Nemecko, Česko, Rusko - kde sa skončia poľské NÁROKY?
17 | 09 | 2022 I Milan Laca

Poľský prezident Duda navrhol požadovať od Ruska reparácie za „sovietsku agresiu“.

Poľský Sejm prijal rezolúciu, požadujúcu od Nemecka reparácie za útok v roku 1939.

Nielen Nemci
Poľsko by malo požadovať aj od Ruska reparácie za druhú svetovú vojnu, povedal prezident Andrzej Duda. Jeho vláda, podľa neho, požaduje od Nemecka reparácie, keďže Tretia ríša v roku 1939 zaútočila na poľský štát. Dodal, že aj  ZSSR zaútočil  na Poľsko, takže "nie je dôvod opúšťať" aj túto myšlienku. Vyhlásil to v rozhovore pre magazín Wprost. „Nemecko začalo druhú svetovú vojnu a zaútočilo na Poľsko. Samozrejme, Rusko sa neskôr pripojilo k tejto vojne, takže si myslím, že by sme mali žiadať aj o reparácie od Ruska,“ povedal Duda. Preto  „nevidí dôvod, prečo by to oni (poľské úrady) nemali robiť“.
Zaplaťte!

Poľský Sejm prijal rezolúciu, v ktorej vyzýva nemeckú vládu, aby prevzala „politickú, historickú, právnu a finančnú zodpovednosť za všetky škody spôsobené Poľsku a jeho občanom v dôsledku vojny, ktorú rozpútala Tretia ríša“. Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že jeho vláda, rovnako ako všetky predchádzajúce kabinety, považuje otázku varšavských reparačných požiadaviek za "konečne vyriešenú" v zmysle medzinárodného práva.

USA idú Európe po krku
Tajná správa o plánoch USA na zničenie ekonomiky EÚ. Správa stratégov RAND, prepojených s Pentagonom bola vydaná v januári 2022. Uverejnili to švédske noviny Nya Dagbladet . Likvidácia Európy Dokument sa odvoláva na plány USA úplne zničiť... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Milan Laca

Poľsko odhaduje škody, ktoré utrpelo počas druhej svetovej vojny, na 6,2 bilióna zlotých (približne 1,3 bilióna dolárov).  „Padlo rozhodnutie požiadať Nemecko o reparácie. Vyhlásiť ich je povinnosťou Poľska,“ povedal Kaczynski. Poľský prezident Andrzej Duda chce od Ruska získať ako „reparácie“ oblasť Ľvova na Ukrajine. Vyhlásil to poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Iľja Kiva. Varšava podľa neho  hľadá zámienku na začatie rokovaní s Moskvou o osude západnej časti Ukrajiny.

Za sovietsku agresiu

Poslanci poľského parlamentu v uznesení, ktoré prijali 14. septembra, tiež uviedli, že Poľsko „nikdy nedostalo primeranú finančnú náhradu“ za straty – materiálne aj nemateriálne, ktoré Poliaci utrpeli v dôsledku „agresie ZSSR."

V roku 1939 sa uskutočnila oslobodzovacia kampaň Robotnícko-roľníckej Červenej armády,  vojenská operácia, v dôsledku ktorej boli východné oblasti Poľskej republiky pripojené k Ukrajinskej a Bieloruskej SSR, ako aj k Republike Litva. Prezident Duda povedal, že Varšava sa môže obrátiť na Moskvu so žiadosťou o zaplatenie reparácií za škody spôsobené  počas 2. svetovej vojny , ktoré  podľa neho dosahujú 6,2 miliardy zlotých – asi 1,3 bilióna dolárov. Poľský prezident Andrzej Duda chce od Ruska získať ako „reparácie“ oblasť Ľvova na Ukrajine. Vyhlásil to poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Iľja Kiva. Varšava podľa neho  hľadá zámienku na začatie rokovaní s Moskvou o osude západnej časti Ukrajiny.

Na rade je aj Česko, bude to koniec? 

Poľsko tiež nedávno vyslovilo nároky aj na časť územia Českej republiky. Tiež ho mieni získať späť.

Orbán: Nejde o objektívny rozsudok
"Nejde o objektívny rozsudok, ale o stranícky politický útok, ktorý nie je voči Maďarsku prvý. A úroveň prijatého dokumentu jednoducho považujeme za politickú propagandu, paškvil." Počas svojej návštevy v Srbsku sa maďarský premiér Viktor Orbán... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik