Politológ Baránek: Vládne v USA Biden, alebo Pelosiová?
04 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Politický analytik RNDr Ján Baránek už niekedy v zime avizoval, že horúco nebude len na Ukrajine, ale aj na Taiwane. Jeho odhad situácie sa naplnil o cca pol roka - máme to tu. V najnovšom videu Baránek analyzuje celú situáciu, ale aj okolnosti, ktoré ju sprevádzajú v USA.

Pelosiovej funkcia

Tá sa z nášho pohľadu dá vnímať, ako tretia najvyššia ústavná funkcia - po prezidentovi a viceprezidentovi USA nasleduje v štátnej hierarchii pozícia predsedu Snemovne reprezentantov, ktorú aktuálne zastáva 82 ročná Nancy Patricia D'Alesandrová Pelosiová z Demokratickej strany. 

Čo sa deje v zahraničnej politike USA?

"Biden jej síce návštevu Taiwanu zakázať nemohol, no otázka je, prečo tam, napriek jeho de facto nesúhlasu, šla," analyzuje situáciu Baránek. "Odhaľuje nám to skutočnosť, že zahraničnú politiku USA nerobí Biden. V demokratickej strane neexistuje konsenzus, lebo ja si nepamätám situáciu, že by sa niekedy v minulosti stalo."

Riadi krajinu Biden?

Podľa Baránka je to legitímna otázka. "Biden dostal po druhý krát covid, takže ten je akoby na PNke a zatiaľ si tam vládne Pelosiová," konštatuje Baránek a pripomína, že mimo obliga je aj Blinken, ktorý ako prvý povedal, že Spojené štáty uznávajú politiku jednej Číny, nemienia podporovať odtrhnutie sa Taiwanu.

Remišová vracia úder! Pán Raši, ten klamár ste VY!
V utorok na poludnie na tlačovej besede Richard Raši (Hlas-SD) vysvetlil tri indície, podľa ktorých Remišovej ministerstvo podporuje kllientelizmus. Netrvalo dlho a ministerka reagovala na svojej facebookovej fanstránke. Reakciu prinášame bez... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Aký zmysel to celé malo?

"Ukázať aj v USA, že momentálne ona ako keby konkurovala Bidenovi. Navyše sa blížia voľby, kde hrozí, že do oboch komôr Kongresu bude zvolená väčšina Republikánov. Pelosiová tým pádom príde o funkciu, v ktorej je jej dobre." Vysvetľuje politológ a podotýka, že hoci má Pelosiová vysoký vek, myslí jej to lepšie, ako Bidenovi. Ako jednu z možností Baránek vidí, že Pelosiová si robí kampaň - keďže Bidenova popularita je veľmi nízka. Napriek tomu odhaduje, že Demokrati Snemovňu reprezentantov stratia. 

Čína ako hegemón v oblasti

"Ak bude chcieť potvrdiť toto svoje postavenie, bude musieť Taiwan skôr či neskôr prebrať pod svoju správu," odhaduje politológ a vyjadruje presvedčenie, že neskôr tam zavedú podobný režim, ako je v Hongkongu, lebo  taiwanská ekonomika je v dobrej kondícii. "Budú však musieť potvrdiť svoju pozíciu veľmoci," pripomína Baránek. 

Taiwan

"Hoci Taiwan nie je súčasťou žiadnych vojenských zoskupení, oni v tej oblasti pôsobia," pripomína politológ s tým, že ostrovný štát má s USA podpísanú dohodu o vojenskej pomoci. "Ak by USA šli brániť Taiwan, tak tieto zoskupenia im budú pomáhať," upozorňuje Baránek a ďalej vysvetľuje zložitú bezpečnostnú situáciu v celom regióne. 

Nancy do basy?

Pelosiová tam samozrejme neskončí, no podľa Baránka by si to zaslúžila, ak za nič iné tak za to, čo šírila pred ostatnými voľbami o Trumpovej spolupráci s Putinom, o tom, ako sa Rusi zaplietli do volieb 2016; čo sa nakoniec ukázalo, ako klamstvo. "Toto je jedna striga, ktorá je akože demokratka, ale je to "matka všetkých amerických jastrabov"," konštatuje Baránek. 

Čo urobí sebavedomá Čína?

"Dnes to už nie je Čína, aká tu bola pred desiatimi, ani piatimi rokmi. Dnes je Čína najsilnejšia ekonomika sveta a Pelosiová dala Číne facku." Upozorňuje analytik a pripomína, že má jadrové zbrane, armádu vo vynikajúcom stave, letectvo v skvelej kondícii a má 1,7 miliardy obyvateľov: "Dôvodov na sebavedomie má Čína už teraz dosť. Navyše Čína má americké zlato - USA sú jej veľkým dlžníkom a Čína o to nechce prísť. A to je aj dôvod, prečo nechce Čína prísť o dolár ako o rezervnú menu."

Heredoš: Konečne to začalo, opičie kiahne útočia!
Miroslav Heredoš, kandidát na post primátora mesta Bratislava sa na Facebooku priznal a odľahlo mu! Prišlo totiž to, čo sa už nejaký čas čakalo - opičie kiahne naberajú na intenzite. Zatiaľ len v New Yorku, ale vieme, ako sa šíria epidémie. Alebo... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balašková
?session=true

Strata tváre

"To je niečo, čo tieto východné kultúry majú a čo my veľmi podceňujeme - Čína je veľmi háklivá na svoju povesť, na svoju česť. Otázka je, ako Čína teraz zareaguje," uvažuje Baránek. 

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik