Pápež František po návrate z Kanady: Rezignácia je jedna z možností
02 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Len pred pár dňami sa skončila 37. apoštolská cesta pápeža Františka. Tentokrát jeho kroky viedli do Kanady, kde sa stretol aj s bývalými domorodými žiakmi internátnych škôl. O tých kanadských sa pred časom objavila informácia, aké nevhodné výchovné prostriedky sa v nich voči týmto deťom po desaťročia používali. Vaticana News priniesol rozhovor, ktorý pápež poskytol redaktorom počas návratu do Ríma.

Genocída Inuitov

Kanadská novinárka pápežovi položila otázku, v ktorej tlmočila ľútosť pôvodného obyvateľstva nad tým, že síce odznelo ospravedlnenie za "rezidenčné školy" a dianie v nich, no nebol použitý termín genocída. Zaujímalo ju, či by sám pápež tento výraz použil.

"Opísal som genocídu a ospravedlnil som sa, požiadal som o odpustenie za genocídu. Odoberanie detí, pozmeňovanie kultúry, pozmeňovanie myslenia, pozmeňovanie tradícií, pozmeňovanie rasy, povedzme to tak, celej jednej kultúry som aj odsúdil.. Áno, je to technické slovo - genocída," znela pápežova odpoveď.

Radačovský: Blokovanie webových stránok - niečo je zhnité v tom superštáte bruselskom
"Nie som zvlášť favorizovaný alternatívnymi médiami a mainstreamovými už vôbec nie," konštatuje na sociálnej sieti europoslanec a bývalý sudca Miroslav Radačovský a dodáva: "Považujem však za elementárnu povinnosť zastať sa každého, aj prípadného... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Zdravotný stav svätého otca

"Nemyslím si, že môžem pokračovať rovnakým tempom, ako predtým. Musím sa trochu obmedziť vo výkonoch. Operácia kolena v mojom prípade neprichádza do úvahy kvôli problémom s anestézou," hovorí pápež, ktorý pred  takmer rokom podstúpil šesťhodinovú anestéziu a stále sú tu jej stopy. "Ale budem sa snažiť naďalej konať apoštolské cesty a byť blízko ľuďom, pretože som presvedčený, že je to spôsob služby, blízkosti. Ale viac neviem povedať. Dúfajme," dodal pápež. 

Pápež, alebo jezuita?

Aj to bola jedna z otázok, či sa František cíti byť viac pápežom, alebo jezuitom. "Nikdy som to neporovnával! Cítim sa byť Pánovým služobníkom s jezuitským svojrázom, pretože neexistuje nejaká pápežská spiritualita," odpovedal pápež jednoznačne. "Pápežstvo nie je určitá spiritualita, je to práca, je to funkcia, je to služba, ale každý ju vykonáva s vlastným nadaním, s vlastnou vernosťou a tiež s vlastnými hriechmi. Keďže niet akejsi pápežskej spirituality, niet ani porovnávania medzi jezuitskou spiritualitu a spiritualitou pápežskou, pretože tá druhá neexistuje. Je to jasné? Vďaka." ukončil pápež túto tému. 

(AKTUALIZOVANÉ) Pelosiová odletela z Kuala Lumpur. Kam má namierené?
11:40- Medzitým sa k ostrovu Taiwan blíži aj loď USS Ronald Reagan , ktorá údajne sprevádza Pelosi. Think tank so sídlom v Pekingu, iniciatíva na skúmanie strategickej situácie v Juhočínskom mori, uviedol, že úderná skupina nosičov USS Reagan je už... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik