Alojz Hlina: Dajte si pozor na tých, ktorí kľačia v predných laviciach
15 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Alojz Hlina, ako bývalý predseda KDH a dočasný súpútnik Igora Matoviča, poskytol rozhovor portálu HNonline, v ktorom rozoberá aktuálnu koaličnú krízu, prečo Taraba nie je v KDH a mnoho iných, zaujímavých faktov.

Za všetko môže - Matovič?

Alojz Hlina by to nevidel tak tragicky, lebo veď všetci za niečo môžeme. Ale Matovič na seba preberá zodpovednosť, na začiatku volebného obdobia za chaos počas covidu, teraz za financie.

"Je pravda, že sú volení predstavitelia a tí majú rádovo väčšiu zodpovednosť, ktorú nezvládajú. A Matovič je určite jeden z nich," upozorňuje Hlina. 

O rodinnom balíčku

"Neviem, či sa lieči inflácia rozdávaním peňazí. Ja som asi potom študoval zlé školy, ale myslím si, že sa to lieči opačne. Je to, ako keď do ohňa lejete benzín. Naučili ľudí čakať pri televízore, čo ešte bude zadarmo, je priam povinnou jazdou politika rozdávať. Ale nejde to donekonečna. Ja som na ten vlak nenastúpil a nikdy nenastúpim," upozorňuje Hlina s tým, že politicky ho pochoval aj výrok o tom, že ľudia majú v nedeľu chodiť do kostola a nie čakať, čo dostanú zadarmo. Keby mal on liečiť infláciu, určite by nešiel cestou rozdávania.

Katolíci dnes na Slovensku i v zahraničí slávia Nanebovzatie Panny Márie
Katolícka cirkev na Slovensku i v zahraničí slávi v pondelok 15. augusta mariánsky sviatok, ide o Nanebovzatie Panny Márie. Sviatok Nanebovzatia Panny Márie ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687 - 701). V Jeruzaleme sa tento deň vyvinul od... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | TASR/Diana Zaťková

Fatalista

Alojz Hlina verí, že všetko, čo v živote spravíte, sa vám vráti a práve to teraz dobieha Igora Matoviča. Politika podľa neho by mala byť cnostné remeslo pre čestných ľudí, no Igora Matoviča za takého určite nepokladá.

Heger nie je vodca

"Hovorí sa, že buď vedieš, nasleduješ, alebo choď preč. A premiér má viesť, a keď to nevie, ťažko sa robí. Nedá sa to veľmi naučiť, respektíve sa to musíte naučiť veľmi rýchlo, a pán premiér sa to nemal kde naučiť. Časy mu dopriali byť premiérom, mohol to zvládnuť v rýchlokurze a mal začať viesť," hovorí Hlina a uvádza príklad, že keby mal Eduard Heger vyzývať ľudí do boja nevie, koľkí by sa reálne zdvihli zo stoličiek. Hegera, ako aj ostatných v OĽaNO stvoril Matovič a oni to vedia. 

Dotkni sa kráľa

To je stratégia, ktorú využíva aj Alojz Hlina - v rámci koalície kritizuje práve jej lídra. 

"Úprimne, načo by som ja zápasil s Remišovou? To nedáva politický zmysel. Ten mocenský inštinkt má Matovič dobrý, on celú svoju kariéru zápasil. Aj s Ficom sa chcel najskôr dohodnúť, chcel byť jeho kamarát, no Fico sa s ním odmietol čo i len stretnúť, tak sa potom otočil a stal sa jeho hlavným nepriateľom. Vytrvalo roky pálil po ňom, po kráľovi. On sa ho chcel dotknúť a ľudia sa chceli kráľa zbaviť, tak volili toho, kto na neho najviac útočil," vysvetľuje politik overenú stratégiu. Pripomína, že sám sa snaží vyvarovať závisti a nenávisti. Jemu samému by bol Matovič ukradnutý, keby nebol vo vedení štátu, ktorý navyše rozhoduje aj o ňom.

John McEnroe: Vylúčiť hviezdu Djokoviča z US Open je SPROSTOSŤ!
"Myslím, že je to ´bullshit´," povedal tenisový velikán John McEnroe o príkaze očkovania, ktorý naďalej bráni srbskej tenisovej hviezde Novakovi Djokovičovi hrať v Spojených štátoch. McEnroe trvá na tom, že Djokovič „má plné právo rozhodnúť sa sám... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Pochválil Sulíka

A to vtedy, keď oznámil príchod automobilky Volvo na Slovensko. O Matovičovi tvrdí, že sa postaví všade, kde je mikrofón. Zapojenie sa ministerstva financií do takýchto projektov, je podľa Hlinu jeho "psia povinnosť" a na tlačovkách minister preto vôbec nie je potrebný. 

Sype si popol na hlavu?

"Všetci nesieme svoj diel viny. Aj ja nesiem svoj diel viny, lebo som povedal ľuďom, že majú chodiť do roboty. Preto nás nezvolili. Keby bolo KDH tam, tak by sa toto nedialo. Ja sa však Sulíkovi nečudujem, že reaguje, ako reaguje. Keď sa Sulík nejako správa, asi má za sebou spoločenstvo ľudí, ktoré to rešpektuje. Je to aj o straníckej politike, a tá v demokracii funguje tak, že vás strana tlačí aj brzdí. Ak má funkčné mechanizmy a páky, tak si kočíruje svojho lídra. Ak líder kočíruje každého, je to nebezpečné," pripomína Hlina s tým, že on z OĽaNO odišiel po pol roku, lebo strana fungovala ako „eseročka“.

Predčasné voľby

"Niekedy to trápenie treba skrátiť. Na druhej strane, kým by nastali predčasné voľby, tak bude pol, trištvrte roka pred riadnymi. Ale ja by som sa tomu nebránil, je to už len psychologický efekt. Aj pre koalíciu to môže byť oslobodzujúce, budú mať výhovorku, že ak by ste nás toho pol roka ešte nechali vládnuť, tak by sme to dokončili," prezentuje svoj názor na túto tému Hlina.

Milan Markovič: Hoaxy sa stávajú pravdou, dezinformácia je to najhlúpejšie, najprimitívnejšie pomenovanie opačného názoru
Milan Markovič sa rozhovoril. O cenzúre, ale aj o tom, prečo je zdravý človek podozrivý. Je presvedčený, že hoaxy sa stávajú pravdou a vysvetľuje aj to, prečo je podľa neho dezinformácia to najhlúpejšie, najprimitívnejšie pomenovanie opačného... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Dzurindov návrat

Ten by Hlina privítal, keby Mikuláš Dzurinda ponúkol svoje politické skúsenosti v niektorom z už existujúcich subjektov. Rozhodne by nebol nadšený zo vzniku nového politického subjektu. 

Cynická politika

Takú podľa Hlinu robia Kuffovci - zneužívajú svoje meno na to, aby ľudí presvedčili o najlepších úmysloch. Veď rodina kňaza, ktorý sa stará o najnúdznejších, nemôže byť zlá. 

"Bojte sa tých, ktorí v kostole ako prví spínajú ruky.Taraba sa krútil aj okolo KDH, vydierali sa tam navzájom a zrazu sa zjavil niekde inde s Kuffom," pripomína bývalý predseda KDH.

"Igor Matovič je pragmaticko-cynický. Aj teraz to bude točiť viac, lebo mu to zjednoduší politický postup. Ľudia, ktorí boli vychovávaní vo viere, tu sú a chcú voliť. Mne len pripadá cynické, keď niekto príde a povie: voľte mňa, však som kresťan," vymedzuje sa politik a pripomína, že to hovoril pri svojom odchode z tejto strany. Podľa neho bolo nebezpečnou chybou, dovoliť vyrásť strane, ktorá je postavená na výlučnej autorite predsedu.

O spolupráci so SaS

"Vďaka Bohu, že existuje u nás strana ako SaS, je to taký svetlý moment na slovenskej politickej scéne aj so všetkými chybičkami krásy, ktoré tam, samozrejme, sú," hovorí Hlina a priznáva, že budúcu spoluprácu s touto stranou si vie predstaviť. O rokovaniach s touto stranou však hovoriť nemieni, necháva to na saskároch.

Členovia britskej monarchie sú naozaj platení "kráľovsky". Kto a koľko dostáva z peňazí kráľovnej Alžbety
Britská monarchia trvá už niekoľko storočí a kráľovská rodina oplýva nemalými majetkami. Členovia britskej monarchie sú naozaj platení "kráľovsky". Kto každý a koľko dostáva z peňazí kráľovnej Alžbety, ktorá rozdáva zo 600 miliónov dolárov,... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik