná.

„A ak sa matka príroda rozhodne nespolupracovať a zima bude skutočne krutá, mohlo by to viesť k sociálnym nepokojom,“ varovala.

Nekontrolovateľná inflácia

Bulharská ekonómka poznamenala, že teraz je na Európskej centrálnej banke (ECB), aby zvládla spad, pričom subjekt Európskej únie teraz musí podniknúť kroky na boj proti nekontrolovateľnej inflácii a zároveň mať na pamäti „nevyhnutnosť udržať ekonomiku v chode“. 

Bigwig (osoba s mocou, pozn. red.) MMF je najnovším z mnohých predstaviteľov, ktorí varujú, že Európa v súčasnosti čelí krutej zime, ktorá by mohla byť naplnená nestabilitou a sociálnymi nepokojmi, ak by bola široká verejnosť ponechaná v štichu kvôli energetickým a ekonomickým problémom spôsobeným klimatickou politikou a vojnou na Ukrajine. 

Rakúšania idú do ulíc a toto je dôvod
V sobotu predpoludním sa chystá veľké zhromaždenie aj v susednej Viedni. Pridajú sa aj ďalšie mestá Desaťtisíce ľudí po celom Rakúsku chcú v sobotu vyjsť do ulíc. Vyháňajú ich tam rekordné ceny. Peniaze majú čoraz menšiu hodnotu, s infláciou... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pomôžu prosby elít?

Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron teraz opakovane nabádal svoje obyvateľstvo, aby zostalo pokojné a spolupracovalo, keď sa krajina blíži k tomu, čo nazýva „koncom hojnosti“. Pritom hlava štátu zdôraznila, že je dôležité, aby občania zostali v súlade s presadzovaním rôznych zelených a sociálnych agiend.

Alebo stačí nespokojných vyhlásiť za „nepriateľov štátu“?

Orgány v Nemecku zaujali oveľa bojovnejší prístup, pričom jeden z úradníkov kritizoval časti obyvateľstva, ktoré sa snažia vzdorovať extrémne zlému rozhodovaniu nemeckej vlády, ako „nepriateľov štátu“, zatiaľ čo iní varovali, že prvky nemeckej pravice sa chystajú uniesť protivládne protesty, aby dosiahli svoje vlastné hanebné ciele, ako je napríklad úspech vo voľbách.

Najmä jeden bigwig, ktorého úlohou je udržiavať integritu modernej nemeckej demokracie, sa sťažoval, že tí napravo sa zlepšujú v riešení problémov bežných občanov, čo je podľa neho niečo zlé pre fungujúcu demokraciu.

Pozor na neodvratnú katastrofu!
Newsweek: konflikt medzi Moskvou a NATO môže prebiehať podľa najhoršieho scenára. Autori z Newsweeku uviedli, že konflikt medzi USA a Ruskom sa začal ešte pred ukrajinskou krízou. Krajiny opustili svoje dohody o kontrole jadrových zbraní a začali... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Milan Laca

Zopakujú sa protesty v 90-tych rokoch?

Medzitým šéf jedného veľkého odborového zväzu v Spojenom kráľovstve povedal, že nálada v krajine je teraz podobná nálade počas nepokojov v súvislosti s daňou z hlavy, ku ktorým došlo začiatkom 90. rokov v reakcii na odvod zavedený vtedajšou premiérkou Margaret. Thatcherová.

„Vlastne si myslím, že je tu chvíľa, keď by ľudia mohli znova urobiť presne to isté,“ povedala šéfka odborového zväzu Unite Sharon Graham a zdôraznila, že nemá „tieň pochybností“, že napätie sa zhoršilo aspoň tak, ako vtedy.

Paríž začína šetriť
Paríž skráti čas osvetlenia múzea Louvre a zámku Versailles. Týmto symbolickým gestom chce verejnosť upozorniť na energetickú krízu, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine. V sobotu to oznámila francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková. TASR... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik