Ján Čarnogurský: Slovensko sa musí prispôsobovať Bruselu a to v podstate tomu, čo hovoria najmä Spojené štáty
02 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Za socializmu bol Ján Čarnogurský za svoje názory niekoľkokrát vo väzení.  V relácii Bez cenzúry s Rasťom Ekkertom sa vyjadril aj k súčasnej politickej situácii. 

O Václavovi Havlovi

"On od začiatku nešiel do vlády, okruh ľudí pracoval na tom, aby sa stal prezidentom," spomína Ján Čarnogurský na prvého post komunistického prezidenta Česko-Slovenska. "Keď sa stal prezidentom, potom sa ukázalo, že Havel nebol človek politiky. V politike sa nevyznal. Poznal tie základné rozpory - chceme povaliť komunistický režim a vrátiť sa k prvorepublikovým základom. Nepodarilo sa, začali sa problémy a idealistický pohľad na Václava Havla sa začal drobiť."

Prichádzame o identitu

"A nie len my," upozorňuje Čarnogurský: "EÚ de facto vedú Nemecko a Francúzsko. Aj väčšie štáty, ako je Slovensko sa musia prispôsobovať tomu, čo povie Brusel, a to v podstate tomu, čo hovoria najmä Spojené štáty. A to musia rešpektovať aj Nemecko a Francúzsko." Bývalý politik preto vidí nutnosť zmeny sveta na viacpolárny. Až potom podľa neho nebudú USA môcť diktovať EÚ to, čo má robiť. Ako príklad uvádza sankcie, ktoré sú síce deklarované, ako protiruské, no najviac škodia práve nám. "Naša vláda preberá politiku Bruselu a tým škodí Slovensku. Chceme učiť Rusko demokracii a sami tu máme tvrdú cenzúru. Ukázalo sa, že západná demokracia nie je až taká demokracia ako sme si pred tridsiatimi rokmi mysleli, konštatuje bývalý politik. 

Uhrík: Slovensko sa musí pripraviť na zmeny!
Vo videu na Facebooku Milan Uhrík (Republika) analyzuje hrozbu znovuoživenia konfliktu medzi Srbskom a Kosovom. Všíma si tiež kontext medzi Kosovom a Taiwanom. Ide o ďalšiu vojnu vo svete? "Nestačí Západniarom krvavý konflikt na Ukrajine, ktorý... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik