Hlboké bahno už zvrátilo niekoľko dejinných bitiek, spomalilo aj Napoleona či Hitlera
10 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Počasie môže mať zásadný vplyv na postup ruských vojsk Ukrajinou. Ruské invázne vojská totiž budú popri silnom ukrajinskom odpore čeliť aj topeniu snehu a bahnitým cestám, ktoré prakticky znemožnia postup ťažkej techniky, informujú ceskenoviny.cz odvolávajúce sa na francúzsku stanicu France 24.

„Rasputica“ je označenie pre jav, ktorý sa na Ukrajine, ale aj v Rusku a Bielorusku vyskytuje pravidelne dvakrát do roka, na jar a na jeseň. Na jeseň cesty v rovinatých regiónoch znepriechodnia prívaly dažďa, na jar to potom býva topenie snehu. Je to ešte horšie ako na jeseň. Rasputica sa obvykle objavuje asi v polovici marca, tento rok ale po miernych januárových teplotách prišla o niečo skôr.

Môže byť Putin stíhaný za vojnové zločiny?
Aj vojna má pravidlá, hovorí Medzinárodný výbor Červeného kríža. Sú obsiahnuté v zmluvách nazývaných Ženevské konvencie a v ďalších medzinárodných zákonoch a dohodách. Čo je vojnový zločin a mohol by byť Putin stíhaný za Ukrajinu? – pýta sa... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bahno ako brzda ťažkej techniky

Masy lepivého bahna predstavujú riziko najmä pre ťažkú ​​techniku. Podľa vojenských odborníkov je rasputica jedným z dôvodov, prečo ruské kolóny na Ukrajine postupujú tak pomaly, pomalšie, než vedenie ruskej armády očakávalo. Rozbahnený terén je teraz hlavne na východe a severe Ukrajiny.

„Nastalo už veľa takých situácií, keď ruské tanky a ďalšie vozidlá prechádzali cez pole a boli zablokované. Vojaci boli nútení ich opustiť a pokračovať pešo," povedal agentúre AFP ukrajinský vojenský analytik Mykola Beleskov. „Tento problém existuje a bude sa ďalej zhoršovať," dodal.

Británia uvalila sankcie na ďalších ruských oligarchov. Na zozname aj Abramovič. Čo bude s Chelsea?
Británia kvôli ruskej invázii na Ukrajinu uvalila sankcie na ďalších sedem ruských oligarchov. Podľa britskej vlády sú na zozname nové prírastky - ruský miliardár a majiteľ britského futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, podnikateľ Oleg... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Doplatil na to aj Napoleon či Hitler

Na rasputicu doplatila aj Napoleonova armáda pri ústupe z Ruska v roku 1812. Bahno vtedy natoľko spomalilo ich postup, že ich v nehostinnom kraji zastihla krutá zima.

V zime 1941 rasputica spomalila postup Adolfa Hitlera pri útoku na Sovietsky zväz, a prispela tým k prvej porážke Tretej ríše. Nepriazeň počasia potom pôsobila ťažkosti aj na druhej strane pri protiútoku Červenej armády v roku 1943, pripomína France 24.

Putinov kalkul nevyšiel

Ruský prezident Vladimir Putin začal inváziu 24. februára a predpokladal, že krajinu o niekoľko dní dobyje, domnieva sa odborník na vojenskú stratégiu generál Dominique Trinquand. Putinov kalkul ale nevyšiel a ruské jednotky sa dostávajú do ťažkej situácie. „Pretože ruské jednotky nemôžu opustiť hlavné cesty, nemôžu dobývané mestá obkľúčiť. Môžu teda útočiť len z určitých miest. To zvýhodňuje obrancov, najmä ak používajú ľahké prostriedky a dobre poznajú terén," analyzuje Trinquand.

Budú ich ostreľovať?
Šesť koridorov by malo poslúžiť na evakuáciu ukrajinských civilistov z niekoľkých miest vrátane obliehaného prístavu Mariupoľ. Ruská armáda podľa posledných informácií ostreľuje mestá Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupoľ. V Severodonecku zahynulo... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ukrajinská armáda má štyri zbrane: Javelin, Stinger, rasputicu a TikTok

Klíma je jednou z hlavných výhod Ukrajiny tvárou v tvár ruskej vojenskej prevahe, súhlasí odborník na politické násilie v občianskej a konvenčnej vojne Jason Lyall, ktorý prednáša na americkej univerzite v Dartmouthe. „Ukrajinská armáda má štyri zbrane: Javelin, Stinger, rasputicu a TikTok," zhrnul na Twitteri s odkazom na obranné zariadenia Javelin a Stinger a na sociálnu sieť hojne využívanú na informovanie o vojne, uzatvárajú ceskenoviny.cz odvolávajúce sa na francúzsku stanicu France 24.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko čoskoro nebude schopné splácať svoje dlhy
Ratingová agentúra Fitch zhoršila vyhliadky Ruska vzhľadom na vládny dlh krajiny a varovala pred „bezprostrednou“ platobnou neschopnosťou, informuje BBC. Tento krok prichádza v súvislosti so zvyšujúcimi sa medzinárodnými sankciami voči Rusku po... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik