Česi požadujú „osobitný medzinárodný tribunál“ pre vojnové zločiny
17 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Česká republika, ktorá v súčasnosti predsedá EÚ, vyzvala na zriadenie „osobitného medzinárodného tribunálu“ po objavení masového hrobu v meste Izium na severovýchode Ukrajiny, informuje Guardian.

Ukrajinskí predstavitelia objavili viac ako 440 tiel, pričom niektoré našli so zviazanými rukami za chrbtom.

Volodymyr Zelenskij sa odvolal na mená ďalších ukrajinských miest, v ktorých úrady oznámili, že ustupujúce ruské jednotky po sebe zanechali masové hroby civilistov, informovala agentúra AP.

"Bucha, Mariupol, teraz, žiaľ, Izium," povedal ukrajinský prezident. „Rusko necháva smrť všade. A musí za to niesť zodpovednosť."

V sérii tweetov v sobotu uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

"Rusko po sebe zanechalo masové hroby stoviek zastrelených a mučených ľudí v oblasti Izyum. V 21. storočí sú takéto útoky proti civilnému obyvateľstvu nemysliteľné a ohavné. Nesmieme to prehliadať. Sme za potrestanie všetkých vojnových zločincov. Vyzývam na urýchlené zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý bude stíhať zločin agresie."

Rokovania, či poslať F-16 a Patriots na Ukrajinu, pokračujú – ale POTICHU
Ukrajina prestala verejne žiadať o high-tech zbrane. To však neznamená, že ich nechcú, píše Politico. V zákulisí to vrie Ukrajina prestala verejne žiadať o špičkové americké zbrane, ako sú systémy protivzdušnej obrany Patriot, stíhačky F-16 a... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik