K. Remčukov: Nevidím tomu skorý koniec
10 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Konstantin Remčukov je ruský novinár a bývalý poslanec Štátnej Dumy.

Portálu National interest poskytol veľký rozhovor o situácii okolo rusko-ukrajinskej vojny.

Kedy sa to skončí?

Prianie nás všetkých je, že "včera bolo neskoro", ale odpoveď K. Remčukova nás nepoteší: "Teoreticky vždy existuje cesta von. Prakticky si v tejto chvíli nemyslím, že sa to tak skoro skončí." Problém vidí aj v "embargu" mnohých svetových spoločností na Rusko. "Často je to poháňané emóciami a evidentným nedostatkom prezumpcie neviny." Z čisto politického pohľadu konkrétneho prípadu, táto vojna môže skončiť, "ak Ukrajina splní základné požiadavky Ruska na NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj možno pripraví svojich ľudí na to, prečo zmení svoj postoj. Zelenskyj však chce aj záruky neutrálneho štatútu."

Putinov motív

Putin podľa Remčukova teraz vie, že jeho odchod nie je možný. OSN podľa neho "neexistuje". Remčukov hovorí: "Západ zneužíva valné zhromaždenie. Mohli bombardovať Irak, Afganistan, Juhosláviu a uznať Kosovo. Vo všetkých týchto prípadoch to bolo v rozpore s medzinárodným právom. Na svete sú len tri krajiny, ktoré majú tieto geopolitické záujmy. Zvyšok sveta nie."

Čo vlastne urobil Putin?

"Pokúsil sa presadiť svoju víziu a vytvoriť krízu, aby si svet myslel, že je na pokraji jadrovej katastrofy, čo ho prinútilo zasadnúť a rokovať o novom svetovom poriadku uznávajúcom národné a geopolitické záujmy Ruskej federácie." Hovorí Remčukov. 

M. Žilinka: Ešte aj tragédiu Ukrajiny politicky zobchodujú vo svoj prospech
Vojna na Ukrajine zúri už dva týždne a mierové rokovania zatiaľ viaznu. Niektoré európske krajiny už vedú trestné konanie pre vojnové zločiny a naša Generálna prokuratúra sa k nim pripojí. Vyplynulo to z rozhovoru generálneho prokurátora M.... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Čo chce dosiahnuť?

"Pochopil by som, že mohol vytlačiť ukrajinské sily z Luganska a Donecka. Nerozumiem, čo sme mohli dosiahnuť s Kyjevom alebo Ľvovom. Nevidím cieľ tejto vojny. Cieľom II. svetovej vojny bola červená vlajka vlajúca nad Ríšskym snemom v dobytom Berlíne. Putin hovorí, že nechceme okupovať Ukrajinu...," nechápe počínanie Ruska novinár Remčukov.

Všetko je propaganda

Remčukovovi prekáža aj to, že (v Rusku) neexistuje sloboda informácií. "Žiadna alternatíva k tomu, čo Kremeľ vnucuje svojimi mediálnymi zdrojmi. Politika Donalda Trumpa viedla k rozdeleniu Západu. Putinova politika priniesla jeho spojenie," konštatuje Remčukov a dodáva: "Nemyslím si, že toto bol cieľ, ak nejaký cieľ tam určite bol."

Aká je informovanosť bežných Rusov

Remčukov pre National interest povedal, že "Odchodom sociálnych sietí, ako je Facebook, či Youtube nastalo informačné vákuum. Ostala len proputinovská propaganda, ktorou je bežný Rus kŕmený." 

Ruský diplomat tvrdí, že útok na nemocnicu s pôrodnicou je "fake news"
Námestník ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij vo štvrtok uviedol, že správa o stredajšom ruskom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v meste Mariupol je nepravdivá. Objekt podľa neho používali vojaci. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik