Pripravuje nás Brusel na hladomor?
15 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Európska komisia schválila už tretí hmyzí druh ako položku na zozname "nových potravín". Cvrčkov podľa nej nebudeme len počúvať za letných nocí, ale aj ... jesť, informuje Pluska.

Cestopisy z juhovýchodnej Ázie

Kedysi dávno sme o tom, že ľudia konzumujú hmyz, vedeli z cestopisných filmov. Na uliciach juhovýchodnej Ázie cestovateľovi do papierového kornútka usmiaty predavač namixoval vypražené všelijaké "šesť až osemnohé potvory". Neskôr prišli realityšou, v rámci ktorých účastník musel prekonať sám seba a "ochutnať" aj z týchto dobrôt. Zdá sa, že EÚ chce z extrému urobiť bežnú vec.

Nové potraviny

Európska komisia vydala tlačovú správu, v rámci ktorej bol schválený na konzumáciu v európskych krajinách okrem cvrčka domáceho aj žltý múčny červ, či saranča sťahovavá. Tá má byť  pre konzumentov dostupná v mrazenej a sušenej, či práškovej forme.  Tlačová správa pripomína, že výrobky budú vhodne označené, aby sa predišlo alergickým reakciám.

Najnovšie volebné prieskumy hovoria jasne. Kto by zostavoval vládu?
Ak by sa voľby konali v auguste, jasným víťazom by bola podľa agentúry Ipsos strana Petra Pellegriniho. Ako by vyzerali konkrétne výsledky, zverejnil portál startitup.sk. Jasní lídri Ipsos zverejnil informáciu, že začiatom augusta by voľby... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Zistenie OSN

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) skonštatovala, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom dôležitých látok prospešných pre organizmus.

"Prípravky z hmyzu môžu mať vysoký obsah bielkovín, hoci skutočné hladiny bielkovín môžu byť nadhodnotené, ak je prítomná látka chitín, hlavná zložka exoskeletu hmyzu. Je kritické, že mnohé potravinové alergie sú spojené s bielkovinami, takže posudzujeme, či konzumácia hmyzu môže vyvolať alergické reakcie. Tie môžu byť spôsobené individuálnou citlivosťou na proteíny hmyzu, skríženou reaktivitou s inými alergénmi alebo zvyškovými alergénmi z potravy pre hmyz, napr. lepok," uviedol Ermolaos Ververis, chemik a potravinový vedec.

Namiesto hovädzieho bifteku...

Ľudia po celom svete hmyz konzumujú štandardne. EK ho v rámci svojej stratégie považuje za vhodný zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému. 

Odlišnosť kultúr

"V západnom svete často ani nevieme, že vo svete dennodenne patrí hmyz k základným zdrojom obživy u dvoch miliárd ľudí, pričom sa konzumuje najmä v Južnej Amerike, Ázii a Afrike," vysvetľuje expert v Pluske. Tá pripomína, že na konzumáciu hmyzu sa vo veľkom dali aj mnohé svetové celebrity.

Alojz Hlina: Dajte si pozor na tých, ktorí kľačia v predných laviciach
Alojz Hlina, ako bývalý predseda KDH a dočasný súpútnik Igora Matoviča, poskytol rozhovor portálu HNonline, v ktorom rozoberá aktuálnu koaličnú krízu, prečo Taraba nie je v KDH a mnoho iných, zaujímavých faktov. Za všetko môže - Matovič? Alojz... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik