Rusko plaší raketami(VIDEO)
21 | 08 | 2022 I Milan Laca

Rusko varuje NATO hypersonickými raketami

Podľa analytika Sky News Alistaira Buncalla Rusko svojimi hypersonickými raketami posiela NATO jednoznačné varovanie.

Už ich nasadili

Zdôrazňuje, že používanie hypersonických rakiet Ruskom sa stalo jednou z čŕt polročného vojenského konfliktu na Ukrajine. Žiadna krajina predtým nepoužila tieto rakety v boji a len niekoľko ozbrojených síl má, alebo je v procese vývoja hypersonických schopností, poznamenal expert. Bol to vzácny príklad ruského technologického úspechu v súčasnom konflikte, dodal Buncall.

Pozor!

Rozhodnutie rozmiestniť časť týchto zbraní v kaliningradskej enkláve má podľa jeho názoru slúžiť ako výstraha NATO, najmä Poľsku a pobaltským štátom Estónsku, Litve a Lotyšsku, ktoré sa už teraz cítia mimoriadne zraniteľné voči ruskému útoku.

Zelenskyj v prejave varoval pred "škaredým" ruským útokom
Ukrajinský rezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer varoval Ukrajincov, aby boli v nadchádzajúcom týždni pri príprave osláv Dňa nezávislosti ostražití, TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Zelenskyj v nočnom video príhovore... Čítať ďalej
21 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Rusko priznáva
Ruskí vojaci používajú počas vojenskej operácie na Ukrajine najnovšie zbrane - lietadlá Su-57 a hypersonickú strelu Kinžal, ktorá bola použitá trikrát a preukázala vynikajúci výkon, povedal  minister obrany Sergej Šojgu na televíznom kanáli Rossija 1. "Bola u nás použitá počas špeciálnej vojenskej operácie trikrát. A trikrát ukázala svoje vynikajúce vlastnosti. Charakteristiky, ktoré nemá žiadna iná podobná raketa na svete," povedal minister.
Prví kričia Poliaci
Štátny tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz pohrozil Rusku  piatym článkom charty NATO. Vyhlásil, že Poľsko je pripravené reagovať na ruské rozmiestnenie hypersonických rakiet Kinžal v Kalinigradskej oblasti  aktiváciou článku 5 Charty NATO. To znmená zapojenie celého NATO, všetkých jeho členov,  do konfliktu.
Kinžal zlikvidoval betónový bunker v hĺbke 60metrov
 
Kinžal
Hypersonické rakety môžu letieť viac ako päťnásobnou rýchlosťou zvuku a v závislosti od ich konštrukcie môžu preraziť atmosféru planéty schopnú náhlych zmien smeru, na rozdiel od konvenčnejších balistických rakiet, ktoré sledujú presnejšiu trajektóriu.

Práve táto rýchlosť a nepredvídateľnosť ich robí prakticky imúnnymi voči moderným systémom protivzdušnej obrany.