Zuzana Čaputová, Boris Kollár a Eduard Heger rečnili pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy
01 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR sa v historickej sále Slovenskej národnej rady (SNR) prítomným prihovorili aj prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger. Čo povedali?

Prezidentka Zuzana Čaputová

Ústava SR potrebuje zo všetkého najviac zmenu prístupu, a to veľmi naliehavo. Aj 30 rokov od jej prijatia je Slovensko podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej stále dosť ďaleko od toho, aby sa smelo mohlo označiť za vyspelú demokraciu s vysokou úrovňou právneho štátu. Vyhlásila to v príhovore na slávnostnom zasadnutí Národnej rady (NR) SR pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy.

"Z pohľadu úrovne politickej kultúry sme i po 30 rokoch od prijatia našej ústavy stále dosť ďaleko od toho, aby sme sa smelo mohli označiť za vyspelú demokraciu s vysokou úrovňou právneho štátu, kde sa ústava teší prirodzenému rešpektu a jej dodržiavanie sa považuje za samozrejmosť. Miestami mám dokonca pocit, že v úrovni nášho prístupu k ústave a ochrane ústavnosti ideme presne opačným smerom," komentovala Čaputová.

Prečo kvília Veronika Remišová a Juraj Šeliga?
Slávnostná schôdza parlamentu, ktorá sa konala pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR priniesla momenty, ktoré opäť rozvírili vzťahy medzi koalíciou a opozíciou. Pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR sa v historickej sále... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Predseda parlamentu Boris Kollár

Ústava SR by si zaslúžila od nás všetkých viac úcty i rešpektu. Je potrebné jej text skúmať a nájsť kritické miesta, ktoré by bolo treba zhodnotiť, prípadne zmeniť. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) počas slávnostnej schôdze pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy. Dodal, že by sa z ústavy nemal stať neustále meniaci sa zákon, v ktorom sa ľudia nebudú vedieť orientovať.

Fico žiadal potlesk pre Mečiara a Gašparoviča
Pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR sa v historickej sále Slovenskej národnej rady (SNR) prítomným prihovoril aj predseda Smeru-SD, Robert Fico, jeden z tých, ktorí ju presne v tej istej miestnosti prijímali. Bol pri tom Na úvod... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Premiér Eduard Heger

Schválenie Ústavy SR pred 30 rokmi bolo prejavom svojbytnosti slovenského národa a zároveň významným krokom pri napĺňaní jeho štátotvorných ambícií. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas slávnostnej schôdze Národnej rady (NR) SR pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR. Zdôraznil, že ústava zohrala a zohráva dôležitú úlohu v obrane demokracie a slobody. Slovensko je podľa jeho slov demokratickou republikou a takou aj musí ostať.

"Dnes, 30 rokov od schválenia Ústavy SR, s pocitom hrdosti i nádeje môžem povedať, že vždy, keď sme sa ocitli na historickej križovatke, sme sa nakoniec rozhodli ísť správnou cestou," uviedol premiér s tým, že sme zostali slobodnou krajinou slobodných ľudí a patríme do širokej rodiny demokratických štátov. Premiér nepovažuje za náhodu, že sme zvládli náročné momenty histórie a pokračujeme vo svojom národnom príbehu ako zvrchovaný demokratický štát. "Je to výsledok mnohých politických zápasov, v ktorých nakoniec zvíťazili ľudia, ktorí zostali verní ideálom novembra 1989," uviedol.

Za Igora Matoviča! Jozef Pročko odkázal Zuzane Čaputovej: Začnite s vysťahovaním!
Jozef Pročko (OĽaNO), poslanec NR SR, je presvedčený, že radcovia, ako nazval poradcov prezidentky Zuzany Čaputovej by sa mali vysťahovať. V duchu straníckeho, nepísaného hesla sa zastal predsedu hnutiu OĽaNO, Igora Matoviča, ktorého je členom aj... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik