NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
08 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum.  Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených sankcií Irán a Severnú Kóreu, píšu ceskenoviny.cz s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Rekordér

Rusko sa od 22. februára stalo terčom 2 778 nových sankcií a celkom ich bolo na Moskvu uvalených viac ako 5 530. To prekonáva Irán, ktorý čelí 3 616 sankciám nahromadeným počas desaťročí hlavne kvôli jadrovému programu a podpore terorizmu.

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Finančná jadrová vojna

Tlak na Rusko rastie každý deň. „Je to finančná jadrová vojna a najväčšie sankcie v dejinách," vyhlásil Peter Piatetsky, ktorý pôsobil na americkom ministerstve financií za prezidentov Baracka Obamu a Donalda Trumpa, a ktorý je spoluzakladateľom Castellum. Rusko sa v dôsledku globálnych sankcií stalo „finančným vyhnancom počas menej ako dvoch týždňov", dodal.

Sankcie prirovnal k vyhláseniu vojny

Sankcie proti Rusku zdôrazňujú mimoriadnu jednotu medzi Spojenými štátmi a ich spojencami v súvislosti s inváziou, nariadenou ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Sám Putin prirovnal sankcie k „vyhláseniu vojny", pripomenul Bloomberg:

Vyšetrovanie ruského počínania na Ukrajine
Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) schválila rezolúciu odsudzujúcu možné porušovanie ľudských práv zo strany ruských síl pri invázii na Ukrajinu. Zároveň podľa agentúry Reuters podporila zriadenie komisie, ktorá bude tieto prípady vyšetrovať,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako ďalej píšu ceskenoviny.cz, ruský server Gazeta.ru upozornil, že v rebríčku sankcií po Rusku a Iráne nasleduje Sýria, KĽDR a prvú päťku s veľkým odstupom uzatvára Venezuela. Sankcie sa proti Rusku uvaľovali aj kvôli ruskému ťaženiu v Sýrii, výstavbe plynovodu Nord Stream 2, údajnému zasahovaniu Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016, údajnej otrave opozičného vodcu Alexeja Navalného či údajnému dopingu ruských športovcov, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

NATO nechce konflikt, ale je pripravené brániť svojich členov
Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale pokiaľ to bude potrebné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken, informujú... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik