Juraj Draxler: Nepriatelia Ukrajiny, ktorých treba zlikvidovať
11 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Z posledného prípsevku Juraja Draxlera na sociálnej sieti mrazí. Politológ prináša informácie o zozname "nepriateľov Ukrajiny", ktorých treba zlikvidovať. Figurovala na ňom aj prednedávnom "zlikvidovaná" Daria Duginová.

Autor príspevku uvádza, že web s týmto zoznamom je príkladom bičovania atmosféry na Ukrajine.

Web so zoznamom "nepriateľov Ukrajiny", ktorých treba zlikvidovať

V úvode pripomína pomerne čerstvý príklad, keď bola minulý mesiac zavraždená Daria Duginová, pričom medzinárodná tlač príliš neriešila, kto mohol za jej smrťou stáť. "Kontextu ale celkom poslúži to, že Duginová bola jedným z mnohých ľudí na ukrajinskom webe Myrotvorets. Po jej smrti sa na jej profile zjavilo "zlikvidovaná", podobne, ako sa to deje, keď je niekto zo zoznamu usmrtený." - uvádza Draxler. Zároveň upozorňuje, že táto webová stránka nie je vhodná pre citlivejšie povahy, kvôli zverejneným fotkám zabitých "nepriateľov Ukrajiny" a kvôli surovým videám znázorňujúcim likvidáciu nepriateľov.

O spomínanej webovej stránke prináša aj ďalšie podrobnosti: "Web takto od roku 2014 na každého "nepriateľa Ukrajiny" zverejňuje ak sa dá veľmi podrobnú zložku, s telefónnymi a emailovými kontaktmi, informáciami o mieste pobytu, číslo občianky, vodičského preukazu, atď., podľa toho, čo sa jeho tvorcom podarí získať." A kým podľa politológa v prípade  medzinárodných osobností to veľký význam nemá, v prípade Ukrajincov či Rusov už ide o vážnu vec: "Tvorcovia nie sú žiadni amatéri, aspoň nie tí kľúčoví. Zoznam je veľmi dlhý, obsahuje desiatky a desiatky tisíc mien. Od údajných ruských žoldnierov, cez nezávislého talianskeho fotografa, ktorého zabili počas vojny na Donbase ("zlikvidovaný") po 14-ročné dievča, ktoré si dovolilo na internete špekulovať, či by nebolo lepšie s Rusmi nejako uzavrieť mier."

Kto za tým stojí?

Podľa jeho informácií web oficiálne spustil bývalý štátny tajomník ministerstva pre okupované teritóriá a neskorší guvernér Luhanskej oblasti Heorhij Tuka a investigatívci odhalili aj to, že web je nielen veľmi dobre dotovaný, ale niektoré jeho zoznamy mohli vzniknúť len pomerne sofistikovanými hekerskými aktivitami. Predpokladá, že web funguje minimálne s nejakou formou štátnej podpory. 

"Niekoľko dní potom, ako v roku 2015 stránka zverejnila podrobné údaje vrátane bydliska o známom novinárovi Olesovi Buzinovi a bývalom poslancovi Olegovi Kalašnikovovi ich oboch na ulici zabili." - uvádza ďalší možný príklad. Ďalej píše, že po začiatku konfliktu sa atmosféra ešte viac vyhrotila a musíte si dávať pozor aj na to, aby ste nevyslovili niečo priateľské k Rusku, alebo svoju túžbu po mieri, ak nechcete, aby vám na dvere hneď neklopalo komando bezpečnostnej služby. Viacero starostov, novinárov zmizlo, člen ukrajinskej vládnej delegácie vyjednávajúcej s Ruskom o možnom mieri bol jednoducho zastrelený na ulici, iných ľudí otvorene trýznili.

Gröhling vracia úder: Kvôli TOMUTO sú naše peniaze aspoň chvíľu v bezpečí
Odchádzajúci minister školstva Branislav Gröhling si všimol, že líder OĽaNO mu v sobotu venoval akosi príliš veľa času na sociálnej sieti. A čuduj sa svete, saskár sa tomu potešil! Matovič sa ujal klávesnice "Máme viacero zaujímavých kandidátov a... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Prečo treba o týchto informáciách vedieť?

"Z jednoduchého dôvodu: ako je možné v takejto atmosfére, panujúcej od roku 2014, hovoriť o tom, aká je politická vôľa krajiny? Keď vás za "nesprávne prejavy" otvorene terorizujú? Či zabijú? Žijeme v ére bublín. A tak aj počas konfliktu v niektorých bublinách radostne zverejňujú videá, ako obyvateľstvo víta ukrajnských vojakov oslobodzujúcich dedinu, zdieľajú správy o niečom zlom, čo spravili Rusi, a v iných bublinách presne opačné informácie. Problém je, že v takýchto bublinách sú a dlhšie boli zatvorení aj politici, namiesto toho, aby realisticky, a nie čierno-bielo, tlačili na vyriešenie konfliktných tendencií."

Dodáva však, že nie všetci: "Napríklad aj pri spomínanom webe Nemci a neskôr celé G7 od Kyjeva požadovali, aby ho uzavrel. A úradníci medzinárodných organizácií, ale aj západných vládnych ministerstiev, často svedomito zaznamenávali neprístojnosti toho, čo sa dialo po roku 2014."

Matovič: Ten TRAPKO Gröhling mi už problémy robiť nebude!
Krúžkovné (ne)bude. Posťažoval sa na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič a hneď aj vysvetlil, kto mu tento jeho skvelý nápad prekazil. Kto iný, ako ten trapko vyučený obuvník s kariérou kaderníka celebrít! Trapko vo vláde "Súčasťou... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Médiá prebili všetko

"Ale všetko to prebili médiá. Akonáhle príslušné propagandistické kliky nasadili páky, celý obraz situácie silno zružovel. A pod týmto ružovým pláštikom ďalej prebiehali procesy, v rámci ktorých sa reálne silno zostrovala konfrontácia medzi klikami na Ukrajine, s ich zahraničným zázemím, a Ruskom. Obyvateľstvo si tú konfrontáciu neprialo. Zelenského zvolili preto, že hovoril, ako sa on s Ruskom dohodne na mieri. Po nastúpení do úradu najprv dlho nerobil nič, potom zmenil kurz a zrazu to bolo otvorene o príprave vojnovej konfrontácie smerom k Donbasu aj Krymu. To, ako hodnotíme následnú reakciu Ruska, je už potom druhá vec. Ale, tvrdím opäť a znova, ona nevznikla vo vzduchoprázdne a to, že Ukrajina sa na jar vzdala mierových rokovaní, tiež neprišlo len tak. Rokujte o mieri, keď viete, že vás za to zabijú." - uzatvára svoj status Juraj Draxler

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik