Poľsko otvára nový kanál, ktorý má obísť Rusko
18 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Najvyšší predstavitelia Poľska oslavovali v sobotu otvorenie nového – aj keď nedokončeného – kanála, o ktorom tvrdia, že lode už nebudú musieť získať povolenie Ruska na plavbu z Baltského mora do prístavov lagúny Visla, informuje Breitbart.

Podujatie bolo načasované pri príležitosti 83 rokov od sovietskej invázie do Poľska počas druhej svetovej vojny a symbolicky demonštrovalo koniec slova Moskvy o ekonomike a rozvoji regiónu, ktorý hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad. Vláda tvrdí, že vodná cesta dáva Poľsku plnú suverenitu v severovýchodnom regióne, ktorý potrebuje investície a hospodársky rozvoj.

Veľká sláva

„Išlo o to, aby sa táto vodná cesta otvorila a už sme nemuseli žiadať povolenie od krajiny, ktorá nie je priateľská a ktorej úrady neváhajú zaútočiť a podmaniť si ostatných,“ povedal poľský prezident Andrzej Duda.

Povedal, že investícia sa vráti prostredníctvom zvýšenia hodnoty pôdy okolo nej, prostredníctvom rozvoja miest a prístavov na lagúne vďaka zvýšenému obchodu, obchodu a cestovnému ruchu.

Niekoľko tisíc ľudí s národnými bielo-červenými vlajkami sa zhromaždilo v daždi, aby sledovali, ako technická loď Zodiak II prechádza cez vodné brány, aby otvorila kanál. Zaznela štátna hymna a lode zatrúbili. Očakáva sa, že v nedeľu budú vpustené malé lode a jachty.

Nemecko, Česko, Rusko - kde sa skončia poľské NÁROKY?
Poľský prezident Duda navrhol požadovať od Ruska reparácie za „sovietsku agresiu“. Poľský Sejm prijal rezolúciu, požadujúcu od Nemecka reparácie za útok v roku 1939. Nielen Nemci Poľsko by malo požadovať aj od Ruska reparácie za druhú svetovú... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Milan Laca

420 miliónov dolárov

Líder poľskej pravicovej vládnucej strany Jaroslaw Kaczynski davu povedal, že ide o „začiatok štvrtého poľského veľkého prístavu (Elblag) a nový impulz pre rozvoj tejto krajiny“, ktorý zníži nezamestnanosť, ktorá patrí medzi najvyššie v Poľsku.

Kaczynski zdôraznil, že výstavba kanála ukazuje, že „Poľsko je skutočne nezávislý, suverénny a silný národ, na ktorom záleží. “

Kanál, vybudovaný za takmer 2 miliardy zlotých (420 miliónov dolárov), vedie cez kosu Visly, východne od Gdanska, aby umožnil lodiam plávať z Baltského mora a Gdanského zálivu do Elblagu a menších prístavov lagúny bez získanie povolenia na cestu cez ruský Pilawský prieliv. Skracuje tiež trasu z Baltu do Elblagu o približne 100 kilometrov (54 námorných míľ).

Nákladné lode však nemôžu použiť priechod, kým sa prístup k prístavu Elblag neprehĺbi na 5 metrov. Očakáva sa, že práca bude stáť 100 miliónov zlotých (21 miliónov dolárov), čo je zdrojom kontroverzií medzi národnou vládou a mestskými úradmi.

Česi požadujú „osobitný medzinárodný tribunál“ pre vojnové zločiny
Česká republika, ktorá v súčasnosti predsedá EÚ, vyzvala na zriadenie „osobitného medzinárodného tribunálu“ po objavení masového hrobu v meste Izium na severovýchode Ukrajiny, informuje Guardian. Ukrajinskí predstavitelia objavili viac ako 440... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik