Srbský prezident zasiahol proti NATO tvrdým tónom
21 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"NATO musí urobiť svoju prácu, inak bude Srbsko nútené chrániť srbskú menšinu žijúcu v Kosove, uviedol v nedeľu na svojej mimoriadnej tlačovej konferencii srbský prezident Aleksandar Vučič," píše Index.hu.

Ako povedal, kosovskosrbská menšina pozastaví svoju prácu, kým sa nedosiahne kompromisné riešenie medzi Srbskom a Kosovom a kosovskí Albánci neprestanú Srbov „prenasledovať“.

Vzťahy medzi Kosovom a Srbskom sa opäť vyostrili koncom júla, keď Priština rozhodla, že na hraniciach s Kosovom budú Srbom vydané výstupné a vstupné doklady a že tí, ktorí majú srbskú poznávaciu značku, by mali pri vstupe do Kosova požiadať o dočasnú kosovskú evidenčnú tabuľu.

Kosovský premiér chcel opatrenie zaviesť od prvého augusta, no kvôli zásahu Spojených štátov posunul zavedenie nariadenia až na prvý september. Keď sa kosovskí Srbi dozvedeli túto správu, postavili pri hraničných priechodoch zátarasy, ktoré však boli neskôr odstránené.

Vo štvrtok, po ročnej prestávke, si obe strany opäť sadli za rokovací stôl, aby prediskutovali normalizáciu vzťahu, ale nepodarilo sa im dosiahnuť dohodu, informuje MTI.

Kosovská strana neprejavuje ochotu podľa Vučiča

Ak sa prenasledovanie kosovských Srbov nezastaví, srbskí politici opustia kosovské inštitúcie, oznámil Aleksandar Vučič.

Ako povedal: Srbi sa snažia o kompromisné riešenie, no kosovská strana zatiaľ neprejavila ochotu tak urobiť. Kosovo vyhlásilo svoju nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Belehrad to odvtedy odmieta uznať a naďalej považuje prevažne albánske územie za svoju južnú provinciu.

Rusko plaší raketami(VIDEO)
Rusko varuje NATO hypersonickými raketami Podľa analytika Sky News Alistaira Buncalla Rusko svojimi hypersonickými raketami posiela NATO jednoznačné varovanie. Už ich nasadili Zdôrazňuje, že používanie hypersonických rakiet Ruskom sa stalo... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik