Biden povolil eskaláciu v už aj tak nebezpečnom regióne! Čo na to Taliban?
02 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

"Pre tých na celom svete, ktorí sa snažia ublížiť Spojeným štátom: vždy urobíme, čo je potrebné," začal svoj prejav americký prezident Joe Biden potom, ako americké sily zabili vodcu al-Kájdy Ajmána al Zavarího.

Prezident Biden oslavuje po tom, čo americké sily zabili vodcu al-Kájdy Ajmána al Zavahrího, napriek tomu, že predtým bol proti vojenským operáciám zameraným na teroristických vodcov, píše Fox News.

Biden povedal americkej verejnosti počas pondelňajšieho televízneho prejavu, že útok amerického bezpilotného lietadla zabil 71-ročného teroristického vodcu v Afganistane. "Pre tých na celom svete, ktorí sa naďalej snažia ublížiť Spojeným štátom, teraz ma vypočujte: Vždy zostaneme ostražití a budeme konať," povedal prezident. "A vždy urobíme, čo je potrebné, aby sme zaistili bezpečnosť a ochranu Američanov doma a na celom svete." 

Zmenil názor?

Bidenove komentáre ostro kontrastujú s tónom, ktorý zvolil predtým, keď prišlo na teroristov. Najmä počas kandidatúry do Bieleho domu v roku 2020 Biden kritizoval bývalého prezidenta Trumpa za to, že nariadil vraždu iránskeho generála Qassema Soleimaniho. 

Ján Čarnogurský: Slovensko sa musí prispôsobovať Bruselu a to v podstate tomu, čo hovoria najmä Spojené štáty
Za socializmu bol Ján Čarnogurský za svoje názory niekoľkokrát vo väzení. V relácii Bez cenzúry s Rasťom Ekkertom sa vyjadril aj k súčasnej politickej situácii. O Václavovi Havlovi "On od začiatku nešiel do vlády, okruh ľudí pracoval na tom,... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

"Žiadny Američan nebude smútiť nad odchodom Kásema Solejmáního. Zaslúžil si byť postavený pred súd za svoje zločiny proti americkým vojakom a tisíckam nevinných v celom regióne. Podporoval teror a zasieval chaos," povedal Biden. "Nič z toho nepopiera skutočnosť, že ide o mimoriadne eskalačný krok v už aj tak nebezpečnom regióne."

V tom čase Biden tvrdil, že Trumpovo rozhodnutie odvolať vysokopostaveného iránskeho vojenského veliteľa riskuje rozpútanie vojny medzi USA a teokratickým režimom.  "Vyhlásenie administratívy hovorí, že jej cieľom je odradiť budúci útok Iránu, ale táto akcia bude mať takmer určite opačný účinok," povedal Biden. „Prezident Trump práve hodil dynamit a dlhuje americkému ľudu vysvetlenie stratégie a plánu na udržanie bezpečnosti našich vojakov a personálu veľvyslanectiev, našich ľudí a našich záujmov doma aj v zahraničí a našich partnermi v regióne aj mimo neho."

Soleimani, niekdajší šéf iránskych elitných jednotiek Quds, bol zabitý americkým bezpilotným lietadlom v Iraku. Soleimani bol podľa ministerstva zahraničia zodpovedný za organizovanie útokov na americký vojenský personál na celom Blízkom východe.

Slovenský reprezentant Havlík: "Aký PÁN? Aká PANI? To ešte stále má táto žumpa Vašu úctu, že ich takto oslovujete"
"Táto banda skorumpovaných hajzlov a svíň si nezaslúži žiadne oslovenie!!! Čím skôr im ukážete kam patria, tým skôr tam aj pôjdu," rozohnil sa na sociálnej sieti na margo našej politickej elity majster sveta a štvornásobný majster Európy v... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Alebo si to už nepamätá?

Biden vyjadril aj výhrady voči americkému náletu, ktorý zabil Usámu bin Ládina počas pôsobenia vo funkcii viceprezidenta za Obamovej administratívy. Hoci Biden v posledných rokoch popieral, že by bol proti náletu, bývalý prezident Obama tvrdí opak. "Joe sa postavil proti náletu a tvrdil, že vzhľadom na obrovské následky zlyhania by som mal odložiť akékoľvek rozhodnutie, kým si spravodajská komunita nebude istejšia, že bin Ládin bol v areáli," napísal Obama vo svojich pamätiach na rok 2020 "Zem zasľúbená"."

Prezident pochválil Trumpov krok proti vodcovi Islamského štátu abú Bakrovi al Bagdádímu v októbri 2019.

„Ako kľúčová postava stojaca za vytvorením ISIS Baghdádího korozívne posolstvo inšpirovalo k útokom, ktoré si vyžiadali tisíce nevinných životov po celom svete – vrátane Spojených štátov,“ povedal vtedy Biden. "Svet je lepší a bezpečnejší bez neho."

Pápež František po návrate z Kanady: Rezignácia je jedna z možností
Len pred pár dňami sa skončila 37. apoštolská cesta pápeža Františka. Tentokrát jeho kroky viedli do Kanady, kde sa stretol aj s bývalými domorodými žiakmi internátnych škôl. O tých kanadských sa pred časom objavila informácia, aké nevhodné... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Hodil dynamit

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid vydal v pondelok neskoro večer vyhlásenie, v ktorom „ostro odsúdil“ útok amerického bezpilotného lietadla v Kábule v Afganistane, píše portál Breitbart.

"Islamský emirát Afganistan dôrazne odsudzuje tento útok z akéhokoľvek dôvodu a nazýva ho jasným porušením medzinárodných princípov a dohody z Dauhy," napísal Mudžáhid. „Takéto akcie sú opakovaním neúspešných skúseností z posledných 20 rokov a sú proti záujmom Spojených štátov amerických, Afganistanu a regiónu. Opakovanie takýchto akcií poškodí dostupné príležitosti.“

Zaujímavé, že Biden vo svojom prejave v pondelok večer, keď oznámil smrť al-Zawahiriho, vôbec nespomenul Taliban, ktorý vlastne Zavarího ukrýval. S Talibanom si totiž americký prezident po fiasku v Afganistane očividne začínať nechce.

Biden tvrdil, že vodca al-Kájdy sa „presťahoval do centra Kábulu, aby sa znovu stretol s členmi svojej najbližšej rodiny“, bez upresnenia. Prezident sa namiesto toho zameral na al-Zawahiriho životopisné informácie a varoval: "Bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať - ​​bez ohľadu na to, kde sa skrývate - ak ste hrozbou pre našich ľudí, Spojené štáty vás nájdu a vyvedú von."

Zacharovová: "Washington prináša svetu destabilizáciu"
Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Maria Zacharovová komentovala situáciu okolo možnej návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej na Taiwane s tým, že Washington prináša do sveta... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

--------------------------------------

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik