Turci robia problémy
13 | 08 | 2022 I Milan Laca

Turecko tvrdí, že Švédsko a Fínsko nedodržiavajú dohody o NATO.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu kritizoval Fínsko a Švédsko za ich nečinnosť v procese implementácie dohody o vstupe škandinávskych krajín do NATO. "Fínsko a Švédsko zatiaľ nepodnikli konkrétne kroky k dohodám s Tureckom," povedal na tlačovej konferencii.

Chcú do aliancie

Fínsko  a Švédsko pre vojnu na Ukrajine odovzdalo v máji generálnemu tajomníkovi NATO žiadosti o vstup do aliancie. Turecko najskôr zablokovalo začatie procesu posudzovania týchto žiadostí, ale potom 29. júna podpísali Ankara, Štokholm a Helsinki bezpečnostné memorandum. Turecko zas stiahlo svoje námietky proti vstupu dvoch škandinávskych krajín do NATO.

Moskva oznámila, že Švajčiarsko nemôže zastupovať Kyjev v Rusku
Rusko vo štvrtok oznámilo, že Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, a preto nemôže diplomaticky zastupovať Ukrajinu v Rusku. Moskva vyčíta Bernu jeho rozhodnutie uvaliť na Rusko sankcie. Informácie priniesla tlačová agentúra... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Stretnú sa

Čavušoglu zdôraznil, že prvé stretnutie ankarského, helsinského a štokholmského výboru o Severoatlantickej aliancii sa uskutoční koncom augusta. Vyhlásil, že Ankara stojí za spravodlivým mierom na Ukrajine a aktívne presadzuje myšlienku dialógu medzi bojujúcimi stranami.

USA sa ponáhľajú

Americký prezident Joe Biden vyzval zádných spojencov v NATO, aby čo najskôr schválili vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to v Bielom dome pred podpisom protokolov o vstupe oboch krajín. Poďakoval sa tiež senátu Kongresu za prijatie rezolúcie o ratifikácii protokolov o pristúpení Fínska a Švédska k bloku a uviedol, že sa „teší“ na podpísanie dokumentu.

Rusko naopak
Moskva opakovane vyhlásila, že NATO je zamerané na konfrontáciu. Podľa Dmitrija Peskova, tlačového tajomníka prezidenta Putina, ďalšie rozširovanie vojenského bloku neprinesie Európe väčšiu bezpečnosť. Zároveň zdôraznil, že vstup dvoch nových krajín do aliancie nepovažuje za existenčnú hrozbu pre Rusko. Podľa Putian by bola chyba opustiť tradičnú politiku vojenskej neutrality Fínska, keďže neexistujú žiadne hrozby pre jeho bezpečnosť.
Bielorusko a NATO?
Bielorusko deklaruje pripravenosť spolupracovať s NATO. Minsk hovorí o možnosti spolupráce, ale pri zachovaní spojenectva s Ruskom. Všeličo je možné Bielorusko neodmieta spoluprácu s alianciou v určitých oblastiach, Brusel by však mal brať do... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Milan Laca
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik