Rusko sa už nechce zúčastňovať rokovaní Rady Európy
11 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruské ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení uviedlo, že členské štáty EÚ a NATO podkopávajú túto inštitúciu, ktorá má slúžiť na presadzovanie ľudských práv, právneho štátu a demokracie, píšu ceskenoviny.cz odvolávajúce sa na správu TASS.

Odchod aj z Európskeho súdu pre ľudské práva

Podľa hovorcu Kremľa ukončenie ruského pôsobenia v Rade Európy znamená odchod zo všetkých príslušných mechanizmov, vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu.

Moskva tvrdí, že štáty EÚ a NATO, ktoré označuje za nepriateľské voči Rusku, zneužívajú svoju absolútnu väčšinu vo Výbore ministrov Rady Európy a pokračujú podľa nej v línii „ničenia Rady Európy a spoločného humanitárno-právneho priestoru v Európe".

„Rusko sa nebude podieľať na premene najstaršej európskej organizácie Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou, ktorá ju poslušne nasleduje, na ďalšiu platformu pre zaklínadlá o západnej nadradenosti a narcizme. Nech si užívajú vzájomnú komunikáciu, ale bez Ruska," uviedla ruská diplomacia.

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vystúpenie zo všetkých mechanizmov

„Neprináleží mi komentovať vyhlásenie ruského ministerstva zahraničia, vystúpenie z Rady Európy však prirodzene znamená aj vystúpenie zo všetkých mechanizmov," odpovedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či oznámenie diplomacie znamená odchod Ruska zo všetkých inštitúcií Rady Európy vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva.

Podľa predsedu výboru Rady Ruskej federácie pre ústavnú legislatívu a budovanie štátu Andreja Klišasa sa po vystúpení Ruska z Rady Európy Rusi nebudú môcť obracať na Európsky súd pre ľudské práva.

Podľa agentúry AFP je Rusko krajinou, ktorej kauzami sa súd v Štrasburgu zaoberá najčastejšie.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ochrana ľudských práv

Rada Európy sídli v Štrasburgu a spoločne s Európskym súdom pre ľudské práva je ich cieľom ochrana ľudských práv v 47 členských štátoch. Rada Európy podporuje spoluprácu európskych krajín v oblasti ochrany ľudských práv, rozvoja demokracie, harmonizácie právnych poriadkov, ochrany životného prostredia i kultúry. Inštitúcia vznikla po druhej svetovej vojne, existuje od roku 1949.

NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum. Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hrozilo mu vylúčenie

Výbor ministrov Rady Európy sa podľa talianskeho ministra zahraničných vecí krátko po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodol pozastaviť členstvo Ruska v tejto inštitúcii.

Podľa talianskeho diplomata, ktorého krajina výboru predsedá, išlo o nevyhnutný krok po vojenskej agresii voči Ukrajine, ktorá predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva. Rusko potom zostalo členom organizácie, hrozilo mu ale aj vylúčenie. Tým, že zostalo členom, sa naňho ďalej vzťahoval Európsky dohovor o ochrane ľudských práv, dodávajú na záver ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik