Prvými obeťami závratného rastu cien sú... neuveríte, kto
15 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Aj na Slovensku sa v ostatných desaťročiach stal štandardným členom rodiny zvierací domáci miláčik. Čo však s ním, keď máme problém zaplatiť účty? Agentúra Reuters informuje, že práve ich sa vzdávajú mnohé britské domácnosti.

Opustené psíky

Správy o preplnených zvieracích útulkoch, či dokonca o pri ceste vyhodených zvieratkách, o ktoré sa dovtedy ich majitelia evidentne dobre starali, sa pritom množia aj v našich médiách. Na kameru vám však asi nikto nepovie niečo, ako - nemali sme na veterinára, alebo už niekoľkokrát som v obchode zaváhal, či kúpiť granule, tak sme to riešili takto...

"Obávame sa, že to bude čoraz väčší dôvod, prečo ľudia privedú svojich psov do útulkov," povedal agentúre Reuters Steve Craddock, ktorý riadi centrum v juhozápadnom Londýne. A inak tomu nebude ani v našich zemepisných šírkach.

Ján Mikas vie, ako to bude od septembra
Koniec leta znamená návrat dovolenkárov, ale aj detí do škôl. Už v septembri sa preto očakáva zhoršená covidová epidemiologická situácia. Budú sa aj v tomto roku deti učiť dištančne, donútia nás odborníci robiť z domu, alebo dokonca príde ďalší... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Exotické tvory

Pri nich je zase hrozbou zvýšená spotreba tepla, či zvláštneho osvetlenia ich terárií, poukazuje Reuters na prípad, kedy pracovníci útulku našli vo vankúšovej obliečke uväznené pläzy.

Liek na samotu

Počas pandémie covidu aj Británia zaznamenala nárast záujmu o domácich miláčikov. Podľa Reuters však v čase,  keď sa domácnosti pripravujú na to, že účty za energiu rapídne porastú a príjmy ľudí poklesnú, tento trend ak nie poklesne, tak sa minimálne zastaví.

„Táto kríza životných nákladov prišla oveľa rýchlejšie, ako ľudia kedy očakávali,“ povedal prevádzkový riaditeľ Trustu Adam Clowes s tým, že takýto nárast počtu štvornohých obyvateľov ich útulkov zaznamenali naposledy počas finančnej krízy v roku 2008. 

Zvážme príchod psa, alebo mačky do domácnosti

"Prudký nárast životných nákladov je jednou z vecí, ktoré rozhodujú o tom, že zatiaľ si domáce zviera neobstarám," uviedla pre Reuters jedna z opýtaných. Lebo to nie sú len náklady na granule, to sú aj výdavky na veterinára, ktoré môžu rozpočtom poriadne "zatriasť". 

Ukrajinci ničia zbrane zo Západu, nevedia ich používať
Ukrajinci nevedia používať západné zbrane. Tie sa rozpadávajú jedna za druhou," informuje maďarský portál Index. "Desať z 15 samohybných zbraní typu PzH2000, ktoré dostali z Nemecka, sa stalo pre vojakov ukrajinských ozbrojených síl nefunkčnými,... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik