Čína hrozí Američanom tvrdou odvetou!
15 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Peking zúri. Nášteva na Taiwane je vmiešavanie sa do vnútorných záležitostí Číny! Predstavitelia najľudnatejšej krajiny na svete sľubujú USA tvrdú odvetu, píše CNN Prima News.

Narušili suverenitu a územnú celistvosť

Návšteva členov amerického Kongresu na Taiwane narúša suverenitu a územnú celistvosť Číny, uviedlo v pondelok Ministerstvo národnej obrany Čínskej ľudovej republiky. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakciou na zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny. Americkí kongresmani dorazili do hlavného mesta Taipei v nedeľu. V pondelok sa potom zišli s prezidentkou krajiny Cchaj Jing-wen.

Z americkej návštevy podľa Pekingu vyplýva, že Spojené štáty sú tým, kto v oblasti vytvára problémy a narúša mier a stabilitu. "Čínska armáda bude pokračovať v cvičeniach a bude pripravená na boj, aby hájila suverenitu krajiny," dodalo ministerstvo.

Päťčlenná delegácia amerického Kongresu, vedená senátorom Edom Markeym, na Taiwan dorazila nedlho po tom, čo na ostrove rokovala šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čína na jej návštevu reagovala rozsiahlymi manévrami, počas ktorých testovala aj balistické strely. Čínska ľudová oslobodenecká armáda oznámila, že v blízkosti ostrova v pondelok vykonala ďalšie cvičenia, a to vo vzdušnom priestore aj na mori. Informovala o tom agentúra Reuters.

John McEnroe: Vylúčiť hviezdu Djokoviča z US Open je SPROSTOSŤ!
"Myslím, že je to ´bullshit´," povedal tenisový velikán John McEnroe o príkaze očkovania, ktorý naďalej bráni srbskej tenisovej hviezde Novakovi Djokovičovi hrať v Spojených štátoch. McEnroe trvá na tom, že Djokovič „má plné právo rozhodnúť sa sám... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Taiwan - neoddeliteľná súčasť Číny

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nejednali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržuje oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taipei prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú ale Spojené štáty čulé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdí, že tak robia preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť. 

Čína spustila neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu

S najnovšou správou prišla agentúra AFP. Čína v pondelok spustila v okolí Taiwanu dvojdňové, predtým neohlásené vojenské cvičenia, oznámila čínska armáda. Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane. Informuje aj TASR.

Pripravte sa! Slovensku hrozia búrky i vlna horúčav
Na Slovensko opäť mieri nepríjemné počasie. Hrozia búrky a čaká nás vlna horúčav. Kedy hrozia? To objasňuje portál imeteo.sk. Naše územie má pred sebou vlnu pomerne nepríjemného počasia, ktoré sa bude niesť v znamení veľmi vysokých teplôt,... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik