Opäť sa jej zadarilo
03 | 08 | 2022 I Milan Laca

Liz Trussová oznámila svoj zámer „bojovať za Putina“.

Kandidátka na premiérku Veľkej Británie, ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová sa pomýlila a deklarovala svoj zámer „bojovať“ za ruského prezidenta Vladimira Putina. O jej prejave  na stretnutí so spolustraníckymi konzervatívcami informoval  Daily Express. Vzápätí sa opravila, že je odhodlaná „bojovať  S" hlavou ruského štátu.

Boj o kreslo 

Poslanci Konzervatívnej strany si v septembri zvolia lídra, ktorý okrem samotných toryovcov bude stáť na čele britskej vlády. V boji o premiérsky post postúpili do finálového kola ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a exminister financií Rishi Sunak. Celkovo sa o tento post uchádzalo 11 poslancov, z ktorých deväť zo súboja odstúpilo.

Čo chystá

Ministerka zahraničných vecí, ktorej meno sa spája s množstvom známych škandálov, ponúkla niekoľko sľubov voličom. Napísala stĺpček do novín The Telegraph. Veľkú pozornosť venovala vzťahom s Ruskom. Na jednej strane označila Moskvu  za jednu z hlavných novodobých hrozieb pre Londýn spolu s Pekingom, na druhej strane sľúbila, že zabezpečí víťazstvo Ukrajiny vo vojne. Okrem toho prisľúbila, že sa na svojom poste okamžite pustí do práce a začne s obnovou ekonomiky krajiny, ktorá trpí následkami pandémie COVID-19 a opačným účinkom protiruských sankcií. Sľúbila aj  zníženie daní.

Biden povolil eskaláciu v už aj tak nebezpečnom regióne! Čo na to Taliban?
"Pre tých na celom svete, ktorí sa snažia ublížiť Spojeným štátom: vždy urobíme, čo je potrebné," začal svoj prejav americký prezident Joe Biden potom, ako americké sily zabili vodcu al-Kájdy Ajmána al Zavarího. Prezident Biden oslavuje po tom, čo... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Prečo?

Konzervatívci musia zvoliť nového lídra po tom, čo Boris Johnson  odstúpil z postu britského premiéra a šéfa strany. Stalo sa tak po škandále s vymenovaním bývalého britského námestníka ministra zahraničných vecí pre európske  a americké záležitosti Christophera Pinchera do novej funkcie, napriek správam o obťažovaní z jeho strany. Viacerí politici tvrdili, že Johnson vedel o Pincherovej minulosti. Premiér sa neskôr ospravedlnil, no asi 60 členov vlády a straníckych funkcionárov na protest odstúpilo.

Čím sa blysla

Počas rokovania britskej ministerky s ruským partnerom došlo k nezvyčajnému dialógu. Liz Trussová Sergejovi Lavrovovi povedala, že ruská strana je povinná stiahnuť jednotky z hranice s Ukrajinou, na čo ruský minister odpovedal, že armáda má plné právo byť na území Ruskej federácie. Potom jeho partnerka  zopakovala požiadavku britskej strany na stiahnutie jednotiek."Uznávate suverenitu Ruska nad Rostovskou a Voronežskou oblasťou?" spýtal sa Lavrov. Po krátkom premýšľaní Trussová povedala, že Spojené kráľovstvo nikdy neuzná ruské právo na tieto regióny. Potom do dialógu musela zasiahnuť britská veľvyslankyňa v Rusku Deborah Bonnertová, ktorá ministerke zahraničia vysvetlila, že ide o regióny Ruskej federácie.

A zas zemepis

Liz Trussová sa blysla aj výrokom, že Veľká Británia podporuje pobaltské štáty cez Čierne more.

Koaliční poslanci sa môžu červenať! Matovičova sestra opäť raz trafila do čierneho
Zuzana Belicova, sestra ministra financií Igora Matoviča patrí dlhodobo k najväčším kritikom terajšej vládnej koalície. Na svojom profile na sociálnej sieti to rozbalila vo veľkom štýle. Poslanci vládnej koálicie sa môžu červenať! "To sa vážne v... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik