Eduard Chmelár: Hyeny, ktoré sú medzi nami aj dnes
07 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

USA by sa podľa Eduarda Chmelára mali ospravedlniť za zhodenie atómových bňmb na japonské mestá. Ide podľa neho o neospravedlniteľný zločin. " Žiadna vojenská stratégia nemôže ospravedlniť masové zabíjanie státisícov civilistov. Kým si to neosvojíme, nemôžeme nazývať našu civilizáciu humánnou," tvrdí politológ a historik Eduard Chmelár.

K 77. výročiu zhodenia prvej atómovej bomby na Hirošimu, ktorá ako píše Chmelár vyhladila z povrchu zemského mesto veľké ako Košice, je potrebné, aby sme si zapamätali nasledovné: Bez akýchkoľvek pochýb musíme nahlas a veľmi jasne povedať, že to bol ohavný vojnový zločin.

Názor Eduarda Chmelára, ktorý bol zverejnený na sociálnej sieti prinášame v plnom znení.

Zločin, ktorého amorálnosť si ľudstvo uvedomuje už od čias barbarského zbombardovania baskického mesta Guernica 26. apríla 1937, kedy po prvý raz v dejinách bola uskutočnená letecká vojenská akcia namierená proti bezbranným civilistom. Šok a hrôza, ktorú vyvolalo toto bombardovanie po celom svete, vyvolávalo otázky, ktoré sa odvtedy nezmenili: akým právom si niekto dovolil takýto masaker, kto im dal právo útočiť na nevinných a neozbrojených.

USA sú jediným štátom sveta, ktorý použil atómovú zbraň proti civilistom

Hirošima je pokračovaním tohto príbehu a nedá sa ničím ospravedlniť. Militaristická propaganda od začiatku tvrdila, že zhodenie atómových bômb na japonské mestá zachránilo život pol miliónu (Truman) až miliónu (Churchill) vojakov, ktorí by vraj padli počas invázie. Bola to čistá, medzitým tisíckrát opakovaná lož, ktorú už dávnejšie vyvrátil výskum historika Bartona Bernsteina, ktorý nielenže ukázal, že invázia by si nevyžiadala viac ako 40 000 životov, ale predovšetkým dokázal, že Japonsko už bolo fakticky porazené, a preto zhodenie bômb bolo iba bezcitnou demonštráciou sily, zvráteným pokusom na ľuďoch. Ale aj bez tohto žonglovania s číslami musí byť každý človek, ktorý nestratil ľudskosť, schopný povedať: toto je neprípustné a už nikdy viac sa to nemôže stať.

Pripomeňme si teda, že USA sú jediným štátom sveta, ktorý použil atómovú zbraň proti civilistom a to napriek tomu, že neustále poukazujú na druhých. Odsudzujem akékoľvek vyhrážky jadrovými zbraňami, a preto nezabudnime, že Rusko až do ukrajinského konfliktu prvý úder vždy odmietalo a že ten, kto sa neustále, pri každej vojne, v ktorej mal problémy, vyhrážal jadrovými zbraňami, sú Spojené štáty. Napriek tomu na dnešnú spomienkovú slávnosť nepozvali Rusko, ale pozvali tam USA, ktoré tento ohavný zločin spáchalo a ktoré sa za neho dodnes odmieta ospravedlniť.

Juraj Draxler: Ukrajinské záhady! Veľa dezinformácií, aj málo dôveryhodných správ
Okolo konfliktu na Ukrajine je podľa Juraja Draxlera pomerne veľa dezinformácií aj málo dôveryhodných správ a malá snaha sa nejako venovať aj očividným rozporom. Ide podľa neho o Ukrajinské záhady a v príspevku na sociálnej sieti pre zaujímavosť... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Jadrové mocnosti, ale aj štáty NATO odmietajú podpísať Medzinárodný dohovor OSN o zákaze jadrových zbraní

Stotožňujem sa so slovami generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa, ktorý v Hirošime zožal potlesk, keď povedal: „Vždy musíme mať na pamäti hrôzy z Hirošimy a uznať, že jediným riešením, ako sa zbaviť jadrovej hrozby, je nemať žiadne jadrové zbrane.“ V tejto chvíli opäť pripomeňme, že jadrové mocnosti, ale aj štáty NATO doteraz odmietajú podpísať Medzinárodný dohovor OSN o zákaze jadrových zbraní. Musíme však odmietnuť technologický fanatizmus tých, ktorí kalkulujú s ľudskými životmi a neberú na nich žiaden ohľad.

Slávny herec Richard Burton raz rozprával, ako znenávidel Winstona Churchilla počas nakrúcania televíznej drámy o jeho živote. V jednej chvíli mal predniesť jeho autentické slová: „Musíme ich všetkých vyhladiť, vrátane všetkých žien a detí. Na Zemi nesmie ostať jediný Japonec.“ Burton nemohol pochopiť, ako môže ktokoľvek so zdravým rozumom reagovať na zverstvá spáchané Japoncami takýmto spôsobom. Utišujeme vlastné svedomie tým, že sme porazili fašizmus, ale čím sa odlišujú takéto slová a takéto myslenie od fašistov?

Eduard Chmelár: Zuzana Čaputová je čistá faloš
"Čistá faloš," píše na sociálnej sieti politológ a historik Eduard Chmelár v reakcii na stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej s Pezinčankami a Pezinčanmi z folklórneho súboru Radosť. "Pozrite sa na tých šašov, čo nás vedú dnes, zahĺbení do seba,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Hyeny, ktoré sú aj dnes medzi nami

Aj dnes sú medzi nami ľudské hyeny, ktorí považujú zmasakrovanie japonských civilistov jadrovými zbraňami za „najväčšie dobrodenie ľudstva“ (Peter Osuský) a ktorí si myslia, že iránsky problém by vyriešili „dve atómovky“ (František Šebej).

Mali by sme takýchto ľudí bez štipky úcty k životu vyradiť z verejného života. Mali by sme odmietnuť predstavu, že život Američana má vyššiu cenu ako život japonského alebo afganského dieťaťa. Mali by sme odmietnuť celú militaristickú ideológiu, ktorú začali Spojené štáty raziť po roku 1945, ideológiu založenú na hegemónii, odmietaní odlišnosti, vedení vojen, utajovaní a paranoidnom myslení, ktorá sa zásadne líši od demokratických ideálov. Potrebujeme zmenu myslenia. Žiadna vojenská stratégia nemôže ospravedlniť masové zabíjanie státisícov civilistov. Kým si to neosvojíme, nemôžeme nazývať našu civilizáciu humánnou.

Ťava, ktorá uhryzla muža, nemusí byť vinná! Okolnosti hovoria o inom
Muža pod vplyvom alkoholu uhryzla v cirkuse Aleš ťava. Ten, po prevoze do svidníckej nemocnice zomrel. Zdravotníci vo svidníckej nemocnici, ktorí muža ošetrovali sa zranenia muža nepozdávali. Prípad sledujú tvnoviny.sk Tvrdil to aj... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik