Juraj Draxler: Ukrajinské záhady! Veľa dezinformácií, aj málo dôveryhodných správ
07 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Okolo konfliktu na Ukrajine je podľa Juraja Draxlera pomerne veľa dezinformácií aj málo dôveryhodných správ a malá snaha sa nejako venovať aj očividným rozporom. Ide podľa neho o Ukrajinské záhady a v príspevku na sociálnej sieti pre zaujímavosť uvádza tri príklady záhad.

Záhada "ruského útoku na sídlo prezidenta"

"Koncom apríla prezident Zelenskyj v interview pre Time z ničoho nič spomenul, že v prvý deň invázie bol vo veľkom osobnom nebezpečenstve. A to, keď sa ruské jednotky pokúsili dobyť ukrajinskú vládnu štvrť, vrátane sídla prezidenta.

To bola dosť šokujúca informácia, ktorá sa dovtedy nikde ani len náhodou neobjavila. Hovoríme pritom o údajnej ruskej operácii v centre Kyjeva.

A ono sa to neobjavilo už ani potom. Nespomínala to vo svojich interview Zelenského manželka, ktorá inak pomerne podrobne opisovala dramatické prvé hodiny. Nespomenul to už ani sám Zelenskyj," píše Draxler.

Tvrdá kritika
Bývalý americký prezident Trump označil Pelosiovej cestu na Taiwan za hlúposť. Donald Trump na zhromaždení vo Wisconsine kritizoval cestu predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwan. Prenos z podujatia je zverejnený na webovej... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Milan Laca

Záhada mŕtvych ruských vojakov

"Ukrajinci od prvého týždňa okrem iného uverejňovali rôzne bombastické správy. 7. 4. napríklad Zelenskyj a jeho ľudia povedali, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zabiť (nie neutralizovať, zabiť) už 20 tisíc ruských vojakov.

Vtedy som to komentoval tak, že ak by to bola pravda, tak by do leta takýmto tempom vyzabíjali polovicu ruskej inváznej sily a bolo by po vojne.

A tak to aj je: ak by ten ukrajinský údaj sedel, dnes by v tomto tempe bolo zabitých už vyše 80 tisíc Rusov. A popri tom by proporčne museli byť ďalšie vysoké desiatky tisíc ranených. Celá ruská invázna armáda fuč.

To je, samozrejme, nezmysel. A netvrdia to ani Ukrajinci, tí s postupom času začali v číslach spomaľovať, hoci v skutočnosti sa boje zintenzívnili (v prvých týždňoch Rusi postupovali územím pomerne bezproblémovo) a zabíjanie sa malo zrýchľovať.

Ale to, že si Ukrajinci čísla čisto cucajú z prsta bolo jasné už z toho, že ešte aj odhady amerických a britských vládnych zdrojov (ktoré tiež majú motiváciu ukrajinské úspechy skôr zveličovať) boli výrazne nižšie.

Iste, je pravdepodobné, že ruské straty sú pomerne ťažké, priznal to aj hovorca Kremľa, ale niečo iné je opakovať nezmysly. A to číslo 20 tisíc, hoci totálne nepravdepodobné, bolo vtedy často opakované aj našimi médiami, aj armádami trollov," píše Draxler.

Kde sú ruskí zajatci?

"Ak sa Ukrajincom na fronte darí, mali by zároveň mať pomerné vysoké množstvá ruských zajatcov.

Ale Ukrajinci sú okrem pár záberov na zajatých vojakov na informácie o nich veľmi skúpi. Nehovoria, koľko Rusov zajali, nemajú sa do ich registrácie Červeným krížom, atď.

Podobné otázky napadnú pri sledovaní spravodajstva aj pomerne bežnému divákovi či čitateľovi," zamýšľa sa Draxler.

Ľuboš Blaha vyzýva na ukončenie trápenia!
"Na Slovensko sa rúti hrozivá plynová kríza a Matovič so Sulíkom sa ohadzujú pubertálnymi sms-kami," píše Ľuboš Blaha na Telegrame. Je presvedčený, že liberáli už ukázali, čo vedia a priniesli len rozvrat a chaos. "Choďte od toho, pravicoví... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

V dominantných médiách, ktoré prináša uniformované spravodajstvo sa podobné otázky neriešia

"Je to v zásade uniformné "spravodajstvo" opierajúce sa o vyhlásenia prezidenta Ukrajiny a jeho najbližších, a vyhlásenia západných a ruských politikov, plus niekoľkých vysoko politických inštitútov," myslí si Draxler.

"O tom, čo sa v tejto pre nás susednej krajine vlastne deje, ako na úrovni bežného života krajiny či politiky mimo prezidentskej kancelárie, tak z hľadiska nejakých racionálnych analýz vojenského diania, sa dozvedáme v skutočnosti veľmi málo," dodáva v príspevku na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler.

Primátori veľkých miest na Ukrajine sa vzbúrili proti Volodymyrovi Zelenskému
Vojna pokračuje! Miliardy medzinárodnej pomoci sa prilievajú na Ukrajinu. Medzi centrálnou vládou a miestnymi lídrami sa objavujú trhliny. Primátori veľkých miest na Ukrajine sa vzbúrili proti Volodymyrovi Zelenskému. Ten obvinil Európsku úniu, že... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik