Európa láme rekordy v lesných požiaroch!
15 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Európska únia je na ceste k rekordnej sezóne lesných požiarov, varovala bloková služba monitorovania požiarov. Plamene tento rok zničili oblasť viac ako dvakrát väčšiu ako Luxembursko, píše Politico.

Vlny horúčav – súčasť trendu otepľovania spôsobeného klimatickými zmenami – a pretrvávajúci nedostatok zrážok zmenili toto leto veľkú časť Európy na vyschnutú púšť, vďaka ktorej sa požiare ľahko šíria.

Podľa najnovšej aktualizácie Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) plamene od začiatku roka 2022 spustošili takmer 660 000 hektárov pôdy EÚ, čo je plocha viac ako dvakrát väčšia ako Luxembursko.

Mohol by padnúť nový rekord

V roku 2017, ktorý bol doteraz najhorším rokom požiarov v bloku, bolo do polovice augusta spálených asi 420 000 hektárov, kým ničivý október vytlačil na celý rok 988 087 hektárov. Keďže sezóna požiarov ani zďaleka neskončila, EFFIS varoval, že tento rok by mohol padnúť nový rekord.

Tento rok je zatiaľ „tesne pod rokom 2017,“ povedal v nedeľu pre Agence France-Presse koordinátor EFFIS Jesús San-Miguel. "Situácia z hľadiska sucha a extrémne vysokých teplôt zasiahla tento rok celú Európu a celková situácia v regióne je znepokojujúca, zatiaľ čo sme stále uprostred sezóny požiarov."

Čína hrozí Američanom tvrdou odvetou!
Peking zúri. Nášteva na Taiwane je vmiešavanie sa do vnútorných záležitostí Číny! Predstavitelia najľudnatejšej krajiny na svete sľubujú USA tvrdú odvetu, píše CNN Prima News. Narušili suverenitu a územnú celistvosť Návšteva členov amerického... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Najviac postihnutými členmi EÚ sú Španielsko, Rumunsko a Portugalsko. Tvrdo zasiahnuté bolo aj Francúzsko, kde od tohto týždňa spálilo viac ako 60 000 hektárov, čím ďaleko prekonalo doterajší rekord krajiny 43 600 hektárov za celý rok 2019.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa podľa prezidentovho tímu citovaného v Le Journal du Dimanche stretne s hasičmi, farmármi, mimoriadnymi pracovníkmi EÚ a úradníkmi, aby diskutovali o budúcich stratégiách prevencie a reakcie na požiare, keď požiare uhasia.

Francúzsko potrebovalo pomoc

Hasičom vo Francúzsku sa tento víkend podarilo zastaviť šírenie rozsiahleho požiaru, ktorý v priebehu 24 hodín spustošil 6000 hektárov borovicového lesa v juhozápadnom regióne Gironde. Stovky hasičov z iných krajín EÚ sa v priebehu minulého týždňa ponáhľali na pomoc Francúzsku, aby pomohli oheň obmedziť.

Prvými obeťami závratného rastu cien sú... neuveríte, kto
Aj na Slovensku sa v ostatných desaťročiach stal štandardným členom rodiny zvierací domáci miláčik. Čo však s ním, keď máme problém zaplatiť účty? Agentúra Reuters informuje, že práve ich sa vzdávajú mnohé britské domácnosti. Opustené... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ale s ohrievajúcou sa Európou lesné požiare čoraz viac vybuchujú aj severnejšie. San-Miguel z EFFIS uviedol, že od roku 2010 sa v strednej a severnej Európe objavil trend zvyšovania počtu požiarov.

Keďže vlna horúčav tento týždeň ustúpila a dážď priniesol určitú úľavu, EFFIS v nedeľu uviedol , že situácia s lesnými požiarmi vykazuje určité zlepšenie, hoci riziko zostáva vysoké pre Pyrenejský polostrov a z východného Francúzska cez Belgicko do Nemecka.

John McEnroe: Vylúčiť hviezdu Djokoviča z US Open je SPROSTOSŤ!
"Myslím, že je to ´bullshit´," povedal tenisový velikán John McEnroe o príkaze očkovania, ktorý naďalej bráni srbskej tenisovej hviezde Novakovi Djokovičovi hrať v Spojených štátoch. McEnroe trvá na tom, že Djokovič „má plné právo rozhodnúť sa sám... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik