Socialistická výchova detí: Aplikovali by ste ju aj dnes?
07 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Sovietsky pedagóg ukrajinského pôvodu Anton Semjonovič Makarenka vytvoril systém kolektívnej výchovy detí. Vďaka tomuto systému sa aj z "neprispôsobivých" detí stali uznávané osobnosti. Aké boli jeho výchovné rady? 

Demoralizácia

"Makarenko tvrdil, že dušu dieťaťa demoralizuje to, že mu nič neodmietnete," píše portál vmarkus.sk.

"Čoskoro si uvedomíte, že nevychovávate človeka, ale pokrivený strom," uvádza ´ďalej Makarenko.

Podľa Makarenka vaše dieťa musíte brzdiť na každom kroku, čo by si malo osvojiť ako zvyk.

"Človek bez brzdy je ako poškodené auto," konštatuje Makarenko.

Slovenskí poslanci na Taiwane? Len na vás tam čakali!
Duo slovenských poslancov Miroslav Žiak (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí) sa pred pár dňami vybralo na Taiwan. Čo tam robia, zaujímalo denník 1.pluska.sk. Delegácia na spoznávanie Taiwanu „Nehodlám sa tam biť, bol som pozvaný ako vedúci európskej... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Veľmi užitočná rada

"Mali by ste vedieť, s kým sa vaše dieťa priatelí, s kým a čo hrá, ako sa v škole správa k učiteľom, aké problémy má, ako sa správa v triede," učí svojich nasledovníkov Makarenko.

V ďalších bodoch radí dievčatám, že sa musia naučiť stretávať sa s ľuďmi, ktorí sú pre ňu milým rozptýlením. Toto je rada, ktorá pre naše uši znie možno čudne, no treba si uvedomiť, že tieto pravidlá vznikali pred storočím, kedy výchova dievčat spočívala hlavne v tom, aby vedeli variť a postarať sa o rodinu.

Tiež hovorí o tom, že vzdelávanie vyžaduje racionálne využívanie krátkeho času, nie jeho množstvo.

Priateľstvo medzi rodičom a dieťaťom

"Naučiť milovať druhého, učiť sa spoznať lásku, vedieť byť šťastný – to znamená učiť sa rešpektovať, učiť sa ľudskej dôstojnosti," hovorí ďalšie Makarenkovo pravidlo, ktoré veľmi úzko súvisí s tým nasledujúcim.

"Nie týranie, ani hnev, ani krik, ani prosba či prehováranie, ale pokojný, seriózny a obchodný poriadok – to by malo navonok vyjadrovať techniku rodinnej disciplíny … A ak sa stále učíte rozlišovať medzi skutočnými a fiktívnymi potrebami detí, potom si sami nevšimnete, ako sa váš rodičovský poriadok stane najroztomilejšou a najpríjemnejšou formou priateľstva medzi vami a dieťaťom," dáva radu pedagóg.

Bittó Cigániková: Tá má kostru! (+galéria)
Leto - čas dovoleniek a sladkého ničnerobenia. Dovolenky si v rámci svojich možností užíva každý. Politikov a osobnosti nevynímajúc. Môžeme si o nich myslieť čo chceme, majú zodpovednosť, akú si málokto z nás vie predstaviť. Zábery z tej svojej... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Rodičovský príklad

"Vaše vlastné správanie je najdôležitejšia vec. Nemyslíte si, že vychovávate dieťa iba vtedy, keď s ním hovoríte alebo keď ho učíte, alebo mu niečo prikazujete. Vychovávate ho v každom okamihu svojho života, aj keď nie ste doma," upozorňuje Makarenko. 

"Dieťa je živý človek. Toto nie je ozdoba nášho života, je to samostatný plnokrvný a bohatý život. Sila emócií, úzkosť a hĺbka dojmov, čistota a krása dobrovoľného napätia práve preto je život detí neporovnateľne bohatší ako život dospelých," upozorňuje Makarenko.

Šťastiu človeka nenaučíte

Podľa Makarenka môžete vychovávať dieťa tak, aby sa on sám cítil šťastný. 

"Rodičovské nároky na seba, rodičovská úcta k rodine, rodičovská kontrola nad každým krokom, to sú prvé a najdôležitejšie metódy vzdelávania," je ďalšie Makarenkovo pravidlo.  

Dieťa treba viesť

"V živote každého dieťaťa je veľa prípadov, keď nevie, čo má robiť, keď potrebuje radu a pomoc. Možno vás nebude žiadať o pomoc, pretože nevie, ako to urobiť, musíte s ňou prísť vy sám. Môže byť poskytnutá na priamo, alebo formou vtipu, inokedy formou príkazu. Ak poznáte život svojho dieťaťa, sami uvidíte, aká forma mu vyhovuje najlepšie," tvrdí Makarenko. 

Eduard Chmelár: Hyeny, ktoré sú medzi nami aj dnes
USA by sa podľa Eduarda Chmelára mali ospravedlniť za zhodenie atómových bňmb na japonské mestá. Ide podľa neho o neospravedlniteľný zločin. " Žiadna vojenská stratégia nemôže ospravedlniť masové zabíjanie státisícov civilistov. Kým si to... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

"V niektorých prípadoch je potrebné dieťaťu umožniť, aby sa dostalo z ťažkostí samé, je potrebné, aby si zvyklo prekonávať prekážky a riešiť zložitejšie problémy. Musíte však vždy naň dohliadať aby ste videli ako sa s problémami vyrovnáva, nesmiete mu dovoliť, aby bolo zmätené a zúfalé. Niekedy je dokonca nevyhnutné, aby dieťa videlo vašu bdelosť, pozornosť a dôveru v jeho silu," pamätá aj na určitú samostatnosť.

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik