Politológovia sa zhodujú ohľadne návratu Mikloša a Dzurindu: Mali by si nájsť iný typ zábavky!
05 | 08 | 2022 I Eka Balašková

O tom, že spomienkový optimizmus mnohých ľudí volá po návrate dvojice Dzurinda-Mikloš, sme písali už aj my. Čím viac vážnych prešľapov má vláda OĽaNO, tým sú hlasy, volajúce po návrate SDKÚ č. 2 silnejšie. Politológovia odpovedali na otázky okolo návratu týchto dvoch staronových tvárí na slovenskú politickú scénu.

Dohady sú staršie

Tie medzi ľuďmi kolujú už od volieb z roku 2016, kedy aj v opozícii začala silnieť potreba "odstrániť" z politiky Roberta Fica. "Osobne som voči takejto možnosti skeptický. Ide o očakávania vyvolané spomienkovým optimizmom na lepšie časy slovenskej pravice. Spomienkový optimizmus nie je dobrý radca - ľudia sklamaní dneškom si idealizujú minulosť. Selektívna ľudská pamäť si radšej uchováva tie pekné spomienky," skonštatoval pre Topky politológ Juraj Marušiak. 

Veronika Remišová má "zarobené" na veľký problém. Vraj KLAME!
V týchto dňoch sa má Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI SR) sťahovať do nových priestorov v širšom centre Bratislavy, ktoré na dnešnej tlačovej besede strany Hlas-SD, Richard Raši, nazval exkluzívnymi. Indície... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Podľa politológa Jozefa Lenča je ťažko vopred predpovedať, ako by voličov dokázala osloviť strana, ktorá zatiaľ nevznikla, nevieme, aký bude mať ideovo-programový základ a kto by ju okrem bývalého premiéra a ministra financií, reprezentoval. "Predpokladajme však, že sa v nej naplnia očakávania akejsi SDKÚ 2.0," uviedol. "Určite by sa výrazne podobala na SDKÚ, nepredpokladám totiž, že by Mikloš s Dzurindom priniesli do politiky niečo nové," povedal Štefančík.  

Realita v preferenciách

"Ak sa pozrieme na preferencie, ktoré mala SDKÚ (25 percent) a porovnáme to s preferenciami, ktoré majú dnes strany podobného charakteru, ktoré pravdepodobne prevzali jej voličov (SaS, Progresívne Slovensko, Za ľudí a z časti OĽaNO), ostáva viac, než desať percent možnej podpory," zhodnotil Lenč. Ak by teda neoslovili chroničkých nevoličov, nevidí veľký úspech pre nový subjekt.

Neboli by konkurencieschopní

"Potenciál takejto strany vidím v rozmedzí 8 až 10 percent. A čím dlhšie budú otáľať, tým sa stratí istý „wow“ efekt a z očakávania sa stane nuda a nakoniec fiasko, ako v prípade strany prezidenta Kisku," povedal Lenč. 

"Ďalšie percentá by záviseli od toho, kto by túto stranu viedol," myslí si Štefančík. Ten však dodáva, že nová strana so starými tvárami nie je veľmi dobrý nápad. 

Remišová vracia úder! Pán Raši, ten klamár ste VY!
V utorok na poludnie na tlačovej besede Richard Raši (Hlas-SD) vysvetlil tri indície, podľa ktorých Remišovej ministerstvo podporuje kllientelizmus. Netrvalo dlho a ministerka reagovala na svojej facebookovej fanstránke. Reakciu prinášame bez... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Kde je miesto politických dôchodcov?

"Mali by si nájsť iný typ zábavky," poznamenáva Štefančík: "Napríklad zakladať veľké nadácie, zbierať od bohatých ľudí peniaze a investovať ich napríklad do vzdelávania. Nech tu toľko ľudí neverí do neba volajúcim hlúpostiam."

Lenčovi sa nezdá nápad novej strany starých tvárí najhorší, no takejto strane "nepraje" to, že sa o nej hovorí v rovine fám. A Mikuláš Dzurinda to robí presne štýlom neviem, možno, uvidíme. "Očakávania verejnosti sa dlho "šponujú", čo by mohlo dopadnúť nemilým fiaskom," konštatuje Jozef Lenč.  

Prečo SDKÚ skončila

Ľudia zabudli aj na to. Politológ Juraj Marušiak pripomína, že aj SDKÚ mala škandály (platinové sitká, Gorila). "Bolo tu tiež sociálne napätie vyvolané reformami druhej Dzurindovej vlády. Teda ešte za Dzurindovho a Miklošovho vedenia táto strana po voľbách 2012 nebola v závideniahodnej situácii," pripomína politológ. Práve to boli dôvody pre Dzurindov odchod z vedenia svojej strany v marci 2012. me nedokázali

Oni porazia Smer a Hlas!

"Nie, na to nemajú šancu. Mikuláš Dzurinda nevyhral žiadne parlamentné voľby. Prečo by sa mu to malo podariť tentokrát? Ako spoločnosť sme už inde a meno Dzurindu mnohí poznajú už len z dejepisu," zhodnotil reálie Štefančík. 

Politológ Baránek: Vládne v USA Biden, alebo Pelosiová?
Politický analytik RNDr Ján Baránek už niekedy v zime avizoval, že horúco nebude len na Ukrajine, ale aj na Taiwane. Jeho odhad situácie sa naplnil o cca pol roka - máme to tu. V najnovšom videu Baránek analyzuje celú situáciu, ale aj okolnosti,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik