Na Slovensku útočí JEDOVATÝ PAVÚK: Na čo si treba dať pozor?
12 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava v tomto roku zaznamenalo šesť prípadov uhryznutia pavúkom. Z toho boli dve uhryznutia jedovatým pavúkom pradiarkou pestrou. Čo robiť po uhryznutí?

"Čo sa týka uhryznutia pavúkmi, počet konzultácií s NTIC v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mierne stúpol. Neodzrkadľuje však celkový počet uhryznutí na Slovensku," uviedla doktorka a vedúca NTIC Silvia Plačková s tým, že za vyššie čísla zrejme môže vyššia informovanosť o centre. Ozrejmila, že vlani konzultovali 14 prípadov uhryznutia, z toho v piatich prípadoch išlo o jedovatého pavúka.

"Na Slovensku sa predpokladá výskyt asi 942 druhov pavúkov. Pavúk obyčajne neútočí na človeka, ak, tak v sebaobrane," píše NTIC na svojom webe. Zároveň informovalo, že väčšinu uhryznutí spôsobujú iné článkonožce. Pavúk uhryzne len raz, takže opakované uhryznutia sú raritné a pri uhryznutí nemusí vypustiť do rany jed.

 

Na Slovensku žije voľne v prírode jedovatý pavúk pradiarka pestrá Jeho výskyt je relatívne zriedkavý. Najväčším pavúkom je u nás strehúň škvrnitý, ktorý môže mať sedem centimetrov. Podľa odborníkov z NTIC tento druh pavúkov nie je pre ľudí obzvlášť nebezpečný, ale môže pohrýzť v prípade ohrozenia. Útočí skokom. Môže spôsobiť žihľavku spôsobenú chlpmi pavúka, sekundárnu infekciu v mieste uhryznutia, rôzny stupeň alergickej reakcie a neuromuskulárne účinky. 

Zdroj: Pluska

Pradiarka pestrá
Pradiarka pestrá
Shutterstock.com
Pradiarka pestrá
Pradiarka pestrá
Shutterstock
Strehúň škvrnitý
Strehúň škvrnitý
Shutterstock
Strehúň škvrnitý
Strehúň škvrnitý
Shutterstock
Pradiarka pestrá
Pradiarka pestrá
Strehúň škvrnitý
Strehúň škvrnitý

Moskva oznámila, že Švajčiarsko nemôže zastupovať Kyjev v Rusku
Rusko vo štvrtok oznámilo, že Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, a preto nemôže diplomaticky zastupovať Ukrajinu v Rusku. Moskva vyčíta Bernu jeho rozhodnutie uvaliť na Rusko sankcie. Informácie priniesla tlačová agentúra... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik