Šéf al-Kájdy Zawahiri žil v luxusnej štvrti Kábulu s najvyššími predstaviteľmi Talibanu, riziko teroristických útokov sa zvyšuje!
03 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Šéf al-Kájdy Ayman al-Zawahiri sa údajne dočkal svojho konca v nedeľu ráno, keď si užíval výhľad z balkóna svojho bezpečného domu. Ten sa nachádzal v luxusnej štvrti Kábulu obývanej najvyššími predstaviteľmi Talibanu.

Americké bezpilotné lietadlo odpálilo Zawahiriho z balkóna presnou raketou, ktorá zanechala ostatných obyvateľov jeho domu nezranených.

Agentúra Reuters našla istú iróniu v tom, že prefíkaný 71-ročný teroristický boss prežil roky v afganských „drsných horách“ a drsnej pakistanskej kmeňovej oblasti, pričom sa vyhýbal hrozbe odmeny 25 miliónov dolárov od Spojených štátov, len aby bol zlikvidovaný a užíval si pohostinnosť afganskej vlády. Taliban - nocľah s raňajkami. Doslova žil v malom ružovom domčeku v Šerpur, kábulskej štvrti so zelenými ulicami, bazénmi a súkromnými záhradami.

BBC opísala Šerpur ako „neslávne známy“ svojimi „ krikľavými viacposchodovými vilami“, ktoré ostatní obyvatelia Kábulu s posmechom považujú za dekadentnú korisť skorumpovaných vládnych úradníkov a vojnových pohlavárov. Názov štvrte sa často zámerne nesprávne vyslovuje ako „Choorpur“, čo znamená „mesto zlodejov“.

Mnohí miestni obyvatelia trvali na tom, že Zawahiriho bezpečný dom je „prázdny“, pravdepodobne na príkaz Talibanu. Stráže Talibanu Šerpur rýchlo zaplavili a hrozili zastrelením novinárov, ktorí sa pýtali príliš veľa otázok. „Za posledných pár mesiacov sme v tejto štvrti videli neafganských obyvateľov. Nehovoria miestnymi jazykmi. Nevieme, kto sú,” poznamenal miestny novinár.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/08/02/dag-danis-orban-to-vystihol-sankcie-a-vyzbrojovanie-ukrajiny-nevedu-k-rieseniu-a-potapaju-europu

Na nepriateľskom území

Anonymný zdroj z Talibanu agentúre Reuters povedal, že Zawahiri žil na „veľmi bezpečnom mieste“ v Kábule niekoľko mesiacov po tom, čo Taliban minulé leto prevzal kontrolu nad Afganistanom:

"Zdroje z Talibanu uviedli, že skupina poskytla Zawahirimu v Kábule „bezpečnosť najvyššej úrovne“, ale bol do značnej miery operačne nečinný a potreboval povolenie od Talibanu na presun."

Predstaviteľ kábulskej polície opísal Sherpur ako „najbezpečnejšiu štvrť“ v Kábule a že útok dronu bol „veľkým šokom“. Povedal, že vplyvní ľudia z bývalých vlád Hamída Karzaja a Ašrafa Ghaního si v Šerpure postavili priestranné domy. Teraz tam žili vysokí vodcovia Talibanu a ich rodiny, uviedol.

Americký predstaviteľ uviedol, že americká rozviedka vedela, že Zawahiriho manželka, dcéra a vnúčatá už nejaký čas žijú v dome. Zawahiriho prítomnosť potvrdili neskôr, po mesiacoch sledovania. Obchodovanie s al-Káidou zjavne nezahŕňa rady ako „nestojte na balkóne, kde vás každý môže vidieť“. 

Opäť sa jej zadarilo
Liz Trussová oznámila svoj zámer „bojovať za Putina“. Kandidátka na premiérku Veľkej Británie, ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová sa pomýlila a deklarovala svoj zámer „bojovať“ za ruského prezidenta Vladimira Putina. O... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Milan Laca

Diplomatický problém?

Taliban odsúdil útok Zawahiri ako „akt proti záujmom Afganistanu a regiónu“ a varoval, že „opakovanie takýchto akcií poškodí dostupné príležitosti“, čo je drzý postoj vzhľadom na hlásené sľuby Talibanu, že nebude poskytovať útočisko al-Káide a iným teroristom. skupiny po tom, čo sa USA stiahli z Afganistanu.

The New York Times ( NYT ) v pondelok citoval predstaviteľa Bidenovej administratívy, ktorý povedal, že členovia siete Haqqani boli spozorovaní, ako sa pokúšajú „zatajiť, že pán Zawahiri bol v dome“. 

Sieť Haqqani je teroristický gang, ktorý je hlboko spätý s Talibanom, napriek šialeným tvrdeniam o opaku. zo strany Bidenovej administratívy po páde Kábulu. Niekoľkí vysokopostavení členovia vlády Talibanu sú Haqqani. 

Britský denník Daily Mail v pondelok citoval nepotvrdené správy, že Zawahiriho bezpečný dom vlastnil hlavný poradca Sirajuddina Haqqaniho, vodcu siete Haqqani a ministra vnútra Talibanu.

Pluk Azov: Podľa Slovenska teroristi, podľa Ruska tiež, len Ukrajina to odmieta....a zrazu aj my s ňou
Podľa európskeho mainstreamu Rusko vyhlásením pluku Azov za teroristov hľadá nové ospravedlnenia a vysvetlenia pre svoje vojnové zločiny. Pluk Azov má však v merku už dosť dávno aj Slovensko. Všetky znaky pluku sú u nás považované za teroristické... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik