Politológ: Nezahmlievajte pán premiér!
18 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Stretnutie Jána Kaľavského s premiérom Hegerom sa v máji minulého roku malo uskutočniť v priestoroch Tiposu a za účasti jej riaditeľa Mareka Kaňku. Premiér o stretnutí mlčí a tak sa vynárajú otázky, či sa nepokúšal zasahovať do vyšetrovania.

Verzie dôvodov sa rôznia

Marek Kaňka o veci nehovorí vôbec, premiér ponúka len veľmi vyhýbavé vysvetlenie o rozhovore s aktivnym policajtom, ktorý v tom čase pôsobil aj ako agent v citlivom prípade. Politológ Tomáš Koziak upozorňuje, že takéto zahmlievanie vzbudzuje pochybnosti.

„Či napríklad nechceli zasahovať do vyšetrovania, či Kaľavský nemal závažné informácie, ktoré by mohli byť zneužité v politickom boji. Tých možností je veľmi veľa a práve preto tá transparentnosť vo vyjadrovaní pána premiéra by v tomto prípade bola namieste,“ zdôrazňuje Koziak pre HN.

Záhadné stretnutie

Upozornil naň týždenník Plus 7dní, ktorého redaktorke poskytol Kaľavský rozhovor. (Za tento rozhovor označil šéf policajtov Hamran redaktorku Lackovú za "hanbu žurnalistiky"!) V ňom okrem mnohých zaujímavých informácií odznela aj tá o schôdzke, o ktorú ho požiadal dnes už bývalý riaditeľ Tiposu Marek Kaňka.

„Dvadsiateho mája 2021 o 11.37 som sedel u pána Kaňku s pánom Hegerom, s pánom Júliusom Jakabom (vedúci Úradu vlády, pozn. red.) a ráno 21. mája bolo u mňa desať kukláčov,“ povedal Kaľavský. Šlo o policajný zásah, počas ktorého ho zadržali pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Politológ Michelko: Heger nemá plán a ani netuší, ako ďalej vládnuť
Politológ a vydavateľ Roman Michelko sa pod drobnohľadom pozrel na dianie vo vládnej koalícii, hlavne na nie vždy logické a pochopiteľné kroky SaS. Redakcia HD prináša čitateľom názor Romana Michelka v plnom znení. Pokus o otvorenie septembrovej... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Eka Balaskova
?session=true

Premiérova interpretácia

„Stretnutie sa uskutočnilo na žiadosť pána Kaľavského. Premiéra Eduarda Hegera informoval o svojich pohľadoch na priebeh vyšetrovania. Každý príslušník Národnej kriminálnej agentúry veľmi dobre pozná svoje zákonné povinnosti a postupy v prípade, ak je svedkom páchania trestnej činnosti. Premiér preto verí, že ešte pred spoločným stretnutím o svojich podozreniach patrične informoval orgány činné v trestnom konaní,“ konštatovala Ľubica Janíková, hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera.

Malé pripomenutie

Toto stretnutie sa konalo len pár dní po tom, ako sa v SIS stretli desiati politicky najvplyvnejší ľudia Slovenska a inicioval ho práve premiér. Aj jemu sa dostala na stôl dostala správa SIS o podozreniach z možnej manipulácie  trestných konaní v mediálne sledovaných závažných kauzách. 17. mája 2021 sa tam okrem premiéra, predsedu NR SR a prezidentky Čaputovej stretli policajný prezident Kovařík, špeciálny a generálny prokurátor, či riaditeľ SIS Michal Aláč.

Svedok proti Čurillovi a Ďurkovi

V kauze vynášania informácií vyšetrovateľov NAKA bol Kaľavský kľúčovým svedkom. Ako vedúci operatívy sa rozhodol prehovoriť o ich údajných nekalých praktikách. Na túto kaizu bol vytvorený špeciálny tím Oblúk, vytvorený na Úrade inšpekčnej služby, ktorý viedla Diana Santusová. Medzi podklady patril aj úradný záznam, ktorý v apríli minulého roku spísal Branislav Zurian, vtedajší riaditeľ NAKA. Kaľavský pred ním spomenul možné manipulácie trestných konaní.

Policajný šéf Hamran zaútočil na novinárku za rozhovor s Kaľavským! Vydavateľ zareagoval
V rámci vyše hodinovej tlačovky sa policajný prezident Štefan Hamran dotkol aj článkov novinárky týždenníka Ľudmily Lackovej, ktorá podľa neho robí hanbu serióznej žurnalistike. Vydavateľ Plusky sa voči jeho obvineniam dôrazne ohradil, píše... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Zurianov záznam

„Už v decembri 2020 mi operatívec Jano Kaľavský rozprával, ako Čurillov tím ovplyvňoval ľudí, aby vypovedali istým spôsobom. Mal som pocit, akoby mi rozprával obsah nejakého filmu. Vravím: Jano, to nemyslíš vážne! Ak to bude pokračovať, chcem o tom vedieť. V marci 2021 prišiel zase za mnou s tým, ako skrivili ďalší prípad. Presviedčali človeka, aby vypovedal inak, než vypovedal predtým. Poslal som Jana, nech to ide nahlásiť, on nechcel, že to nikto nepotvrdí a on skončí,“ uviedol Zurian v minulosti. 8. apríla 2021 vypracoval úradný záznam, ktorý zaniesol na Krajskú prokuratúru v Bratislave a na druhý deň si po Kaľavského ako svedka prišla inšpekčná služba a on všetko priznal. 

Perný týždeň

To, že vyplávala na povrch utajená schôdzka premiéra s radovým policajtom, ktorý mal množstvo informácií pripomenula, aký bohatý bol tretí májový týždeň minulého roku. Tomáš Koziak upozorňuje, že na základe časových súvislostí je možné, že premiér Heger už mohol dostať informácie o Kaľavského obvinení.

„Aj samotný pán Heger musel vedieť, že by problematickou mohla byť. O to dôležitejšie je, aby zrozumiteľne vysvetlil skutočný dôvod, prečo sa s takýmto človekom, za takých zvláštnych okolností vôbec stretol. Premiér totiž mohol mať čisté a najlepšie úmysly a ak to tak bolo, nemal by mať problém informovať minimálne o tom, čo presne bolo cieľom stretnutia,“ hovorí politológ. 

Gašpar po výsluchu na NAKA: Dôkazy sú zmanipulované a selektívne vybraté
Dňa 16. septembra sa v Trnave na NAKA konal výsluch Tibora Gašpara. Ten je v kauze Súmrak spoluobvinený aj s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom (obaja Smer-SD). Jeho vinia z vyzradenia daňových tajomstiev Andreja Kisku či Igora Matoviča. Nič... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik