Andor Šándor: Namiesto atentátu s ním majú múdrejší plán
09 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Andora Šándora (Život v Česku)

V mediálnom priestore sa objavili špekulácie, že Volodymyr Zelenskyj zmizol z Ukrajiny a ukrýva sa na neznámom mieste. Ukrajinský prezident v poslednom vyhlásení ale zdôraznil, že zostáva ďalej v Kyjeve a svoj ľud nemieni opustiť. Podľa bezpečnostného experta a generála v zálohe Andora Šándora  predstavuje Zelenskyj hlavne symbol odporu a dáva Ukrajincom morálnu silu a vedomie, že na boj nezostali sami. Pre ŽivotvČesku.cz Andor Šándor uviedol, že z ruského uhla pohľadu momentálne nedáva likvidácia ukrajinského prezidenta politický zmysel.

Lov na ukrajinského prezidenta

Posledné dni boli z pohľadu Ruska vedené snahou dostať do Kyjeva vojenské jednotky a zlikvidovať prezidenta Volodymyra Zelenského. Na lov ukrajinského prezidenta sa údajne vydali aj špeciálne skupiny, ako sú Vagnerovci či bojovníci z Čečenska podliehajúci Ramzanovi Kadyrovi. Ukrajinský prezident údajne prežil už najmenej tri pokusy o atentát.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Z Ukrajiny nemieni odísť

Objavili sa tiež informácie, že ukrajinský prezident opustil Kyjev a krajinu riadi z Poľska. Zelenskyj v poslednom vyhlásení uviedol, že ich stále v Kyjeve a z Ukrajiny nehodlá odcestovať, naopak ďalej stupňuje požiadavky k Európskej únii a nehodlá Rusku ustupovať. Podľa generála v zálohe Andora Šándora je pre Ukrajincov kľúčové, aby videli, že ich prezident s nimi zostal a neopustil ich.

„Neviem, ako on premýšľa. Neviem, kde teraz naozaj je. Ale jeho sila bola na mieste, medzi svojimi, v centre diania, kde jeho veľká aktivita povzbudzovala morálku a odhodlanie pri obrane proti Rusku. V momente, keď prezident opustí Kyjev, tak to môže mať negatívny vplyv na morálku ako armády, tak aj ukrajinského obyvateľstva, ktoré dokázal Volodymyr Zelenskyj veľmi dobre zmobilizovať. Statočným postojom a výzvami k verejnosti nepochybne prispel k odporu proti ruskej vojenskej operácii," povedal generál v zálohe pre ŽivotvČesku.cz s tým že Zelenskyj sa stal symbolom odporu a do istej miery aj osobou, okolo ktorej sa Ukrajinci zjednotili.

EÚ navrhla postupné vyradenie ruskej energie
Európska únia navrhla plány na diverzifikáciu dodávok energie a postupné zrušenie závislosti od dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia, píše BBC. Európska únia v súčasnosti dováža takmer polovicu svojho zemného plynu a uhlia a asi tretinu ropy z... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Morálna podpora všetkým

„Keď prezident zostane v Kyjeve, tak je to morálna podpora všetkým tým, ktorí sa nemôžu nikde ukryť a musia zostať tam, kde boli zvyknutí. Prirovnal by som to k anglickej kráľovnej a jej rodine, keď počas druhej svetovej vojny neopustili Buckinghamský palác, hoci bombardovanie Luftwaffe bolo veľmi intenzívne a bol zasiahnutý aj palác. Myslím si, že svojím postojom Volodymyr Zelenskyj získal obrovskú popularitu," zdôraznil vojenský stratég pre ŽivotvČesku.cz.

Zelenskyj posledný prejav k národu predniesol cez mobilný telefón a so sledujúcimi zdieľal aj polohu, odkiaľ príhovor nahráva. Chcel tak vyvrátiť špekulácie, že ukrajinskú metropolu opustil.

Nie je reálne inštalovať proruskú bábkovú vládu

Podľa Andora Šándora by Rusi mali vo svojich plánoch reagovať na to, ako Zelenského pozícia posilnila. Bezpečnostný expert je presvedčený, že nie je reálne do Kyjeva inštalovať proruskú bábkovú vládu, pretože ľud ju neprijme. Taká vláda by sa opierala o Rusko, pre ktoré by ale bolo ekonomicky aj politicky náročné takýto stav dlhodobo držať.

NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum. Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tri body

Andor Šándor je presvedčený, že obe strany by sa mali dohodnúť na troch bodoch, z ktorých dva boli v podstate už realizované – teda pustiť Krym definitívne Rusku a zároveň uznať nezávislosť separatistických republík na východe krajiny.

Tretím bodom potom je neutralita Ukrajiny. Rusko žiada, aby Ukrajina nevstúpila do EÚ a do NATO. V tomto bode sa Moskva od predstáv Kyjeva líši možno najviac. Ukrajina do Európskej únie chce a nechce sa vzdať možnosti vyjednávať o vstupe do Severoatlantickej aliancie.

Ukrajina kritizuje „nemorálnu“ ponuku Kremľa
Niektoré trasy by tých, ktorí utekajú pred vojnou, zaviedli do Bieloruska alebo Ruska, ktorých sily pokračujú v útokoch na mestá po celej Ukrajine, informuje The Guardian. Ukrajina kritizovala návrh Moskvy na otvorenie utečeneckých koridorov ako... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Výhodnejší variant so Zelenským

„Myslím si, môžem sa samozrejme pliesť, ale domnievam sa, že pre Rusko je výhodnejšie, keď na čele kyjevskej vlády bude ďalej stáť Zelenskyj, ktorý pristúpi na požiadavky Ruska, teda neutralita krajiny, uznanie zvrchovanosti Ruskej federácie nad Krymom a uznanie dvoch separatistických republík“ vysvetľuje Andor Šándor.

A dodáva, že „druhou alternatívou by bolo dosadenie bábkovej vlády, ktorú by ale Rusi museli na území Ukrajiny podporovať vojensky, inak by bol na druhý deň ktokoľvek zvrhnutý. Podľa mňa je pre Rusov výhodnejší variant so Zelenským. Nemyslím si, že pre Rusko je výhodné ho zabiť, nehľadiac na to, že reakcia Západu by bola ešte väčšia. Zabitie Volodymyra Zelenského je podľa mňa kontraproduktívne," zdôraznil na záver pre ŽivotvČesku.cz Andor Šándor. Otázkou samozrejme je, do akej miery k celému konfliktu pristupuje racionálne ruský prezident Putin a jeho najbližší spolupracovníci.

(Medzititulky red. HD.)

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik