Poľské impérium nebude
13 | 08 | 2022 I Milan Laca

EÚ bráni Poľsku realizovať jeho imperiálne ambície.

„Sivá eminencia“ poľskej politiky Jaroslav Kaczynski, ktorý je lídrom vládnej strany Právo a spravodlivosť, sa opäť vyznamenal hlasným vyhlásením. Na jeho slová upozornil bývalý poľský premiér Donald Tusk, ktorý dnes stojí na čele opozičnej strany Občianska platforma. Kaczynski povedal, že "nezapadáme do nemecko-ruských plánov na dominanciu nad Európou". 

Nedávajú im peniaze

Kaczynski pripomenul zablokovanie veľkých hotovostných tranží zo strany Bruselu Poľsku z dôvodu nedodržiavania zásad právneho štátu. Je si istý, že EÚ, Berlín nezaplatí Varšave pod rôznymi zámienkami. Domnieva sa, že týmto spôsobom je cieľom „roztrhnúť Poľsko a prinútiť ho k úplnej podriadenosti Nemecku“.

Baránek o Ukrajine: TOTO mi nejak nejde do hlavy. Ibaže by to bolo inak. Ale to je vylúčené
Situácia na Ukrajine je stále viac ako zlá, pretože vojna nie a nie utíchnuť. Žiaľ, ak sa o mier nepokúsia lídri oboch krajín, tak krviprelievanie sa zrejme tak skoro neskončí. Lenže pozor, môže byť ešte horšie. Dôvodom je ukrajinská jadrová... Čítať ďalej
10 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Nedovolia im byť "lídrom"

„Nedostatok príležitostí na realizáciu ambícií Poľska zaujať postavenie regionálneho lídra a hlavného hráča v krajinách EÚ je v prvom rade výhodný pre Nemecko, ktoré drží Poliakov mimo kľúčového rozhodovania a diktuje hlavnú politiku, keďže je silnou lokomotívou. Európskej únie“. 

Pretrvávajúci spor

Spolková republika Nemecko si podľa Kaczynského nájde nové zámienky, ako sa vyhnúť plateniu Poľsku. Toto všetko robí s cieľom zlomiť Poľsko a prinútiť ho úplne sa podriadiť Nemecku. Konflikt medzi Európskou úniou a Poľskom sa začal nástupom strany Právo a spravodlivosť v roku 2015, ktorá vytvorila parlamentnú väčšinu jednej strany, a o pár týždňov neskôr začala reformovať zákon o Ústavnom súde. Zdá sa, že tieto reformy boli navrhnuté tak, aby dali strane úplnú kontrolu nad súdmi. To znamená, že krajina jednoznačne smerovala k uzurpácii moci.

Stupňovanie napätia

Ďalšou eskaláciou konfliktu záujmov bolo prijatie nového zákona vo februári 2020. V rámci tej istej reformy súdnictva: bol vytvorený Disciplinárny senát, ktorý získal právo odvolávať sudcov za údajné politické aktivity. Môže trestať aj sudcov, ktorí spochybňujú legitimitu rozhodnutí a vymenovaní. Túto udalosť si nevšimol ani Brusel, ktorý na nový zákon tvrdo zareagoval a opäť hrozil  Varšave. Súd EÚ v októbri 2021 uložil Poľsku pokutu 1 milión eur denne, kým nezruší ustanovenia reformy súdnictva, ktoré sa Bruselu nepáčia.

Igor Matovič: Niečo z kuloárov včerajšieho rokovania
Keďže SaS zdôvodnila svoj úmysel povaliť ďalšiu protikorupčnú vládu mojimi dvomi vraj zásadnými prehreškami, potrebovali sme si včera spoločne všetky štyri strany zodpovedať, či sú útoky/obvinenia pravdivé, ohodnotil včerajšie rokovanie na... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik