Ján Baránek: Médiá za fašistov označia aj tých, ktorí nimi nie sú
11 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Ľudia, ktorí volajú po slobode prejavu spoločnosť označuje za fašistov a o tých, čo nútia iným "správne" názory hovorí ako o prebudených. Aj tieto slová odzneli v rozhovore Martiny Kociánovej s RNDr Jánom Baránkom.

Slovo fašizmus sa zneužíva a nadužíva

"Médiá za fašistov označia aj tých, ktorí nimi nie sú. Jedna z definícií fašizmu je, že násilne potláča názor menšiny na úkor väčšiny. Ale nemusíme hovoriť o fašizme, ale o totalite. Ja však to slovo nenadužívam. V Nemecku nebol fašizmus, ten bol v Taliansku. V Nemecku bol nacizmus - národný socializmus."

Vráťme slovám pôvodný zmysel

"To, čo sa tu deje, nie je žiadny liberalizmus. John Stuart Mill sa v hrobe obracia, keď to počuje. Slovo fašizmus používam preto, aby tomu ľudia lepšie rozumeli. Problém je v tom, že je tu toľko javov, ktorými sme nútení tento výraz často používať," hovorí Baránek.

Generál Viktorín vyškolil Naďa: "Neklamte a jasne sa vyjadrite!"
Generál Jozef Viktorín, expert na bezpečnostnú a obrannú politiku 40 rokov služby: OS SR, MO SR a GŠ Člen Republikovej rady hnutia Republika si vo svojom statuse na Facebooku "podáva" zámer vybudovať kontajnerové mestečko na Lešti v hodnote 20... Čítať ďalej
10 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Zneužívanie strachu

"Najúčinnejším prostriedkom na ovládnutie je strach. Či to bol Hitler, alebo Mao, predostreli ideu strachu a hneď ponúkli, že vás pred tým ochránia a to stačilo." 

Nehľadajú riešenia

"Médiá boli zaplatené a funguje tam silná autocenzúra. Mne sa to dosť protiví - predať svoju slobodu za hypotéku, zdá sa mi to byť obyčajná zbabelosť. Ale hovorme o majiteľoch médií, ktorí boli finančne motivovaní reklamou. To boli sprosté nátlaky".

Fanatizmus

"Najsilnejším motívom je ideológia. A tej človek ľahko prepadne či už je to nacizmus, križiacke výpravy, alebo aj sekty. Oni tomu fanaticky veria, nefunguje tam ani pud sebazáchovy. A to sa podarilo aj v čase covidu. Strach je silnejší, než peniaze."

Veľvyslanec Muška: USA síce nie ste, ale máte čo ponúknuť
Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška si uvedomuje, že Slovensko nie je ekonomicky príliš silné, napriek tomu žiada o pomoc. Deti potrebujú vzdelanie „Momentálne najakútnejším problémom je blížiaci sa začiatok školského roka. O... Čítať ďalej
10 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Udavačstvo

"Nie je to nič nového, bolo tu vždy, aj za socializmu. Mnohí udavači neboli finančne motivovaní. Za Slovenského štátu to nebolo o arizácii. A nebolo to ani o tom, že v čase lockdownu som niekoho udal, že šiel do reštaurácie. To bola fanatická viera vo vlastnú pravdu."

Demokracia sklamala niekoľkokrát

"Nepoučili sme sa z toho, že demokracia v tejto podobe už niekoľkokrát zlyhala. Bola to v podstate demokracia, ktorá skončila Hitlerom a u nás sa to do totality zvrhlo aj v 1948. roku. Nepoučili sme sa, stále dovolíme, aby sa nám tá demokracia zvrhla v totalitu."

Mimovládky

"Založíme si občianske združenie a začneme vyhlasovať rebríček najneschopnejších politikov. A oni sa nás začnú báť. Kto ich zvolil? Tu sa demokracia zvrhla na doslova tautológiu. Vzájomne si utvrdzujeme legitimitu, ktorú vlastne nemáme. Tú udelíme niekomu a on ju udelí nám ... Ale mimovládkam nikto nedal legitimitu, neboli volené. Ak chcú chrániť medvede, nech tak robia. Ale nie, v politike miesto nemajú." hovorí Baránek.

Ľudia s handicapom vyzývajú: nerobte si na nás politickú reklamu!
Pred pár rokmi sme boli svedkami, ako Ľudová strana naše Slovensko usporiadala nejakú akciu, na ktorej odovzdala rodinám, ktoré majú handicapovaného člena, šek s až príliš symbolickou sumou. Aktuálne si na handicapovanej umelkyni platí reklamu na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik