Nie, pani ministerka Kolíková! Krivočenko na covid nezomrel
11 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Vo februári 2021 zomrel v trenčianskej väzenskej nemocnici advokát Ľubomír Krivočenko. Jeden z obvinených v kauze Dobytkár. Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti, vtedy jeho smrť pripísala Covidu. Vyšetrovanie preukázalo niečo iné, informuje portál pluska.sk. Príčinou malo byť zanedbanie zdravotnej starostlivosti.

Rok vo väzbe

V kauze Dobytkár mal Krivočenko fungovať ako vybavovač úplatkov, no svoju vinu popieral. On je po smrti, kým ostatní obvinení sú na slobode.

„Neviem spracovať, akou dehonestujúcou smrťou zomrel. Keby som ja takým spôsobom niekde niekoho držala ako oni môjho manžela a on zomrie, tak mňa zavrú za vraždu,“ hovorí vdova, Beáta Krivočenková.

„Považujem za preukázané, že v dôsledku nesprávneho manažmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti došlo k porušeniu základného práva na ochranu zdravia pána Ľubomíra Krivočenka,“ dáva jej za pravdu bývalá ombudsmanka, Mária Patakyová.

Áno, mal Covid

Ten mu diagnostikovali vo väzení v Bratislave. Manželka bola o jeho stave dobre informovaná, mohli si pravidelne volať, keďže bol v kolúznej väzbe, kde mal telefonáty povolené. Stav sa mu zhoršil 22. februára a po RTG vyšetrení mu zistili zápal pľúc, museli ho teda previezť do Trenčína, do väzenskej nemocnice.

Začala sa posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom Tomkom
Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa vo štvrtok začala posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Zádušnú omšu vedie kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykoná osobne pápež František. Pohrebné obrady... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

„Po röntgene mi ešte raz zavolal, že ,berú ma do Trenčína, to je katastrofa‘. Tak ho eskortovali z Bratislavy do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Ani mi nenapadlo, že tam nemajú pľúcnu ventiláciu,“ hovorí Krivočenková.

Ostalo ticho

„Od ďalšieho dňa som denne volala do nemocnice. Vždy som dostala rovnakú odpoveď: všetko je v poriadku, manžel sa má dobre, chodí. Hovorím, prečo mi teda netelefonuje? Však je v kolúznej väzbe - odpovedali. Vravím, že on môže telefonovať. Tak povedali, že ho asi lekári nechcú pustiť, nech sa neunaví. Keď som už neviemkoľkýkrát telefonovala, pani mi povedala: Už nevolajte, hovorila som vám, že manžel je v poriadku," spomína vdova s tým, že jej odmietli hovor s lekárom - nemala splnomocnenie na informácie od pacienta. To však prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Hruška niekoľkokrát odmietol vydať. Rodina teda ostala úplne bez informácií.

Trenčianska väzenská nemocnica

Jednou z otázok, ktoré sa vynárajú, je tá, prečo Krivočenka, ako rizikového pacienta, nehospitalizovali na niektorom z kovidových oddelení, ale ho prevážali do Trenčína, do nemocnice, ktorá na takéhoto pacienta nebola pripravená a zápal pľúc pokračoval aj po nasadení kyslíka. Hoci nastalo čiastočné zlepšenie, na piaty deň sa Krivočenkovi znovu stav prudko zhoršil a až na ďalší deň personál kontaktoval OAIM/ARO Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Tam, ani na celom Slovensku neboli voľné kapacity, Krivočenko tak krátko pred ôsmou večer dodýchal. Manželke to oznámili až v pondelok na poludnie.

Padne Matovič vďaka parlamentnému odvolávaniu?
Slovenskú spoločnosť už dlhodobo zamestnáva ako bumerang sa vracajúci spor dvoch ministrov - Igora Matoviča a Richarda Sulíka. Ten, zdá sa, vyústi do odchodu jedného z nich. Hlboké korene Korene tohto sporu sú ešte niekde v roku 2018-19.... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Suché ministerské konštatovanie

„Posledný deň, keď sa stav zhoršil, hľadalo sa lôžko na pľúcnu ventiláciu,“ bránila ministerka Kolíková zamestnancov ZVJS po úmrtí advokáta. Nepozastavila sa ani nad tým, že voľné lôžko s pľúcnou ventiláciou začali vo väzenskej nemocnici hľadať tri hodiny pred advokátovou smrťou iba v Trenčíne. V ostatných nemocniciach až keď už im muselo byť jasné, že pacientove chvíle sú zrátané.

„Nemáme žiadnu vedomosť, že by mohol Zbor väzenskej a justičnej stráže urobiť niečo viac pre lepšie poskytnutie zdravotnej starostlivosti v danom prípade. V každom prípade nás veľmi mrzí, že došlo k úmrtiu. Boli by sme, samozrejme, najradšej, keby nám v ústavoch na výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody nezomrel nikdy nikto. Opakujeme však, že aj pri opätovnom prešetrení, čo sa týka poskytnutej zdravotnej starostlivosti a všetkých úkonov s tým súvisiacich zo strany zboru neboli nájdené žiadne pochybenia,“ uviedol Kolíkovej hovorca Peter Bubla, hoci advokát Jozef Veselý jednoznačne tvrdí, že šlo o zanedbanie zdravotnej starostlivosti. 

Miesto voľné bolo

Prípad však zaujímal aj verejnú ochrankyňu práv, Máriu Patakyovú, ktorá zistila, že podľa údajov NCZI bolo v Trenčianskom kraji lôžko s pľúcnou ventiláciou voľné. 

„Médiá klamú a manipulujú spravodajstvo z Ukrajiny.“ Hovorí bývalý spravodajca, ktorý žaluje vládu
Jiří Wagner najprv podal trestné oznámenie (TO) na premiéra Fialu a na ďalších členov vlády vo veci samotného zákazu jeho webu. Teraz na prvé TO nadväzuje ďalšie, ktoré smeruje predovšetkým k médiám. Bývalý spravodajca, ktorý žaluje vládu tvrdí,... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Čo na to ÚDZS?

„Úrad pre dohľad nerobí vyšetrovanie na mieste, vychádza len z predloženej dokumentácie. Neraz sa nám stalo, že vyvodili záver, ktorý sa potom pri odvolaní nepotvrdil,“ skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. Tá tvrdí, že vzhľadom na Krivočenkov zdravotný stav mal lekár konzultovať hneď od jeho prijatia a v prípade, že bola potrebná ventilácia, previezť ho tam, kde mu ju mohli poskytnúť, vysvetľuje Pluska.

Polícia sa k prípadu vyjadrovať nemôže, pretože ešte nie je uzatvorený. 

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic to celé vyhodnotil tak, že problém nie je, uzatvára Pluska. 

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik